Concept Diary – Teun Lieverse

In de afgelopen twee weken heb ik onderzoek gedaan naar verschillende artworks (zie afbeelding 1). Dit zijn artworks van muziekgenres die ik zelf ook op mijn recordlabel wil hebben. Ik vond het redelijk moeilijk om te zien of deze artworks nou meer laten zien dan alleen een artwork die visueel goed werkt en aantrekkelijk is en vroeg mij af of er daadwerkelijk een betekenis achter zit. Wel zie je dat het een trend is om een ronde vorm op het artwork te zetten die verwijst naar een vinylplaat. Deze trend sprak mij zelf erg aan en ben in Illustrator aan de slag gegaan met het maken van een artwork (zie afbeelding 2). Uiteindelijk vind ik het een redelijk clean geheel geworden maar er ontbrak voor mijzelf nog iets, het bleef nog een beetje vlak. Feedback van docent en klasgenoten conformeerde die gedachten en ben mij toen meer gaan verdiepen in album covers van dancemuziek. Om opzoek te gaan naar de betekenis erachter.


Afbeelding 1

 


Afbeelding 2

 

Toen kwam ik uit bij deze website: https://99designs.nl/blog/creative-inspiration/designing-dance-99/. Hier vertellen ze over het ontstaan van artworks van elektronische muziek. Het begon met een Duitse groep genaamd Kraftwerk. Zij waren een van de eerste die muziek produceerden via de computer. Omdat ze voornamelijk de computer gebruikte hebben ze ervoor gekozen om op de artworks elektronische apparaten neer te zetten (zie afbeelding 3 & 4). De artiesten van Kraftwerk zijn ook terug te zien in het scherm van de computer en soms ook als machines zelf. Op die manier vertalen ze de muziek op een leuke manier in de artwork.


Afbeelding 3


Afbeelding 4

Later, rond het jaar 2000, was de Techno scene erg populair. Daar werd op de artworks gebruik gemaakt van afbeeldingen die goed de sfeer aantoonde die de muziek ook heeft (zie afbeelding 5).

Afbeelding 5

Mijzelf spreek het ook heel erg aan om te werken met afbeeldingen in een artwork en dan met name afbeeldingen doormiddel van analoge fotografie. Ik heb vrij recent een analoge camera aangeschaft bij een kringloopwinkel en ben daar mee op pad geweest. Ik heb foto’s geschoten van natuur en architectuur, dat soort beelden passen voor mijn gevoel goed bij het muziekgenre. Ik denk dat omdat het muziekgenre over het algemeen Minimal Deep Tech is en de foto’s die ik heb gemaakt ook een vorm van minimalisme in zich hebben. Ook heb ik er wel op gelet om af en toe kleur elementen erin te verwerken om het toch iets aantrekkelijker/catchy te maken. Het rolletje dat ik heb geschoten is vol en zal ik morgen weg brengen om te laten ontwikkelen. Dit is de eerste keer dat ik met deze camera heb geschoten en ik hoop dus dat het mooie resultaten op levert. Wanneer ik de afbeeldingen ontvang ga ik kijken of ik er nog andere experimenten mee kan doen, denk daarbij aan het nabewerken in Photoshop en bepaalde foto’s over elkaar heen gooien.

Volgens deze website (https://humanhuman.com/articles/the-importance-of-album-artwork) is het tegenwoordig nog steeds belangrijk om een aantrekkelijke albumcover te hebben, ook al zijn deze een stuk kleiner dan vroeger toen er alleen vinylplaten bestonden. Ook zeggen ze wanneer we naar muziek luisteren we ons zelf op een bepaalde manier voelen en dat kan je stimuleren door een goede artwork bij een track te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *