Enquête Vrouwelijkheid in Fictie

Beste lezer,

 

Deze week heb ik een enquête verspreid die vragen stelt over Vrouwelijkheid in Fictie. Deze heb ik gemaakt om meer inzage te krijgen in wat andere mensen ervaren als ze televisie kijken, Netflixen, lezen, etc. Ik stelde in deze enquête enkele algemene vragen die openstaan tot eigen interpretatie, zodat ik niet voor de deelnemers invul wat hun antwoord moet zijn. Vervolgens stel ik vragen over vrouwelijkheid, vrouwen en vrouwonvriendelijkheid in fictie. Deelnemers lieten hier weten of ze tevreden of ontevreden over de fictie zijn. Bij ontevredenheid mochten ze invullen waarom. Er zat geen tussenweg in tevreden en ontevreden, wat voor veel deelnemers betekende dat ze ontevreden invulden. Op het moment stelt 69,7% dat ze ontevreden zijn over de representatie van vrouwen in fictie. Voor vrouwelijkheid in fictie is dit 63,6% ontevreden. 75,8% van de deelnemers vindt fictie over het algemeen vrouwonvriendelijk.

Deze getallen geven dus voor mij al aan dat ik niet de enige ben die ontevreden is over de fictie die ik tot me neem. Alleen de meerderheid stelt dat ze niet echt bekend zijn met Amerikaanse stripboeken. Dit betekent dus ook dat zij niet bekend zullen zijn met de vrouwonvriendelijkheid die ik opmerk in de verhalen en tekeningen. Mijn seminar moet dus mensen die niet bekend zijn met Amerikaanse stripboeken bewust maken over de vrouwonvriendelijkheid die ze zelf al herkennen in andere fictieve media.

Ook mochten de deelnemers zelf nog antwoorden toevoegen over wat ze zelf nog kwijt wilden. Hier kwamen diverse antwoorden uit. De belangrijkste punten die ik er nu uit heb kunnen halen zijn:

  • Een vrouw hoeft niet benoemt te worden als vrouw als dit geen toegevoegde waarde heeft. Ze is een vrouw, so what?
  • Een vrouw kan zich vrouwelijk gedragen en toch heel krachtig zijn.
  • De interesses van een vrouw hoeven niet allemaal over vrouw zijn te gaan, haar interesses moeten zeker niet over een man gaan.
  • Vrouwen die ruziemaken omdat ze in dezelfde werkomgeving of vriendengroep zitten, of allebei dezelfde man leuk vinden, is altijd fout.
  • Knap zijn is niet alles dat een vrouw maakt. Ze mag knap zijn, maar op haar eigen manier en niet wat mannen aantrekkelijk vinden. Ook moet ze inhoud hebben. Ze is knap, maar heeft interesses en hobby’s die niet terug refereren naar haar gender.

 

Zoals je kunt lezen heb ik een hoop informatie verzameld. Ik heb ook nog een deel achtergehouden, omdat ik die verder wil onderzoeken of omdat die nu niet relevant zijn. De informatie van de enquête helpt mij met onderwerpen van het debat bedenken en een eigen superheldin bedenken.

 

Groetjes,

Dani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *