Concept Diary _ 9/11

 

Premisse en synopsis.

Een interactieve opstelling van de originele WTC-gebouwen in New York die de gebruiker meer vertelt dan dat hij/zij eerst wist.

 

Er gaat niets boven de waarheid. Vooral als het om mensenlevens gaat. Op 11 september 2001 was er een aanslag op onder andere the World Trade Centers, in New York. Deze interactieve opstelling laat de WTC-gebouwen (schaal 1:500) de gebruiker verhalen vertellen. Deze verhalen zijn ook terug te lezen in een zine. De verhalen behoren tot mensen die een andere kijk hebben op de aanslagen van 11 september 2001. Dit zijn mensen die er of zelf bij waren, of mensen die een verklaring hebben die de officiële lezing, het 9/11 Commision Report, tegenspreken. Het doel van deze opstelling is niet om een schuldige partij aan te wijzen, of mee te gaan in een theorie over de aanslagen. Het doel is om te informeren. Alle verkregen en gebruikte informatie is gedubbelcheckt, waarvan de bronnen apart vermeld staan in een bronnenlijst.

 

 

Onderwerp

Het onderwerp wat ik heb gekozen is het vertellen van andere verhalen omtrent 9/11. Dit is een ontzettend interessant onderwerp, aangezien het op veel hedendaagse thema’s aansluit. De invloed van (sociale) media, complottheorieën, het wantrouwen van de overheid en de enorme polarisatie die hier het gevolg van is.

 

Ik ben zelf al een tijdje op de hoogte van mensen die de officiële verklaring van de overheid over 9/11 tegenspreken. Ik wil alleen op geen enkele manier een complottheorie induiken. Tuurlijk, er zijn veel omstandigheden die gek zijn, of ruiken naar meer. Hoe de verantwoordelijke voor het Amerikaanse luchtruim zijn eerste dag op 11 september had. Of hoe er verschillende partijen wel heel veel baat hadden bij het vliegtuig dat zich in het Pentagon stortte. Om hier nou allemaal complottheorieën aan vast te binden heeft voor niemand zin. Ik hou heel erg van feiten. Feit is, dat er verschillende dingen verklaard worden die nergens te lezen zijn in de officiële verklaring. Feit is, dat er verschillende dingen gebeurd zijn op 11 september, die niet overeenkomen met sommige natuurkundige wetten. Dit is gek, dit stinkt.

 

Onderzoek

Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat mensen niet zomaar dingen klakkeloos als de waarheid aannemen. Stel jezelf altijd de vraag of iets wel zo is. Voor mijn onderzoek was ik al op de hoogte van enkele tegenstrijdigheden met de officiële verklaring. Tijdens mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat sommigen dingen wel huis kloppen, en dat ik dus al die tijd iets heb geloofd wat niet waar was, omdat ik het niet had onderzocht. Des te belangrijker is het dat alles wat ik de gebruiker wil vertellen, ook daadwerkelijk correct is. Maar, wat wil ik de gebruiker precies vertellen?

 

Het doel van mijn project is om mensen verhalen te vertellen die ze nog niet eerder gehoord hebben, en ze daarmee aan het denken te zetten. Welke verhalen vind ik het belangrijkst dat ze horen? Hiervoor heb ik eerst veel onderzoek gedaan op het internet. Hier kom je van alles tegen. Als je niet oppast zit je met de algoritmes van YouTube zo in een complot tunnel, en geloof je dat je in een simulatie leeft. Ik ben dus heel bewust met een neutrale blik hierin gestapt. Om alles vanuit een neutraal, maar wel kritisch perspectief te bekijken, hoopte ik het beste door het onderzoeksproces heen te kunnen gaan. Voor mijn gevoel is dat goed gelukt. Ik heb besloten om 10 verhalen te kiezen. Deze keus heb ik gemaakt omdat ik niet wilde dat het te langdradig zou zijn. Ook wilde ik de allersterkte verhalen vertellen. Op welke manier ga ik deze verhalen overbrengen?

 

 

 

Ik had een enquête verspreid via sociale media en kreeg daar enige response uit. Ik stelde onder andere de vraag hoe mensen nieuwe informatie over 9/11 zouden willen ontvangen. Meer dan de helft antwoordde dat ze dat met een filmpje zouden willen ontvangen. Ik heb ervoor gekozen om het op een andere manier te brengen. Waarom? Om mijzelf uit te dagen.

 

Ik heb een maquette van schaal 1 op 500 gebouwd van the World Trade Centers 1-7. Op sommigen gebouwen zijn feitjes te lezen, die je nog niet eerder hebt gelezen. Daarnaast zijn er verhalen te horen (door op knopjes te drukken), die ook terug te lezen zijn in een zine.

 

Middelen

Ik heb verschillende middelen gebruikt. Zo heb ik schetsen gemaakt in mijn dummy en op illustrator. Illustrator heb ik ook gebruikt om de pagina’s voor mijn zine te maken. Vervolgens heb ik die in Indesign verwerkt. Ik ga nog audiobestanden opnemen, om vervolgens te bewerken met Adobe Audition. Deze bestanden ga ik opnemen met de studio microfoon van een klasgenoot, Simon van Klooster. Met Hij heeft een professionele studio microfoon. Met knopjes en code van arduino zal ik zorgen dat de verhalen te horen zijn. Ik heb de maquette gemaakt met speciaal foamboard, en met een lijmpistool aan elkaar gelijmd. Voor het onderzoek heb ik gebruik gemaakt van Survio, een hele waslijst aan internetpagina’s en heb ik veel video’s gekeken. Ook heb ik veel feedback van klasgenoten en een professional gevraagd.

 

Uitkomst

Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens mijn onderzoek en ben tot verrassende conclusies gekomen. Zoals eerder beschreven, ik ben dit onderzoek zo neutraal mogelijk ingestapt, omdat ik niet beïnvloed wil worden door een vooroordeel. Ik ben heel veel gekkigheid tegengekomen, maar ook dingen die mij een beetje bang maakte. Hetgeen wat mij bang maakt heeft niet per se te maken met wat ik ben tegengekomen qua informatie. Ik ben erachter gekomen dat, vooral met een onderwerp als deze, je altijd je eigen waarheid kan vinden. Algoritmes zorgen ervoor dat je alleen maar omringt wordt met een bepaald geluid. Je komt niet zo snel meer bij het andere verhaal. Dan ontstaat er een nieuwe vraag: wat is waarheid? Als elke partij zijn eigen onderzoeken, wetenschappers, feiten kan aandragen vervaagt hetgeen wat algemeen geaccepteerd wordt als waarheid.

 

Dit heb ik heel erg gemerkt tijdens mijn onderzoek naar bepaalde verhalen. Voor 1 verhaal vertellen 10 sites het een, en 10 andere sites het ander. Ik merk aan alles dat er een enorme polarisatie gaande is. Dit zie ik op tv met anti corona demonstraties. Ik lees het in boeken die ingaan op privacy. Vooral, het verlies van privacy. Omdat er zulke grote belangen zijn bij het verkrijgen van persoonsgegevens en het zo persoonlijk mogelijk maken van advertenties wordt er een enorme verdeeldheid gecreëerd tussen de mensen. Mensen belanden in een tunnelvisie en hebben geen oor meer voor de ander. Dit ben ik tegengekomen bij onderzoek naar 9/11, en zie ik dagelijks gebeuren. Dit vind ik eng.

 

Dit maakt ook dat ik niet zo goed meer weet wat ik moet geloven. In dit geval heb ik het over mijn project, de andere verhalen van 9/11 vertellen. Gaandeweg mijn onderzoek heb ik veel twijfels gehad over bepaalde bronnen en wist ik niet meer wat waarheid is of een vergezocht verhaal. Mijn onderzoek heeft mij dan ook vooral twijfel opgeleverd, vandaar dat ik heb besloten om bij bepaalde verhalen ook bronnen toe te voegen die het verhaal tegenspreken, om zo transparant mogelijk te zijn. 

 

Spel

 

Het eerste wat in mij op kwam, was om een spel te maken. Naderhand bleek dit idee ontzettend onsmakelijk, maar hier had ik Caro voor nodig om me dit te laten realiseren. Ik wilde Jenga met een kaartspel combineren, Waarbij iedere Jenga steen een kleur en cijfer had, die correspondeerde met een kaart. Als je die steen uit de toren had gekregen mocht je bijbehorende kaart lezen. Op deze kaart stond dan 1 van die andere verhalen die je nog niet gehoord had. Zoals ik al zei, een Jenga kaartspel over 9/11, wat een foute ethische kwestie.

 

 

 

 

WordPress

 

Na deze feedback van Caro en mijn leerteam wilde ik een site maken, met WordPress. Het idee was om alleen maar foto’s te plaatsen op die site, en als je op een foto van een persoon klikte kwam je op zijn of haar verhaal. Zo wist je niet wie wat had meegemaakt en las je telkens een ander verhaal van iemand, in verband met 9/11. Ik kwam er helaas al snel achter dat je met de gratis versie van WordPress eigenlijk helemaal niks kan en wilde dit concept dan toepassen in een Zine.

 

 

Zine

Dit is het ontwerp van de zine.

 

 

Maquette

Eenmaal op het idee gekomen om een interactieve maquette te bouwen, ging ik eerst experimenteren met grootte. Hoe groot wilde ik de maquette hebben, en wat wilde ik precies dat de maquette qua interactieve functies had? Ik heb eerst met karton WTC-toren 1 (in het bruin) gebouwd., schaal 1 op 1000. Deze bleek te klein te zijn, dus heb ik daarna met foamboard de maquette schaal 1 op 500 gemaakt. Deze is qua grootte perfect.

 

Dit zijn de gevels die ik ga plakken op de maquette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *