RESEARCH PROPOSAL | BUITENAARDS LEVEN | LAURA WESTERLAKEN

Het is misschien wel een van de belangrijkste vragen binnen de wetenschap: Zijn wij alleen? Of zijn er elders in het zonnestelsel en daarbuiten nog veel meer levende wezens te vinden? Menig onderzoeker houdt zich met die vraag bezig. En vaak ligt de focus daarbij op de zoektocht naar intelligent leven.

Het heelal heeft heel veel sterren en nog meer planeten. Het zou dus heel raar zijn als er nergens buitenaards leven te vinden was. Maar waar? En hoe ziet dat leven er dan uit? Hebben we ooit buitenaardse signalen opgepakt? En zijn wij dus wel de eerste geavanceerde samenleving op aarde? Deze vragen zetten mij erg aan het denken, en mijn fantasie neemt op zulke momenten een loopje met mij. Je zou het mijn fascinatie kunnen noemen, daarom hoop ik met deze seminar meer te weten te komen over buitenaards leven. Dit onderzoek is relevant voor hen die net als ik geïnteresseerd zijn in-, en gefascineerd zijn door buitenaardse wezens.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/wp-content/uploads/sites/8/2020/09/heelal.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Het heelal lijkt met iedere ontdekking groter en groter te worden. Daarmee wordt de kans op leven op een andere planeet volgens deskundigen ook steeds groter. (EenVandaag, 2017)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

CONTEXT

Dat er leven in het heelal kan ontstaan, staat vast. Kijk maar in de spiegel. Kort na de oerknal bestond het heelal uit vrijwel alleen waterstof- en heliumatomen, en was er van leven geen sprake. Nu is dat er wel. Ook al weten we niet precies hoe leven op aarde ontstond, we weten in elk geval wel dat het is ontstaan.

Het heelal is extreem uitgestrekt, zowel in ruimte als in tijd. Het is daarom erg onwaarschijnlijk dat een proces dat kan plaatvinden in het heelal slechts één keer plaatsvindt. Alleen vanwege dat statische argument is het al erg aannemelijk dat er op tal van andere plaatsen in het heelal leven moet zijn ontstaan (NOVA informatiecentrum, z.d.).

Ik zou graag als hoofdvraag willen formuleren: ‘Is er een mogelijkheid dat we, binnen aanzienbare tijd, (intelligent) buitenaards leven zullen ontdekken?’ Maar na onderzoek blijkt dat ik deze vraag simpelweg niet ga kunnen beantwoorden. Daarom verschuiven we de focus naar wat anders binnen dit onderwerp. ‘Hoe ziet intelligent buitenaards leven eruit?’

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/wp-content/uploads/sites/8/2020/09/trappist111.jpg” panorama=”on” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Hier zie je de ultrakoele dwergster trappist-1. Recent kondigden onderzoekers aan dat rond deze dwergster maar liefst zeven planeten cirkelen die qua grootte vergelijkbaar zijn met de aarde. Zeker drie daarvan zouden zich in de leefbare zone bevinden. Afbeelding: NASA (Kraaijvanger, 2018)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

ETHISCH VRAAGSTUK

Er is een mogelijkheid dat onze exoburen – dat wil zeggen: een planeet buiten ons zonnestelsel – ons op een dag ons ont- dekken en opzoeken. Velen zien dat als een ontdekking, ande- ren als een doemscenario. Een ethisch vraagstuk dat daaruit voortkomt is: Moeten we buitenaards leven wel willen ont- dekken? Zouden we het niet moeten vrezen?

Stephen Hawking zegt: Als buitenaardsen ons ooit zullen bezoeken, denk ik dat de uitkomst vergelijkbaar zal zijn met het bezoek van Christopher Columbus aan Amerika. Dat pakte ook niet echt goed uit voor de oorspronkelijke bewoners van dat land.”

De wetenschapper kan zich levendig voorstellen hoe buitenaardse wezens de aarde zullen plunderen. “We hoeven alleen maar naar onszelf te kijken om te zien hoe intelligent leven zich kan ontwikkelen tot iets dat we niet graag zouden ontmoeten.” (NU.nl, 2010)

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/wp-content/uploads/sites/8/2020/09/file-20180315-104671-141tng2.jpg” panorama=”on” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Stephen Hawking waarschuwt: ‘Zoek geen contact met buitenaardse wezens!’ (nu.nl, 2010)
” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

METHODE

Middels feiten, gebeurtenissen en wetenschappelijke artikelen zal ik een beeld vormen van hoe buitenaards leven eruit zou moeten zien. Bij dit onderzoek zal ik gebruik maken van een aantal verschillende methodes. Allereerst wil ik onderzoek doen door me te verdiepen in wetenschappelijke- en krantenartikelen. Daarnaast kan ik Google Scholar en de HU bibliotheek raadplegen.

Er bestaan veel documentaires en films over bui- tenaards leven. Tijdens mijn onderzoek liep ik tegen een documentaire aan van ‘Weet.’, namelijk: ‘Aliens ontmaskerd’. Deze documentaire is gebaseerd op de bestseller ‘Alien Intrusion’, en onderzoekt de gebeurtenissen en het geloof van de experts. Miljoenen mensen hebben ufo’s gezien en vele zeggen zelfs persoonlijk contact te hebben gehad met vreemde wezens. Zijn deze verhalenallemaal echt gebeurd? Ik wil deze film van ‘Weet.’ kijken om meer te weten te komen over verhalen die verteld worden, en wat er uit onderzoek blijkt.

Ik ga onderzoeken wie in Nederland meer van dit onderwerp af weet, ofwel, ik ga een expert zoeken. Ik hoop dan een gesprek aan te kunnen gaan over het onderwerp en meer interessante dingen te weten te komen of wellicht zijn er interessante dingen die deze persoon mij kan laten zien. Ook wil ik gebruik maken van enquêtes/surveys. Ik wil erachter komen hoe men naar dit onderwerp kijkt en wat zij wel of niet denken. Ook kan ik hier de ethische kwestie voorleggen en zien wat hieruit komt.

Ik ben een podcast tegengekomen van ‘Quest’: Zijn we alleen in het heelal? (13 Zijn we alleen in het heelal? – BNR Questcast | BNR, 2019). Deze ga ik ook zeker luisteren om meer te weten te komen over dit onderwerp.

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/wp-content/uploads/sites/8/2020/09/9789492925107_back.jpg” panorama=”off” imgwidth=”20%” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

VERWACHTING

Middels onderzoek en a.d.h.v. feiten en wetenschappelijke artikelen zal er een beeld gevormd worden van hoe het buitenaardse leven eruit zou moeten zien. Ik wil mezelf een buitenaards wezen maken en in een buitenaardse wereld plaatsen. Dit beeld wil ik overbrengen middels een kunstuiting of fotografie. Dit resultaat zal relevant zijn voor hen die zich interesseren in alles omtrent het eventuele leven op andere planeten.

Wellicht kan ik een toekomstbeeld schetsen: ‘Er is intelligent buitenaards leven ontdekt’, misschien kan ik waarschuwen: ‘Zoek geen contact met buitenaardse wezens’, een wereld creëren die we niet willen zien en zo verder ingaan op Hawkings waarschuwing. Misschien kan ik een wereld creëren waar alle gevolgen van ons leven op aarde te zien zijn…

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-08a-20/wp-content/uploads/sites/8/2020/09/Life-Outside-Our-Solar-System-2048×1336-1-e1600528013267.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Nieuwe studies gebruiken Bayasiaanse Statistiek (kansberekening) om erachter te komen hoe buitenaards leven zich ontwikkelt. (O’ neil, 2020)” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *