Onkunde of misleiding

In deze blog ga ik de Covid-19 tweede kamer briefing doornemen. Deze briefing is op 22 september gegeven aan de tweede kamer door Jaap van Dissel.

 

We kijken hier naar de tweede dia van de presentatie van Jaap van Dissel. Sinds de eerste briefing is het kopje Hoe verspreidt het virus zich nog steeds niet veranderd. Het virus zou volgens Jaap van dissel zich niet verspreiden door aërosolen. Alleen op tijdens de beademingen op de IC wordt hiernaar gekeken.

 

[aesop_quote type=”block” background=”#282828″ text=”#ffffff” align=”left” size=”1″ quote=”The US Centers for Disease Control and Prevention updated guidance on its website to say coronavirus can commonly spread “through respiratory droplets or small particles, such as those in aerosols,” which are produced even when a person breathes. ” cite=”CDC” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”off”]

[aesop_quote type=”block” background=”#282828″ text=”#ffffff” align=”left” size=”1″ quote=”Volgens de huidige kennis wordt COVID-19 voornamelijk overgedragen via de luchtwegen, door druppeltjes en aerosolen. Daarom is, naast de vereiste afstand en algemene contactbeperkingen, ook binnenluchthygiëne van groot belang voor infectiebescherming.” cite=”RKI” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”off”]

De CDC (het Amerikaanse RIVM) en RKI (het Duitse RIVM) hebben onderzocht dat aërosolen een grote rol spelen in de verspreiding van het virus. Volgens hen is dit net zo belangrijk als de 1,5m afstand.

Hoe worden misleidende grafieken gebruikt.

 

[aesop_video src=”youtube” id=”E91bGT9BjYk” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Daarnaast geeft de piramide een vertekend beeld met de procenten. Ik heb de waardes in een staafdiagram gezet met de juiste verhouding.

 

Dit is dia 3 van de presentatie. In deze dia wordt de tactiek uitgelegd hoe we het virus onder controle krijgen.

De tactiek die Nederland heeft gekozen om het virus onder controle te krijgen is de The Hammer en daarna The Dance. The hammer was het moment dat er een intelligente lockdown kwam. Op het huidige moment zitten we in de Dance. Zorgen dat er geen tweede golf komt. Het doel is groep’s immuniteit te behalen met een vaccin. Maar dit gaat nog lang duren. Volgens de WHO duurt dit zeker nog jaren. Wanneer het vaccin klaar is wordt het eerst gegeven aan de zwakkeren en mensen met een vitaal beroep.

 

[aesop_video src=”youtube” id=”ovsSio75ZQM” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hugo de Jonge verteld ons dat er een vaccin klaar zou zijn in 2021 of zelfs eind 2020. Maar dat het teruggaan naar het “oude normaal” nog jaren duurt vertelt hij er niet bij.

Hier is een beeld te zien van het NOS. Met het aantal “besmettingen” die er op het huidige moment zijn. We zouden dus over 1/3de van het piekmoment van 15maart moeten zijn.

Dezelfde grafiek zien we hier links. De linkerkant is gebaseerd op aantal ziekenhuis opnames en de rechterkant op de PCR-test. Als er dezelfde meet methode gebruikt werd gebaseerd op ziekenhuis opnames zou de grafiek er heel anders uitzien.

Ook wordt het rioolwater gemeten. Hierin is ook geen stijging te vinden.

Deze grafiek van de rioleringscijfers lijkt veel meer op die van de ziekenhuisopnames dan die van de positieve testen.

De score van de afgelopen week is slechts 10 procent hoger dan het laatste hoogtepunt in week 32 (eerste week augustus). De gemeten hoeveelheid is 3,8% procent van het hoogtepunt in maart. Cijfers die sterk lijken op die van de ontwikkeling van de ziekenhuisopnames en absoluut niet op die van het aantal positieve testen.

Maar als we naar de cijfers kijken van het aantal besmettelijke in het journaal op basis van het rapport van het RIVM dan zou met 104.000 besmettelijken nu en 270.000 besmettelijken op het hoogtepunt dat percentage 38% zijn. Terwijl de rioleringscijfers een waarde van 3,8% laat zien. Kortom van die cijfers van het RIVM over het aantal besmettelijken klopt geen bal!

Besef wel dat de rioleringscijfers worden gezien als een “early warning systeem”, maar dat het RIVM deze cijfers nu helemaal niet gebruikt. En dat terwijl het bij het RIVM al zeker twee maanden duidelijk moet zijn dat die schatting van het aantal besmettelijken in hun tabel niet kan kloppen. Toch blijft men ze onverdroten publiceren en trekt daar grote conclusies uit. Het Journaal van gisteravond en de kranten nemen dit één-op-één over, mede om te onderbouwen dat de tweede golf is begonnen(Hond, 2020).

 

Hond, M. (2020, 25 september). Is er nu niemand bij het RIVM die verstand heeft van statistiek? Geraadpleegd van https://www.maurice.nl/2020/09/23/is-er-nu-niemand-bij-het-rivm-die-verstand-heeft-van-statistiek/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *