Onderzoek: week 2 & 3

Concept diary

Charles Darwin 

Voor het eerste deel van mijn onderzoek heb ik besloten veel bronnen te zoeken en deze te bekijken, lezen enz. Ik ben begonnen met het zoeken van video’s op Youtube over het perspectief/bewustzijn van de mens en van dieren. Zo kwam ik snel al terecht bij de theorie van Darwin over het leven. De evolutietheorie. Ik heb besloten dat ik moodboards maak met woorden en ook soms beelden die voor mij belangrijk zijn vanuit het onderzoek dat ik doe. Deze woorden en beelden wil ik later gaan gebruiken voor mijn uiting(en). Voor mij waren tijdens het eerste deel van mijn onderzoek de delen groei, tijd, mens wellicht niet superieur maar sneller ontwikkeld belangrijk. De evolutietheorie beschrijft dat levende wezens zich door de tijd heen aanpassen om te overleven en op deze manier steeds beter hierin worden.

Realiteit is een illusie

Verder in mijn onderzoek kwam ik terecht bij de relativeringstheorie van Einstein. Hier heb ik ook veel video’s over gekeken, als je eenmaal begint aan de video’s kun je (of tenminste ik) niet stoppen met kijken. Het knaagt dat ik er niet uit kom en daardoor kun je blijven door filosoferen over van alles. De zin realiteit is een illusie is mij bijgebleven en ik heb hier nog lang over nagedacht. Ook kwam ik in video’s en onderzoeken terecht bij verschillende theorieën over bijvoorbeeld onze realiteit, onze waarnemingen en perceptie. Wat wij zien is wat ons brein van de wereld maakt maar is geen reflectie van de werkelijkheid hierdoor zou er gesteld kunnen worden dat alles een illusie is. (Seth, 2016). Omdat het beeld van hoe de aarde eruit ziet en het leven eromheen door velen als ”hetzelfde” wordt ervaren gaan wij er vaak vanuit dat dit ook de realiteit is dit wordt naïeve realiteit genoemd. Een ieder ziet eigenlijk iets anders en dan hebben we het alleen nog maar over de mens en niet over ander leven.

Maken, eerste concepten en experimenten.

Met klei schaal planeten gemaakt. Het idee is om deze een kleur te geven en wellicht in een glazen wereldbol te maken. Een leuk iets voor in huis. Dit zou dan ook kunnen met bijvoorbeeld evolutie figuren.

Spelen met licht

Door middel van meer desk research naar realiteit is een illusie kwam ik terecht bij experimenten waarmee je glas (borosilicaatglas) optisch kunt laten verdwijnen in water met olie. Zelf vond ik dit goed aansluiten bij mijn onderzoek. Omdat wij weten dat het er is weten we dat het er is maar als wij dit niet zouden weten zou het er wel zijn. Omdat de reflectie wordt verbogen zien wij het anders dan dat het daadwerkelijk is. Realiteit is op dat moment dus echt een illusie, wie zegt er dat er al niet dingen of ander leven is dat wij niet kunnen zien.

 

Onderzoek “klein” leven in de natuur 

Door naar buiten te gaan en daar wat dingen te verzamelen zoals stukken hout ben ik op zoek gegaan naar klein leven op deze voorwerpen. Zo kwam ik al snel terecht bij mieren. Hierna ben ik desk research gaan doen naar mieren. Een bepaald soort mieren heeft het zelfs voor elkaar gekregen om hun eigen hersencapaciteit te vergroten. Het onderzoek naar hoe zij dit gedaan hebben helpt wetenschappers bij het maken van organische hart protheses. En op deze manier kwam ik er steeds meer achter dat veel dieren worden ingezet voor belangrijk ontwerp voor de mens.

Pissebed enige landkreeft 

In het stuk hout zag ik allemaal pissebedden. Wat een bijzondere dieren eigenlijk. Gepantserd in een super mooie huid. Toen ik desk research ging doen naar de pissebed kwam ik erachtet dat zij het enige Kreeftachtige is die volledig op het land leeft. Bij het inzoomen is dit eigenlijk ook wel te zien. Visueel heel gaaf vind ik zelf.

Wijziging hoofdproject

Later tijdens mijn proces kwam ik erachter dat ik toch liever muziek wil maken. Al jaren zing ik. Sinds ongeveer een maand doe ik ook een poging tot het schrijven van eigen muziek. Ik wil dit seminar project eigenlijk in zetten om verder te komen met het maken van muziek. Zo kan ik twee interesses combineren. Deze week (3) ben ik dus bezig gegaan met de start. Toen ik 12 jaar was heb ik wel eens een lied opgenomen met Audacity maar daarna eigenlijk altijd alleen maar via mijn telefoon. Ik zou graag een goedklinkende plaat willen maken die professioneel klinkt.

Ook wil ik een single cover & misschien een kleine Spotify video maken in het teken van bewustzijn, natuur, perspectief, schaal, organische elementen. Hiervoor wil ik ook de bovenstaande experimenten gebruiken met het verbuigen van realiteit bijvoorbeeld.

Experimenten schrijven & zang

  • condensator microfoon aangeschaft
  • gezocht naar opname programma’s en hiermee geoefend
  • zoekende naar popfilter voor microfoon en liefst ook standaard omdat ik anders ruis heb op de opname
  • onderzoek in de natuur naar vooral klein leven

Fruity Loops of Audacity of toch Adobe Audition

De programma’s waar ik onderzoek naar heb gedaan zijn Audacity en Fruity Loops. Audacity kende ik nog van vroeger en is het programma waar ik toen ik 12 was mee opnam. FL is een programma waarvoor betaald moet worden. Ik vind FL een lastig programma maar je kunt er volgens mij wel de mooiste edits mee maken het liefst zou ik die dus onder de knie krijgen. Eerst ben ik gestart met het wat minder geavanceerde programma Audacity. Het klinkt helder maar er is weinig effectkeuze. Ik heb onderzoek gedaan naar hoe ik dit programma zo goed mogelijk kan gebruiken hierdoor ben ik weer wat verder gekomen in het programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *