Research Proposal Stijn de Wild: “Ooit zal je het begrijpen”

[avatar /]

Research Proposal Stijn de Wild

Inleiding

Dit document beschrijft de onderwerp motivatie voor en aanpak van mijn Studio Seminar project. In 2002 stierf mijn vader, Harry. Hij was manisch depressief en is zelf uit het leven gestapt. In mijn verwerkingsproces, wat op latere leeftijd pas op gang kwam, heb ik al meerdere dingen met dit thema gedaan, vooral op muzikaal vlak. Echter, ik weet relatief weinig over het verhaal vanuit mijn moeder (Corinne) haar perspectief. Tijdens dit project wil ik haar kracht laten zien en hiermee een bron van inspiratie zijn voor mensen in vergelijkbare situaties.

 

Context

Na de suïcide van mijn vader bleef mijn moeder alleen achter met twee kleine jongetjes. Ik was net twee jaar oud en Tim, mijn broer, was 4. Plotseling moest mijn moeder ook de vaderrol op zich nemen en de manier waarop zij dat gedaan heeft is bewonderingswaardig. Ik heb enorm veel respect voor mijn moeder en ben haar bovendien heel dankbaar. Ik wil in kaart brengen hoe de periode na het overlijden van haar man voor haar was. Kwam ze is een soort overlevingsmodus terecht? Had ze door alle zorgen voor mijn broer en mij wel tijd om zelf te rouwen? Samen met haar wil ik terug in de tijd gaan naar situaties die haar bijgebleven zijn. Hoe was hij als echtgenoot? Wat voor een vader was hij? Hoe was het voor haar om door te gaan met het leven? Hoe was het om van ons steeds vragen te krijgen wie en hoe onze vader was? Samen wil ik haar verhaal ontdekken en laten zien.

Methode

Dit verhaal wil ik in een mini-documentaire laten zien. Ik hou van videografie, ik vind het maken van muziek en audio passend bij video’s heel interessant en dit kan ik in een documentaire format goed combineren. In de eerste weken van het project zal ik verschillende documentaires bekijken en analyseren wat ik daar wel en minder goed aan vindt en welke aspecten wellicht zouden passen bij mijn onderwerp. Hierbij is het vooral belangrijk een idee te krijgen hoe ik het verhaal op de juiste manier kan vertellen middels Story-Telling. Vervolgens zal op explorerende wijze onderzocht worden hoe juist mijn moeders verhaal het beste verteld kan worden en op welke manier de impact/indrukwekkendheid het grootst is. Verder zal ik middels explorerend onderzoek veel verschillende shots en settingen gaan verkennen, om tot een beeldtaal te komen die past bij de thematiek.

De onderzoeksvraag van dit project luidt:

Op welke manier kan het verhaal en de kracht van Corinne (rondom het overlijden van haar man en de vader van haar kinderen) het beste in een mini-documentaire verteld/laten zien worden?

 

Verwachte Resultaat & Conclusie

Ik hoop aan het einde van dit project een pakkende film neergezet te hebben, die op een mooie, respectvolle wijze laat zien wat mijn moeder heeft meegemaakt. Hoelang de uiteindelijke mini-documentaire zal duren weet ik nog niet. Ik wil ook niet werken met een tijdslimiet, want ik wil alles dat belangrijk is voor het verhaal kunnen vertellen. Of hier 15 minuten voor nodig is of een half uur, weet ik nog niet. Ik wil voorkomen dat de documentaire een vlak interview wordt. Ik wil emotie laten zien; in dit verhaal schuilt immers verdriet. Ook wil ik ervoor zorgen dat de verschillende scenes goed in elkaar over lopen en het verhaal goed te volgen is, zonder dat het allemaal op een en dezelfde locatie is opgenomen. Het Story-Telling aspect zal de kracht van het verhaal bepalen, maar desalniettemin wil ik een filmisch goed product neerzetten met mooie beelden en audio. Hoe dit het beste aangepakt kan worden zal in dit project onderzocht worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *