Eerste opzet concept diary – def

INLEIDING 

De bovenstaande quote laat zien dat de ernst van het stervende koraal ook de mensheid aantast. Het gaat slecht met de koraalriffen, in de afgelopen jaren is 70% van al het koraalrif dood gegaan, naar schatting zal dit getal alleen maar stijgen en in 2050 zal er nog maar een kleine 10% gezond zijn (NOS Special, z.d.).

Onderzoekers gebruiken organische stoffen uit het koraal om medicijnen tegen astma, kanker en reumaklachten te maken (Vogel, z.d.). Daarnaast is de opbrengst van visserij en toerisme in Curacao jaarlijks 445 miljoen euro wat het te danken heeft aan het gezonde koraalrif. Koraal is niet alleen belangrijk voor de mens maar nog belangrijker voor de natuur (Portier, 2018), het koraalrif functioneert namelijk als een soort kraamkamer waar 25% van al het oceaanleven in opgroeit.

De snelle daling van het koraalrif heeft verschillende oorzaken (hier.nu, 2017). Zo speelt overbevissen een rol, beschadigen duikers het koraal en wordt het oceaanwater vervuild. De laatste en meest bekendste oorzaak is de klimaat verandering. Hierdoor warmt het water op, en bij 1 graad verschil zal dit al dodelijk zijn bij het koraal. 

CONTEXT, SCOPE EN DEFINITIE 

Het koraal heeft mijn aandacht getrokken nadat ik de documentaire van David Attenborough (Fothergill, Hughes & Scholey, 2020) heb gekeken ‘A life on our planet’ en de film ‘my octopus teacher’ (Ehrlich & Reed, 2020). In deze twee Netflix uitingen komt één onderwerp terug: het koraalrif dat steeds sneller dood gaat, doordat ik in korte tijd zo veel informatie tot me kreeg ben ik de ernst van dit onderwerp in gaan zien en heb ik de focus van dit project op koraal gelegd. 

PPROCES

Ik heb een manier gevonden om mensen op een abstracte manier mee te geven wat er gebeurd met het koraal. Ik ben niet opzoek gegaan naar een oplossing omdat ik hier de kennis en tijd niet voor heb. De creatieve weg die ik heb afgelegd is te lezen in ‘Methode en aanpak’.

RELEVANTIE

De bewustwording van het stervende koraal is belangrijk omdat dit onderwerp al een aantal jaar speelt. De eerste documentaire is in 1938 (CityofCoral, 1983) opgezet en 3 jaar later is het stervende nummer van koraal op zijn hoogste (nu hoger dan toen), waneer de temperatuur blijft stijgen zal het nog 15/20 jaar duren totdat er alleen nog maar dood koraal op de aarde is (Portier, 2018). Zoals al eerder benoemd heeft dit erge gevolgen voor het ecosysteem en dus ook op de mens.

METHODE EN AANPAK

Ik heb gebruik gemaakt van verschillende inspiratie bronnen, dit zijn bijvoorbeeld kunstenaars, pinterest, instagram maar ook is het textielmuseum een belangrijke hulpbron voor mij geweest. Daarnaast bestaat mijn werkwijze vooral uit het maken van verschillende experimenten  (benoemd bij ‘uitvoering en experimenten), door veel bezig te zijn heb ik uit elk experiment de belangrijkste beslismomenten kunnen halen en dit kunnen toepassen in een volgend experiment. Hieronder benoem ik de verschillende experimenten en heb ze geclusterd per beslismoment.

 

UITVOERING EN EXPERIMENTEN

Hieronder benoem ik de verschillende experimenten en heb ze geclusterd per beslismoment. Onder elk beslismoment beschrijf ik welke feedback ik hierbij heb gekregen.

[aesop_gallery id=”1211″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

 

 

[aesop_gallery id=”1220″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

De feedback die ik hier heb gekregen voelde een beetje algemeen aan, ik ben dus na de klassenfeedback naar Jesse gegaan om nog even na te praten over mijn onderwerp. Hij vertelde mij dat het misschien zou helpen als ik terug ging naar inspiratie zoeken. Ik ben daar dus ook opnieuw mee begonnen

 

 

 

 

[aesop_gallery id=”1226″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De feedback die ik hier heb gekregen heb ik gebruikt om de focus van een boodschap overbrengen los te laten. Ik heb mij hierna vooral gefocust op structuren in stoffen. Ik had er nog niet over na gedacht om de experimenten, die ik tot nu toe gemaakt had, te combineren en kleur toe te voegen. Dit heeft mij nieuwe inzichten gebracht 

 

[aesop_gallery id=”1230″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

Erener gaf me de tip om naar het textielmuseum te gaan, daarnaast gaf hij me ook tips om vloeistoffen toe te voegen aan het water en begon ik na te denken over wat voor vloeistoffen voor mij van toepassing waren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[aesop_gallery id=”1236″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

Door de beelden te laten zien aan mijn leerteam kreeg ik een tip van Daniëlla om naar een video te kijken, dit sprak mij heel erg aan en daardoor ben ik verder gaan kijken om op die manier te filmen. Ook kreeg ik de tip van Naomi om de beelden horizontaal te maken waardoor er meer ‘actieve’ beelden kon maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[aesop_gallery id=”1245″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

HIER NOG INSTA FILMPJE TOEVOEGEN!!!!!!

 

Ik dacht bij mezelf dat dit makkelijker kon en heb hulp gevraagd bij het textielmuseum, zij vertelde mij dat textielverharder een goede oplossing voor dit probleem zou zijn. 

 

[aesop_gallery id=”1247″ revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

 

HIER NOG BEELDEN TOEVOEGEN VAN TEST

Ik besefte mij dat de beelden die ik gemaakt had inderdaad een beetje ‘rommelig’ waren. Om de boodschap goed over te laten komen ga ik de beelden opnieuw maken.

 

 

EVALUATIE EN CONCLUSIE 

In dit project heb ik geprobeerd om zo veel mogelijk experimenten te maken, door bij elk experiment stil te staan en te kijken wat de goede én slechte punten waren kreeg ik per experiment duidelijk of ik er mee verder wilde of een ander pad moest nemen. Ook heb ik veel feedback gevraagd en zelf beslissingen genomen wat ik mee nam. Ik ben uit mijn comfort zone gegaan door gebruik te maken van beeld en audio, in het begin van het project had ik dit niet voor ogen. Het programma dat ik hiervoor gebruikt heb is PremierePro, een programma wat ik nog niet goed beheers, hierin heb ik de verschillende mogelijkheden opgezocht en toegepast. Een nieuwe manier van werken wat mij goed is bevallen.

 

DE TOEKOMST VAN…

Dit proces zou goed passen in het onderwijs om kinderen op jonge leeftijd mee te geven dat vervuiling een belangrijk onderdeel is van de wereld waar wij nu in leven. Het is van groot belang dat zo veel mogelijk mensen van deze ernst afweten om zo het koraal en de daarbijbehorende problemen op te lossen. Hoe meer bekendheid er over deze zaak bekend wordt meer ons bewustzijn een rol gaat spelen in ons leven?

ENGLISH SUMMARY 

Max 140 woorden 

Kleine samenvatting 

BRONNEN 

Rhodes, L. (Producenten) & Orlowski, J. (Regisseur). (2017) Chasing Coral [documentaire]. Verenigde Staten; Exposure Labs.

NOS Special. (z.d.). Een kleurrijke wereld sterft. Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://scroll.lab.nos.nl/een-kleurrijke-dood/#12960

Portier, R. (2018, 3 januari). Het koraal sterft uit: Zes dingen die je moet weten. Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://nos.nl/artikel/2210308-het-koraal-sterft-uit-zes-dingen-die-je-moet-weten.html

hier.nu. (2017, 26 januari). Hoe komt het dat er steeds meer koraalriffen verdwijnen? Geraadpleegd op 8 januari 2021, van https://www.hier.nu/themas/klimaatverandering/hoe-komt-het-dat-er-steeds-meer-koraalriffen-verdwijnen

Vogel, M. (z.d.). Wat is koraal? Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://npofocus.nl/artikel/7733/wat-is-koraal

Fothergill, A. (Producent) & Fothergill, A (2019) OurPlanet (Natuur documentaire) Verenigd Koninkrijk: Silverback Films

Fothergill, A (Producent) & Hughes, J, Scholey, k (2020) A life on our planet (Naruur documentaire) Verenigd Koninkrijk: Altitude Film

Ehrlich, P (Producent) & Reed, J (2020) My octopus teacher (documentaire) South Africa: Millennium Docs Against Gravity

ThisOldVideo2. (1983, 13 augustus). City of Coral (1983) [Videobestand]. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=i4Gcjx0u7J0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *