Concept diary Diversity in Film week 4

Diversity in Film – Maud Weijers

Afgelopen week was een vrij lastige week voor mij; ik zat creatief een beetje vast. Daarom heb ik vooral onderzoek gedaan, naar mijn onderwerp en naar mijn doelgroep. Ik heb een enquête gehouden onder de doelgroep, vooral mensen uit minderheidsgroepen tussen de leeftijden 14-21 jaar, over wat hun visie is op de diversiteit in films vandaag de dag. Een aantal resultaten daarvan zijn hierbeneden te zien. Het was duidelijk dat er onder mijn respondenten ontevredenheid was, en dat zij er net als ik wel degelijk op letten of er wel of niet genoeg representatie is in de films en/of series die zij kijken.  

Ik heb mijn respondenten gevraagd wat zij graag zouden willen zien in films als zij het voor het zeggen hadden, met de hoop hier misschien wat inspiratie of richting uit te halen voor mijn eigen korte animatie film. Veel van de antwoorden lagen ergens rond de lijn van minder stereotypes over de minderheden verwerken in films, zoals bijvoorbeeld zwarte mensen met hevige accenten of een criminele achtergrond, hyper-feminine homoseksuele jongens of juist mannelijke lesbische meisjes. Die stereotypes moeten juist een beetje vervaagd worden om een breder beeld te geven. Ook kwam het vaak voorbij dat mensen graag willen dat de gay characters bijvoorbeeld gespeeld worden door gay actors, in plaats van hetero acteurs die plaatsen bezet te laten houden. Hetzelfde geldt voor regisseurs; hoe diverser de regisseurs, hoe diverser de films op het witte doek worden.

Er zijn goede punten uit dat onderzoek gekomen, maar nog niet per sé iets specifieks waar ik wat mee kon voor mijn eigen film, behalve proberen de stereotypes te vermijden. Het spreekt echter voor zich dat ik dat sowieso al zo goed mogelijk wilde doen. 2 weken geleden heb ik me al een beetje bezig gehouden met het maken van karakters en de basis van animatie uitproberen aangezien ik dat nog nooit eerder gedaan had. Afgelopen week wilde ik een verhaallijn bedenken en hier misschien een storyboard voor maken, maar ik ben een beetje vastgelopen met wat ik wil. Daarom heb ik een mindmap gemaakt met wat ideeën die in me zijn opgekomen.

Waar ik nu over na aan het denken ben is aan wie ik mijn film wil richten. Ik heb verschillende opties, voornamelijk minderheden die ik wil laten zien dat ze er mogen zijn, meerderheden die ik wil laten zien wat er speelt omdat ze zich daar vaak niet bewust van zijn, of Hollywood om te laten zien wat ze nu missen en wat het zou kunnen zijn als ze meer inclusief zouden zijn.

Ik denk dat ik misschien de resultaten uit mijn onderzoek over de vraag wat het effect was op mijn respondenten om op te groeien zonder zichzelf op tv te zien, te gebruiken voor mijn film. Ik denk dat dat iets is wat meerderheden niet doorhebben, maar onbewust wel de vooroordelen meenemen in hun dagelijks leven. Doordat homoseksuele jongens bijvoorbeeld altijd als heel vrouwelijk worden neergezet, wordt er als je je in het dagelijks leven als jongen vrouwelijker kleedt al gauw “homo” naar je geschreeuwd. Ik wil met mijn film dit probleem proberen uit te leggen aan de hand van voorbeelden, en vervolgens te laten zien hoe het anders zou kunnen. Het verbreken van stereotypes zou hier dus centraal staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *