De lampenkap die door de brievenbus past | Fien Markenhof

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor minimalistische esthetische producten. Deze producten kunnen heel simpel zijn, in vorm of functionaliteit, maar door bepaalde technieken en/of materialen zijn deze producten interessant. Ontwerpers die ik heel tof hierin vind zijn bijvoorbeeld industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben en architect en ontwerper Piero Lissoni. Een merk die daarnaast gebruik maakt nieuwe productie technieken is Kartell, zij produceren eigentijdse kunststof meubels. Zij hebben met hun ‘Ghost’ collectie, ontworpen door Philippe Starck, een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee deze doorzichtige stoel geproduceerd kon worden.

 

 

Daarnaast vind ik het heel interessant hoe een ontwerper, met zijn of haar keuzes een hele grote invloed heeft op de levenscyclus van een product. Met levenscyclus wordt eigenlijk simpel gezegd de tijdlijn van een product bedoelt. Van grondstof, productie, aankoop en gebruik tot afdanking. Als ontwerper heb je in verschillende fases van de levenscyclus invloed. Zo is bijvoorbeeld zo min mogelijk materiaal het beste, maar dit mag niet ten koste gaan van functionaliteit of veiligheid.

Binnen studio seminar wil ik de twee thema’s, minimalistische product design en een optimale levenscyclus, combineren en zo mijn eigen sfeervolle verlichting te ontwerpen. Dit is voor mij persoonlijk interessant maar is daarnaast maatschappelijk relevant, omdat er keuzes gemaakt zullen worden met betrekking tot het ontwerp die bijdragen aan de circulaire economie.

 

Wat wil ik onderzoeken?
Ik wil onderzoeken hoe ik een lampen behuizing kan ontwerpen die door de brievenbus past, gemaakt uit één soort materiaal. Anno 2020 wordt er veel online besteld, mensen worden aan huis gebonden door pakketlevering. Daarnaast zorgt het bestellen voor een grotere druk op het klimaat in verband met meer transport. Dit kan dus optimaler ingericht worden.  Verder is recyclen voor veel consumenten nog steeds moeilijk. Producten en afval kan het beste bij de bron (thuis) gescheiden worden, maar veel consumenten missen hiervoor de kennis en bereidheid. Om bij te dragen aan de circulaire economie is één soort materiaal zeer wenselijk. Daarbij kan de volgende onderzoeksvraag opgesteld worden:

‘Hoe ontwerp ik een lampenkap die door de brievenbus past gemaakt uit één soort materiaal?’

 

Hoe ga ik dat onderzoeken?
Om de verschillende technieken te onderzoeken zal het onderzoek beginnen door middel van deskresearch. Zo zullen er documentaires bekeken worden met betrekking tot technieken en zal er gekeken worden naar wat er al bestaat in de markt. Grootste deel van het onderzoek zal door een itererend ontwerpproces tot stand komen.

Het ontwerpproces zal gaan door middel van explorerend onderzoek. In het creatieve onderzoek is er ook sprake van practice-based research, tijdens het maken en creëren wordt er beschreven wat de bevinden zijn. Verder zal het ontwerpproces bestaan uit beeldend onderzoek, veel schetsen, fysieke modellen maken en experimenteren met materiaal. Er zullen telkens nieuwe iteraties plaatsvinden, verder zal er veel gedivergeerd en geconvergeerd worden. Voor de levenscyclusanalyse van het product zal er gebruik gemaakt worden van deskresearch en zullen expert geraadpleegd worden.

 

Welk resultaat verwacht ik?
Door op de eerder geschreven manier een creatief ontwerpproces te doorlopen verwacht ik veel mogelijkheden te genereren die een oplossing kunnen bieden, door middel van verschillende technieken. Ik verwacht daarnaast dat ik een produceerbaar compleet af eindproduct heb die voldoet aan mijn onderzoeksvraag.

 

Relevantie
Zoals eerder omschreven wordt er heel veel online besteld. Consumenten moeten daarbij idealiter rekening houden of zij wel thuis zijn. Door dit vele bestellen is er een grotere druk ontstaan op het transport en daarbij dus ook het milieu. Verder is het voor consumenten nog steeds moeilijk om producten te recyclen. Wanneer producten uit meerdere materialen bestaan worden deze niet gescheiden door de consument op het moment dat zij een product afdanken. Door een product bestaand uit één materiaalsoort te ontwerpen zal deze veel beter gerecycled kunnen worden, waardoor dit product bijdraagt aan de circulaire economie. Het is dus zeer relevant om een aantrekkelijk product te ontwerpen die door de brievenbus past en gemaakt is van één materiaalsoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *