Hoe geef je het gevoel van eenzaamheid weer door middel van kunst, specifiek audiovisueel?

~Inleiding~

Denk eens terug aan kunstwerken die jou opvielen, die je je nog goed kan herrineren. Er is een grote kans dat deze bepaalde kunstwerken jou op een bepaalde manier hebben geraakt, hoogst waarschijnlijk op een emotioneel niveau.

We herinneren zich de kunstwerken die ons iets hebben laten voelen het best. Daarom is het van groot belang voor de meeste kunstenaars om hun werk een bepaalde emotioneel gewicht te geven, maar hoe doe je dit? Hoe laat je andere mensen het gevoel voelen wat jij ook voelt, puur door middel van kunst?

 

~Premise & Synopsis~

 

-Premise-

”Hoe creëer je een immersieve ervaring die mensen het gevoel van eenzaamheid laat voelen door middel van beeld en geluid?”

 

-Synopsis-

Na het horen van de tweede helft het nummer ”FML” van Kanye West, werd ik uit het niets overspoeld met een gevoel van eenzaamheid. Ik was erg gefascineerd met hoe West, door middel van een bepaalde volgorde aan noten, geluiden en lyrics, zo een sterk gevoel bij mij heeft kunnen overbrengen. Daarom heb ik besloten om voor mijn seminar project een kunstwerk te bouwen dat, door middel van beeld en geluid, een meeslepende ervaring creëert dat mensen deze gevoelens en emoties van eenzaamheid en leegte over kan brengen. Voor de duidelijkheid, het doel van dit project is niet om eenzaamheid uit te beelden, maar om deze gevoelens op een abstracte manier aan andere mensen over te brengen.

 

~Onderbouwing~

 

-Doel & Relevantie-

Mijn doel met dit project is uitvinden welke technieken gebruikt worden om gevoelens zoals eenzaamheid en leegte over te brengen door middel van beeld en geluid. De kunstwerken die wij het beste onthouden, zijn de kunstwerken die ons iets laten voelen, een bepaalde invloed op ons hebben. Daarom denk ik dat het heel bruikbaar is om onderzoek te doen en te leren over deze technieken zodat ik ze later toe kan passen op andere projecten. Ook geeft mensen dit een veel persoonlijkere relatie met jou werk waardoor ze eerder zouden terugkomen om toekomstige werken te bekijken. Door dit doel voor ogen te hebben, ben ik uitgekomen op mijn hoofd vraag:

”Hoe geef je het gevoel van eenzaamheid weer door middel van kunst, specifiek audiovisueel?”

 

-Methode-

Ik ben ten eerste onderzoek gaan doen naar het audio gedeelte door nummers te verzamelen die mij en andere mensen gevoelens van eenzaamheid en leegte gaven. Deze nummers heb ik verzameld in een playlist en ik ben heel aandachtig en analyserend naar de nummers gaan luisteren. Welke specifieke elementen in dit nummer zorgen voor dat gevoel? Wat voor geluiden en effecten worden er gebruikt? Waarom wekt deze specifieke volgorde aan geluiden een emotie in mij op? Hiernaast heb ik internet research gedaan naar muziek theorie technieken die emoties en dingen zoals bijv. leegte in muziek kunnen verwerken. Voor het visuele gedeelte heb ik op internet onderzoek gedaan naar wat voor omgevingen mensen een eenzaam gevoel geven. Ook heb ik goed opgelet en gekeken naar omgevingen die mij een eenzaam gevoel gaven en heb hier foto’s gemaakt.

 

~Creatief proces~

 

-Week 1-

In week 1 heb ik vooral gezocht naar een onderwerp. Ik heb kort onderzoek gedaan naar meerdere onderwerpen waarin ik geintereseerd was om me een beetje te oriënteren. Ik wist gelijk al dat ik iets met muziek of audio wilde doen maar wist nog niet precies wat. Ik zat nog te twijfelen om me te verdiepen in het mix en master gedeelte van muziekproductie, of een documentaire te schieten over de censuur in de muziek industrie (Voornamelijk hiphop), maar heb deze ideëen uiteindelijk achter mij gelaten omdat ik me meer wou focussen op het creatieve gedeelte van muziek.

-Week 2-

Aan het begin van week 2 zat ik nogsteeds na te denken over welk onderwerp ik mijn seminar project wou doen. Ik was een beetje aan het brainstormen terwijl ik muziek aan het luisteren was totdat opeens het nummer ”FML” van Kanye West opkwam. De tweede helft van dit nummer gaf mij een erg eenzaam gevoel, en meteen toen ik me bewust werd van dit gevoel wist ik wat ik wou doen voor mijn project.

Ik ben gelijk begonnen met een playlist maken van nummers die mij een vergelijkbaar gevoel gaven als FML en vroeg mensen om mij heen om mij nummers te sturen waarvan hun zich eenzaam voelde. Ik wou een soort moodboard maken, maar in plaats van deze te vullen met visuele elementen, dit moodboard maken van alleen audio. Ik ben de playlist door het hele project door blijven updaten en analyseren. De playlist is via deze link te vinden:

Daarnaast ben ik in week 2 ook bezig geweest met de pitchvideo in elkaar zetten om kort aan mijn klasgenoten en docenten uit te leggen wat ik wou gaan doen met mijn project. Deze video is hier te vinden:

-Week 3-

In week 3 ben ik begonnen met mijn eerste audio experiment. In ”FML” en andere nummers uit de afspeellijst wordt heftige, soms niet helemaal perfecte autotune gebruikt om een soort gebroken geluid te creëren, dat thematisch goed samengaat met de thema’s van eenzaamheid en leegte. Daarom wou ik dit ook in mijn experiment verwerken, maar omdat ik geen vocals gebruikte voor dit experiment heb ik een autotune software op de piano gezet, wat inderdaad een raar, gebroken geluid gaf.

https://soundcloud.com/user-314153422/seminar-experiment-1

-Week 4-

In week 4 ben ik begonnen met mijn research naar het visuele gedeelte. Ik begon met internet research en kwam al snel op de ”Liminal spaces” subreddit. Liminal spaces zijn foto’s van bepaalde ruimte’s die er verlaten, eng, eenzaam en leeg uitzien. Ik ben deze fotos goed gaan analyseren en heb een lijstje gemaakt van elementen die ervoor zorgen dat de foto’s de genoemde gevoelens veroorzaken.

  • Erg leeg, geen mensen in zicht
  • Weinig tot geen natuur, vooral door mens gemaakt voorwerpen/ ruimtes
  • Lelijk, onnatuurlijk belicht
  • Veel donker (Voegt toe aan het gevoel van leegte, laat de ruimte groter lijken omdat we niet alles goed kunnen zien)
  • Voelt gebruikt en verlaten, alsof de ruimte vroeger vaak gebruikt werdt en nu niet mee

Na mijn onderzoek ben ik de loop van week 4 en 5 bezig geweest met mijn eigen liminal space foto’s maken.

Favoriete foto

-Week 5-

In week 5 ben ik hard bezig geweest met audio experimenten te doen. Ik wou in plaats van een nummer, iets wat meer abstract maken. Een soort hybride tussen een soundscape en nummer, hier ben ik mee begonnen deze week. Hier zijn enkele experimenten:

 

 

https://soundcloud.com/user-314153422/experiment-3

 

https://soundcloud.com/user-314153422/experiment-4

 

https://soundcloud.com/user-314153422/experiment-5

 

Ook had ik in week 5 het (Voorlopige) idee voor het visuele element van mijn eindinstallatie. Ik wou een ruimte creëren waar iemand in zijn eentje in staat, omringt door 3 beeldschermen die beelden laten zien van een van de plekken die ik heb gevonden tijdens het maken van de liminal space fotos. Deze plek vond ik speciaal en goed bruikbaar hiervoor omdat het mij echt een gevoel van eenzaamheid gaf, meer dan de andere plekken in ieder geval. Ik ben dus video’s gaan maken van deze plek.

-Week 6-

In week 6 ben ik bezig geweest met meer audio experimenten en ben ik op mijn uiteindelijke audio uiting uitgekomen

Hier heb ik nog feedback op gekregen, zoals dat er teveel ruis in zat, en dit ook nog toegepast.

https://soundcloud.com/user-314153422/loneliness-soundscape-v2

Ook heb ik deze week de feedback gekregen dat mijn visuele elementen onvoldoende waren. Dus heb ik mijn concept uit week 5 geschrapt en ben ik gaan nadenken over iets nieuws.

-Week 7-

Ik moest iets bedenken hoe ik een visuele, immersieve beleving kon creëren via iemand laptop, omdat ik door corona het niet fysiek kon presenteren. Hierdoor kwam ik op het idee om een soort 3-D omgeving te creëren in de game engine ”Unity”. Ik wou de plek die ik voor mijn visuals in week 5 had gebruikt namaken in het programma. Dit was de eerste keer dat ik ging werken met unity, maar na heel veel youtube tutorials en forum posts te lezen kwam ik aardig op weg! Ik ben nog steeds bezig met het creëren van deze 3-D omgeving op het moment van het schrijven van deze concept diary dus kan nog geen link delen van het eindproduct.

 

~Terugblik op het project~

 

Ik vond seminar een erg leuk project! al sinds ik ben begonnen met de opleiding was ik aan het wachten op een kans dat ik een creatief project mocht doen waar ik zelf heel gepassioneerd over was, en dat kon nu eindelijk. Ik heb vaak gehoord van docenten dat ik soms overambitieuse ideëen heb die vaak heel erg moeilijk, als niet onmogelijk, zijn om uit te voeren. Maar ik denk dat dat voor dit project juist wel een goed ding was. Ik heb veel nieuwe skills en theorieën geleerd tijdens mijn research en heb er ook oprecht plezier van gehad. Ik ben nog nooit bezig geweest met game-developement en 3-D modellen maar vond het uiteindelijk toch wel heel erg leuk en interessant. En ook al dat ik veel voorkennis van audio en muziek heb ik alsnog veel gehad aan mijn onderzoek.

 

~Bronnenlijst~

 

Boornazian, J. (2019, Maart 5). 3 Lessons I Learned From Ornette Coleman’s “Lonely Woman”. Retrieved from LearnJazzStandards: https://www.learnjazzstandards.com/blog/learning-jazz/jazz-advice/3-lessons-i-learned-from-ornette-colemans-lonely-woman/

Brackeys. (2019, Oktober 17). FIRST PERSON MOVEMENT in Unity – FPS Controller. Retrieved from Youtube: FIRST PERSON MOVEMENT in Unity – FPS Controller

Kaplan, A. (2016, Januari 10). The Recipe to Create Emotions Using Music. Retrieved from Joytunes: https://www.joytunes.com/blog/music-innovation/the-recipe-to-create-emotions-using-music/

R/Liminalspaces. (n.d.). Retrieved from Reddit: https://www.reddit.com/r/LiminalSpace/

Sands, S. (2020, Juli 11). Liminal Spaces (Exploring an Altered Reality). Retrieved from Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=N63pQGhvK4M&ab_channel=SolarSands

Soundfly Team. (2018, Februari 23). How to Convey These 8 Emotions Using Chords and Harmony. Retrieved from Flypaper Soundfly: https://flypaper.soundfly.com/write/convey-8-emotions-using-chords-harmony/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *