Vorige week heb ik opgezocht of er interessante verzamelingen tentoongesteld werden op dit moment. Ik wilde hier gaan kijken om te zien hoe het wordt geëxposeerd Mijn huisgenoot stuurde mij een link door waar ik werd doorgestuurd naar de website van het stadsmuseum van Almelo. Een expositie van een verzameling van maar liefst 600 verschillende barbies. Geweldig. Hier moest ik wel naar toe haha. Lekker out of the box dacht ik.
Door lang te zeuren bij mijn oude klasgenoten had ik uit eindelijk iemand overgehaald om mee te gaan. zodat ik niet alleen de schaamte hoefde te verduren van een ‘’volwassen’’ man die naar een Barbie expositie gaat. Sterker nog degene die ik overhad gehaald, had veel kennis over Barbie omdat hij tijdens zijn Seminar zich zelf had verdiept in deze poppenreeks. Een echte Barbie expert dus.
Naar een twee uur durende reis richting het stadsmuseum van Almelo werden wij verbaasd maar ontzettend vriendelijk ontvangen door de vrouw bij de balie van het museum. Toen we doorliepen het museum in kwamen we erachter dat er niet alleen Barbies werden geëxposeerd maar ook een stukje van de geschiedenis over Almelo.
Foto 1: Binnenkomst eerste kamar van Stadsmuseum Almelo
Het was best rustig in het museum, eigenlijk dachten we dat we alleen waren. Hierdoor kon ik rustig op mijn gemak even observeren en fotograferen hoe deze verzameling tentoon werd gesteld en kon ik mijn bevindingen opschrijven. Het was niet super groot en alles stond door elkaar dan weer barbies in een vitrine kast en dan weer een stukje geschiedenis over Almelo. Het kwam vrij rommelig over.
Foto 2: Barbies in een vitrine.
Wij liepen in iets meer dan 15 minuten door het museum heen. Dit omdat er maar 4 kamers waren. In de laatste kamer kwamen we een oude vrouw tegen die met haar klein dochter was. Ze keek ons erg oordelend aan en zei: ‘’Dit is niet echt iets voor jullie jongens..’’ Ik voelde me echt zeer ongemakkelijk en mompelde dat we hiervoor school waren. Hier kreeg ik geen reactie op.
Wat opviel aan de tentoonstelling van deze verzameling was dat er niks werd verteld over specifieke verzamelobjecten. Er waren een paar random feitjes over Barbie op een bord bij gezet, maar dat was het dan ook wel. Nou is dit natuurlijk niet bepaald een verzameling om super veel over te vertellen, maar het had interessanter kunnen gemaakt worden voor bijvoorbeeld ouders die mee waren.
FOTO 3 & 4 & 5: Opvallend aan het museum
Toen we het museum verlaten hadden zijn we op het terras gaan zitten om even de ervaring met elkaar te bespreken. Het lange reizen, de ongemakkelijke ervaring, het te kort aan informatie.
Een video van ons museum bezoekje. Kijk ff, is leuk joh!
Video 1: Museumbezoek.
Toen kwam ik op het idee om te gaan kijken naar wat voor online exposities er zijn en bedacht ik om misschien iets van een platform te kunnen gaan vormgeven waar verzamelaars hun verzameling kunnen exposeren voor anderen. Met uitleg over hun verzameling, de waarden van hun verzamelobjecten, waar ze vandaan komen, etc.
Foto 6: Aantekeningen dummy verzamelingen platform
Kortom wat begon als een beetje een grap heeft mij aan het denken gezet. Kunnen verzamelingen waarin je geïnteresseerd bent niet veel makkelijker te vinden zijn? Is de reistijd wel nodig? Is voor sommige bezoeken je fysieke aanwezigheid wel nodig? Als je er bijvoorbeeld voor schaamt.
Ik ben de volgende dag meteen aan de slag gegaan om onderzoek te doen naar wat voor online exposities er zijn en of er al iets van een platform bestaat. Ik kwam allerlei vormen van online exposities tegen, waaronder een virtuele museum tour waar je door te klikken jezelf door het museum kunt maneuvreren. Net als met google streetview. (Museum Rotterdam – van de stad, z.d.)
Ook vond ik een online expositie van https://www.utrechtaltijd.nl waarin er voor ieder object uit de expositie een aparte webpagina was aangemaakt. Hier op kon je informatie vinden als waar het vandaan komt, van welk gedeelte van de collectie het onderdeel is, de plaats en het soort/type. De website geeft aan dat ze je de verhalen van vroeger, in de taal van nu brengen. Doormiddel van tekst, beeld en geluid (UtrechtAltijd, z.d.).
Ook een interessante vondst is iets wat ik tegen kwam op een pagina die uitleg gaf over hun cursus tentoonstelling maken. In de beschrijving hiervan staat:
In vogelvlucht leer je over de verschillende stappen die je bij het opzetten van een expositie doorloopt: het eerste idee, het formuleren van doelgroepen, de organisatorische en financiële randvoorwaarden, het uitwerken van het concept en een verhaallijn, de ruimtelijke indeling en vormgeving, de planning en begroting (Cultuuroost, 2020).
Het punt over het uitwerken van een concept en een verhaallijn vind ik belangrijk voor iemand die zijn verzameling wilt tentoonstellen. Hoe kan ik hier een makkelijk instap voor maken, zodat iedereen zijn verzameling zo interessant mogelijk kan exposeren.
Toen ik ging kijken of er al iets van een platform voor online exposities bestond kwam ik terecht op de website https://www.onlinekunsternaars.nl/. Dit is volgens de website:
Een online-platform, beheerd door internetprofessionals, waar kunstenaars zichzelf en hun werken kunnen presenteren. Kunstliefhebbers kunnen er kijken, gericht zoeken, reageren en contact leggen met een kunstenaar. Om een afspraak te maken voor een atelierbezoek bijvoorbeeld. Of om een bepaald kunstwerk in het echt te komen bekijken. Jij bepaalt zelf wat je in de etalage zet op onlinekunstenaars.nl en voegt eigenhandig actuele tentoonstellingen, open- atelierdagen en kunstroutes toe aan regionale expositieoverzichten (Creation, z.d.).
Praktisch gezien wat ik in gedachten heb voor mensen met verzamelingen, maar dan voor kunst!
Wat nu?
Aankomende week ga ik verzamelaars benaderen om ze te betrekken bij het vormgeven van dit platform. Hoe gaat het vorm gegeven worden, wat moet er allemaal te zien, te lezen en te horen zijn.
Ik ga aan de slag met de vormgeving van het platform. Ik wil kijken of ik misschien met Adobe XD een probeersel kan maken van het idee wat ik in mijn hoofd heb. Een aantrekkelijke virtuele wereld waar je door heen kunt klikken, of juist meer een variant als de expositie van https://www.utrechtaltijd.nl
Genoeg ideeën dus!
Bronnenlijst:
Creation, P. (z.d.). Wat wij voor je doen. Geraadpleegd op 23 september 2020, van https://www.onlinekunstenaars.nl/wat-wij-voor-je-doen/
Cultuuroost. (2020, 22 juli). Een tentoonstelling maken: hoe doe je dat? Geraadpleegd op 23 september 2020, van https://www.cultuuroost.nl/training/een-tentoonstelling-maken-hoe-doe-je-dat/?gclid=CjwKCAjw_NX7BRA1EiwA2dpg0uWxw22nRVgIyL-VM-4mczHRKBxzjC5pjdmQJnJVotodM2-8-Rh2IhoCAGYQAvD_BwE
Museum Rotterdam – van de stad. (z.d.). Virtueel bezoek museum Rotterdam. Geraadpleegd op 23 september 2020, van https://museumrotterdam.nl/40-45-nu/museum-rotterdam-40-45-nu-virtueel?gclid=CjwKCAjw_NX7BRA1EiwA2dpg0i7JYeQ0jvUq6wMG14bfeTZNIdgIA99S2jpyk9_tnelZMmOI4enrvBoCv80QAvD_BwE
UtrechtAltijd. (z.d.). Collecties. Geraadpleegd op 23 september 2020, van https://www.utrechtaltijd.nl/collecties/?gclid=CjwKCAjw_NX7BRA1EiwA2dpg0iwpT6XgSIbx7LKBChOfaIO_VeCL-CsEA1u6fJkkooxKWrxwa1PUOBoC0wYQAvD_BwE