IMPRESSIVELY IMPERFECT

IMPRESSIVELY IMPERFECT

De nieuwe perfectie van de mens

 

Hoe kunnen vanuit de imperfecties van mensen sieraden ontwikkeld worden die een persoonlijk verhaal van iemand overdragen?

Dit document bevat een toelichting en onderbouwing van mijn gekozen onderwerp waar ik me deze periode mee bezig wil houden.

Inleiding

Overal wordt tegenwoordig het ‘perfecte plaatje’ afgebeeld. Op sociale media als Instagram en Facebook, maar ook in het echte leven is het voor mensen steeds belangrijker om zo goed mogelijk voor de dag te komen en onze imperfecties weg te werken. Maar waarom eigenlijk? Waarom nemen we onszelf niet voor hoe we zijn? Want is dat nou juist niet wat ons allemaal zo uniek en krachtig maakt? Veel jonge meiden en jongens worden hier dagelijks erg onzeker van. Ze krijgen het gevoel dat ze dit ‘volmaakte’ beeld moeten nastreven wat vaak onmogelijk is.

Tijdens deze periode ga ik mij bezighouden met dit onderwerp en mijn belangstelling hiervoor omzetten in een tastbare professionele zoektocht. Van jongs af aan heb ik altijd al interesse gehad in de puurheid van de mens en wat mensen anders maakt. Zo heeft mijn nicht een aantal jaar geleden haar been laten amputeren, wat een grote impact op mij heeft gehad en mij aan het denken heeft gezet. Wat maakt iemand uniek en hoe kan iemand hier zijn of haar kracht uithalen? Dit is een vraag die ik me dus al jarenlang stel en dit zou ik graag in deze periode willen beantwoorden. Mijn sterke fascinatie voor sieraden wil ik hier graag aan toevoegen. Ik vind het heel speciaal hoe een sieraad een bepaalde betekenis of herinnering bij zich kan dragen en een persoon kan vormen. Door bij verschillende imperfecties van mensen sieraden te creëren wil ik ervoor zorgen dat zij hieruit hun kracht kunnen halen en hun imperfecties zullen zien als iets bijzonders.

Aan de hand van verschillende inspiratiebronnen en het doen van onderzoek naar imperfecties en sieraden wil ik uiteindelijk een concept neerzetten dat positieve kracht uitstraalt en een persoonlijk verhaal vertelt passend bij de geportretteerde groep.

Naar mijn verwachting gaat de zoektocht naar imperfecties bij mensen en het ontwikkelen van sieraden een grote uitdaging worden. Zelf vind ik het erg lastig om mensen aan te spreken op iets waar ze onzeker over zijn of wat gevoelig ligt, omdat ik bang ben om iemand te kwetsen. Ook denk ik dat het maken van sieraden een ingewikkelde opgave zal zijn, aangezien ik dit nog nooit heb gedaan. Toch wil ik deze interessante uitdagende opdracht graag aangaan om mijn horizon te verbreden.

 

De relevantie van het onderzoek

De discussie rondom imperfecties is een maatschappelijk relevant onderwerp. Iedereen heeft te maken met uiterlijke onzekerheden of afwijkingen. Niemand is perfect en iedereen vindt wel iets niet mooi aan zichzelf. Zo vindt de een dat zijn of haar benen te dik zijn en de ander vindt de wijnvlek in zijn of haar gezicht te opvallend. Met dit onderwerp kunnen we ons allemaal wel identificeren wat het relevant maakt voor iedere groep in onze samenleving.

De nieuwsgierigheid die ik heb ontwikkeld in de imperfectie van de mens maakt het ook voor mij persoonlijk relevant. Zelf heb ik altijd geworsteld met verschillende onzekerheden en imperfecties die ik nooit helemaal heb geaccepteerd. Mijn extreme perfectionisme speelt hier onder andere een grote rol in. Ik ben erg benieuwd naar verhalen van anderen, hoe zij hiermee omgaan en hoe zij mij kunnen inspireren.

 

De context van het onderzoek

De term imperfectie betekent letterlijk het afwijken van de ‘standaard norm’ of de ‘onvolmaaktheid’. Mensen die te maken hebben met ‘opvallende’ afwijkingen zijn hier vaak erg onzeker over en krijgen vaak het gevoel dat ze er niet bij horen omdat ze ‘anders zijn’. Wat mensen alleen niet altijd zien is dat het ‘anders zijn’ een unieke eigenschap is die ons onderscheidt van de rest en ervoor zorgt dat we open en tolerant kunnen zijn voor iedereen.

In dit experiment wil ik de verhalen achter de imperfecties van mensen te weten komen en uitzoeken waarom zij dit als een imperfectie beschouwen. Deze ‘negatieve’ denkwijze wil ik proberen om te buigen door het maken van een sieraad die de kracht van de imperfectie zal laten zien. Hiermee wil ik iemand (weer) zelfverzekerder en sterker laten voelen, en ervoor zorgen dat deze imperfecties als het ‘nieuwe perfect’ worden gezien. Ook wil ik onderzoek doen naar de functies en waarden van sieraden.

Binnen het kader imperfecties focus ik me op fysieke zichtbare imperfecties bij mensen zodat het makkelijker is om met bepaalde vormen een visueel sieraad vorm te geven. Zo is de samenhang tussen de imperfectie en het sieraad ook beter zichtbaar. Om het onderwerp nog specifieker te onderzoeken, wil ik een doelgroep vaststellen van vrouwen tussen de 18 en jaar 35. Dit is een leeftijdsfase waarin veel onzekerheid ontstaat, maar ook een fase waarin veel zelfacceptatie plaatsvindt.

Om het eindresultaat te kunnen bereiken zal ik me elke week moeten focussen op een ander gedeelte van het onderzoek, te beginnen bij inspiratie opdoen en mensen zoeken met ‘zichtbare’ imperfecties. Ook zal ik feedback moeten verzamelen en bijhouden om continu stappen van progressie te maken en dichterbij het einddoel te komen.

 

Plan van aanpak / Methodes

Om het onderzoek zo goed mogelijk uit te kunnen voeren zal ik met verschillende methodes gaan werken en een plan van aanpak opstellen. Aan de hand van de CMD methods pack heb ik een aantal onderzoeksmethodes gekozen passend bij dit project. Als eerste methode heb ik gekozen voor moodboard. Met deze methode kan ik voor mezelf vaststellen welke richting ik op wil gaan en ideeën verzamelen voor het creëren van het uiteindelijke product. Daarnaast wil ik gebruik maken van literatuurstudie door inspiratie- en informatiebronnen op internet op te zoeken als TEDTalks, blogs, boeken en films. Deze kunnen mij verder helpen bij het specificeren van het onderzoek en het ontdekken van nieuwe informatie. Vervolgens wil ik interviews en/of enquêtes afhouden met mensen uit mijn doelgroep om hun verhaal over de imperfecties duidelijk te krijgen. Wellicht kan ik hiervan informatie meenemen naar het ontwikkelen van de persoonlijke sieraden. Om te kijken hoe andere bedrijven sieraden maken en ervoor te zorgen dat die van mij zo uniek mogelijk worden wil ik de benchmark creation methode gebruiken. Schetsen en illustreren van ontwerpideeën voor de sieraden wil ik ook bijhouden tijdens het proces om steeds dichterbij het eindresultaat te komen. Bovendien wil ik elke week een korte pitch of peer review houden over de voortgang van mijn onderzoek voor de docenten en/of medestudenten om verschillende feedback te verzamelen. Voor het creëren van de persoonlijke sieraden passend bij de doelgroep wil ik storytelling gaan gebruiken om te leren hoe ik het beste een verhaal in een uiting kan verwerken. Om de uiteindelijke beroepsproducten te testen zou ik eventueel A/B testing en/of product quality review willen toepassen.

Voor het creatieve deel van het onderzoek wil ik me graag bezighouden met fotografie van de imperfecties van mensen, met illustratie/design van sieraden, en met vormen- en materialenexperimenten voor de uiteindelijke beroepsproducten ‘de fysieke sieraden’.

Volgorde plan van aanpak:

  • Moodboards maken + literatuurstudie doen (opzoek inspiratie: boeken, blogs, TEDTalks, films)
  • Pitchs geven + peer review uitvoeren
  • Fotograferen en mensen uit de doelgroep benaderen + interviews afhouden
  • Vormen vastleggen uit de gemaakte foto’s voor de sieraden
  • Designs/ illustraties maken van de sieraden
  • Vormen- en materialenexperimenten doen
  • Sieraden maken

In het ideale geval voer ik al deze punten stapsgewijs uit, maar ik hou ook rekening met het feit dat ik sommige stappen opnieuw zal moeten zetten om volledig onderzoek te verrichten en het beste eindresultaat neer te zetten.

Het verwachte resultaat

Op basis van het eerder beschreven doel en het hierboven opgestelde plan van aanpak verwacht ik als eindproduct persoonlijke (d.w.z. passend bij de doelgroep) en krachtige sieraden te kunnen maken. Op dit moment verwacht ik dat het resultaat haalbaar is binnen de tijd en middelen waarover ik beschik. Echter is dit doel wel enigszins ambitieus, omdat ik nog weinig tot geen ervaring heb met het maken van sieraden. Daarom kan deze verwachting gedurende het project nog worden bijgesteld als blijkt dat ik toch niet geheel over de benodigde middelen en skills bezit die nodig zijn. Uiteraard zal ik me steeds blijven ontwikkelen om deze verwachting zo goed mogelijk waar te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *