ONDERZOEKSFASE: WEEK 2

Week 2

In de tweede week van deze periode maakte ik de eerste stappen in het doen van onderzoek doormiddel van fotografie, literatuuronderzoek en moodboards. Ook hield ik me bezig met het visualiseren en specifieker maken van het onderwerp ‘imperfectie’ door het creëren van een poster. Tegelijkertijd was ik opzoek naar fotomodellen met imperfecties die ik zou kunnen fotograferen voor mijn onderzoek en stelde ik een onderzoeksplan op om duidelijk voor ogen te krijgen wat ik wanneer zou moeten doen om een zo volledig mogelijk project af te leveren.

 

Poster imperfectie

In de tweede week kregen we een opdracht mee dat we ons onderwerp visueel moesten maken doormiddel van een poster of video. Hiervoor had ik gekozen voor een poster, omdat ik mijn expressie en beeld van imperfecties hierin het beste kon verwerken. Op de hieronder geplaatste poster is het perfecte plaatje afgebeeld tegenover een imperfectie doormiddel van twee meisjes. Het blonde meisje laat de perfectie zien waar veel mensen naar streven. Op de achtergrond is een meisje met een gevlekte huid te zien die een imperfectie laat zien. De scheuren op de poster laten zien dat je je imperfecties niet hoeft te verbergen en dat je de zogenaamde ‘perfecte’ masker af kan doen. De quote luidt dan ook: ‘you were born be real, not to be perfect. Wat betekent blijf je zelf, dat maakt je uniek en sterk.

Voor de typografie heb ik gekozen voor een lettertype dat duidelijk, opvallend en krachtig overkomt, omdat ik ervoor wil zorgen dat mensen hun imperfecties gaan zien als iets bijzonders en iets waar zij hun kracht en motivatie uit kunnen halen. Dit zie je ook terug in de titel van de poster ‘Impressively Imperfect’ wat staat voor indruk kunnen maken of te wel je onderscheiden van de rest met je imperfecties. Het doel is om dit uiteindelijk ook te verwerken in de sieraden.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/imperfectie-1.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Zoektocht fotomodellen

Aan het begin van de week was ik druk bezig met mensen regelen om te kunnen fotograferen. Dit pakte ik aan door gebruik te maken van sociale media als Instagram en Facebook. Op deze platforms plaatste ik een oproep dat ik fotomodellen met bijzondere uiterlijke kenmerken nodig heb. Als eerste reacties kreeg ik iemand die last heeft van extreme haarbegroeiing vooral rondom de wenkbrauwen (dikke wenkbrauwen). Vervolgens berichtte iemand mij die een grote moedervlek boven aan haar neus heeft waar ze vroeger erg gepest mee is en waar ze zelf nog steeds erg onzeker over is. Daarnaast stuurde een collega van de Albert Heijn mij een berichtje dat haar zus (Susanne) een lichte pigmentafwijking heeft in haar wenkbrauw en wimpers en dat zij graag mee zou willen werken. Ik stuurde Susanne zelf meteen een berichtje met de vraag of ze mee zou willen doen en met de uitleg van de opdracht. Hier ging zij mee akkoord. Tot slot kreeg ik antwoord van een meisje waarmee ik vroeger op hockey heb gezeten (Daphne) dat ze het superleuk zou vinden om mee te doen. Dit meisje heeft twee verschillende oogkleuren en zou sowieso doorgaan naar de volgende ronde om gefotografeerd te worden.

Uit mezelf had ik mijn nicht (Samantha) benaderd of ze gefotografeerd zou willen worden voor een onderzoek voor school. Mijn nicht kampt met de ziekte dystonie waardoor haar been een paar jaar geleden geamputeerd is. Voor dit onderzoek zou ik graag haar stomp willen fotograferen. Verder had ik gezocht naar verschillende sites en sociale mediakanalen die mensen met huidaandoeningen vertegenwoordigen. Hierbij kwam ik uit op het facebookkanaal ‘Vitiligo’. Dit is een organisatie met een facebookpagina die mensen met de huidziekte Vitiligo helpt. Op dit kanaal had ik verschillende mensen gecontacteerd. Van de vier berichten, kreeg ik twee antwoorden. Een van de twee meisjes, Sharista Lachman, accepteerde het aanbod meteen en vond het super dat ik aandacht wilde vragen voor mensen met deze aandoening. Het andere meisje, Lindsay Bos, reageerde ook erg positief en wilde ook mee werken.

Uiteindelijk heb ik een vijf respondenten uitgekozen om te gaan fotograferen. Deze vijf meiden zijn als volgt: Daphne met de twee verschillende kleuren ogen, Susanne met de pigmentafwijking, Samantha met haar geamputeerde been, Sharista Lachman en Lindsay Bos met vitiligo.

 

Onderzoeksopzet en -plan

Om een duidelijk overzicht te creëren van hoe ik de fotosessies en interviews wil gaan uitvoeren en wat ik in de aankomende weken wil gaan doen, heb ik een onderzoeksopzet en onderzoeksplan opgesteld.

De onderzoeksopzet is bedoeld om voor de fotosessies en interviews met de fotomodellen duidelijk te maken waarvoor deze opdracht precies is en wat ze kunnen verwachten. Hierin stel in mezelf als eerst kort voor. Vervolgens wordt de opdracht vanuit school uitgelegd. Daarna wordt er verteld wat ik precies wil gaan doen en op welke manier ik dit ga uitvoeren. Hieronder wordt per fotomodel beschreven hoe ik foto’s van hun wil maken. Tot slot heb ik een aantal interviewvragen opgesteld die ik de fotomodellen na de gemaakte foto’s wil stellen.

Het onderzoeksplan bestaat uit de vragen: hoe, wie, wat, waar en wanneer wil ik onderzoek gaan doen en welke methodes ik wil gaan gebruiken voor het onderzoek. Dit zorgt voor een gestructureerde werkwijze en voor een goede planning.

[aesop_document type=”pdf” src=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/Studio-seminar-onderzoeksplan-opzet.pdf” download=”off”]

 

Beoefenen cameratechnieken

In de tussentijd ben ik gaan spelen met de technische vaardigheden van de camera. Ik ben mezelf de vragen gaan stellen: hoe kan ik een beeld zo scherp en gedetailleerd mogelijk krijgen, hoe maak je goede close-ups en hoe kan je een goede scherptediepte creëren. Deze vragen heb ik beantwoord gekregen door te kijken wat functies als diafragma, sluitertijd en iso inhouden en hoe je deze kan aanpassen totdat je de perfecte foto krijgt. Ik heb geleerd dat wanneer je de f waarde van het diafragma zo hoog mogelijk aanpast, de foto weliswaar donkerder wordt omdat er minder ligt opvalt maar dat de foto wel scherper wordt. Dit donkere aspect kan je verhelpen door met kunst- of natuurlijk licht bij te schijnen. Met het diafragma kan je ook de scherptediepte goed creëren door het f getal ook weer zo hoog mogelijk in te stellen. Als je de focus meer wilt leggen op alleen de voorgrond dan kan je een klein f getal gebruiken. Met de sluitertijd kan je de fotoscherper maken door het zo kort mogelijk open te laten waardoor er weinig licht op de lens valt. Wanneer de sluitertijd lang open staat (1 sec) valt er meer licht op en is er meer beweging op de foto te zien. Als de sluitertijd daarentegen kort open staat (1/500 sec) valt er minder licht op de lens en is er minder beweging te zien op de foto. Hoe minder lang de sluitertijd open staat, hoe meer het beeld ‘stilstaat’. Dit heb ik meegenomen in het oefenen van scherpe foto’s maken in de natuur.

Deze technieken wil ik in mijn foto’s met de fotomodellen toepassen om een zo scherp mogelijk beeld af te leveren waarbij de imperfecties goed zichtbaar zijn.

 

Foto’s van imperfecties in de natuur

Na het leren van alle functies op de camera wilde ik deze uitproberen op beelden in de natuur. Hiervoor ging ik naar het bos en wilde ik ‘imperfecties’ in de natuur fotograferen. Hieronder staan een aantal foto’s afgebeeld van bomen, takken, paddenstoelen en de lucht die een bepaalde ‘afwijking’ laten zien.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/natuur1.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/natuur2.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Inspiratie sieraden merken

Aangezien ik uiteindelijk zelf sieraden ga maken, wilde ik voor mezelf eerst vaststellen naar welke sieraden mijn persoonlijke voorkeur gaat en waar ik inspiratie uit wil halen. Hiervoor heb ik drie moodboards gemaakt van sieradenmerken waar ik gefascineerd door ben geraakt. Onder deze moodboards heb ik alle kenmerkende eigenschappen en dingen waarvoor zij staan van dat merk opgeschreven.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/vedder-en-vedder-1.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/My-jewellery.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-06b-20/wp-content/uploads/sites/40/2020/11/wild-things.png” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *