Onderzoek W1&2 begin onderzoek : De lampenkap die door de brievenbus past | Fien Markenhof

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor minimalistische esthetische producten. Deze producten kunnen heel simpel zijn, in vorm of functionaliteit, maar door bepaalde technieken en/of materialen zijn deze producten interessant. Ontwerpers die ik heel tof hierin vind zijn bijvoorbeeld industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben en architect en ontwerper Piero Lissoni. Een merk die daarnaast gebruik maakt nieuwe productietechnieken is Kartell, zij produceren eigentijdse kunststof meubels. Zij hebben met hun ‘Ghost’ collectie, ontworpen door Philippe Starck, een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee deze doorzichtige stoel geproduceerd kon worden.

 

Ik ga onderzoeken hoe ik een lampen behuizing kan ontwerpen die door de brievenbus past, gemaakt uit één soort materiaal. Anno 2020 wordt er veel online besteld, mensen worden aan huis gebonden door pakketlevering. Daarnaast zorgt het bestellen voor een grotere druk op het klimaat in verband met meer transport. Dit kan dus optimaler ingericht worden.  Verder is recyclen voor veel consumenten nog steeds moeilijk. Producten en afval kan het beste bij de bron (thuis) gescheiden worden, maar veel consumenten missen hiervoor de kennis en bereidheid. Om bij te dragen aan de circulaire economie is één soort materiaal zeer wenselijk. Daarbij kan de volgende onderzoeksvraag opgesteld worden:

‘Hoe ontwerp ik een lampenkap die door de brievenbus past gemaakt uit één soort materiaal?’

_________________________________________________________________________

Als allereerst is door middel van deskresearch oriënterend gekeken naar vormen van vouwbaarheid. Dit omdat, waarschijnlijk door een manier van vouwen, de lampenkap aan de hoofdvraag kan voldoen. Er is een documentaire van de VPRO bekeken, belangrijke aspecten waren dat origami overal zit. Vooral in de wetenschap, in de medische wereld wordt dit toegepast, maar ook met satellieten in de ruimte. Veelal geïnspireerd door de natuur. Zo ben ik zelf begonnen met vouwen aan de hand van instructie video’s.

 

 

Deze stijl heb ik ook doorgevoerd in mijn poster voor de elevator pitch in de tweede week, hierdoor werd de poster een 3D onderdeel van mijn presentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *