Week 5: melodie, herhalen

Melodie & writersblock

Omdat ik zelf nog nooit echt een melodie goed heb uitgewerkt heb ik tutorials gekeken hoe ik dat het beste kan aanpakken. Zo kwam ik bij een tutorial waarbij werd gezegd dat je eerst de melodie moet bepalen voordat je daar de tekst overheen gooit. Ik was andersom begonnen maar kwam tijdens het zingen erachter dat het een beetje verstrooid was er was geen duidelijk couplet en refrein, dit wilde ik bereiken. Door eerst de melodieën te neuriën kwam er meer structuur in het lied. Wel liep ik vast op de tekst en ik ben daar nogsteeds niet veel verder gekomen dan 1 couplet en een refrein dat nog niet helemaal logisch voelt. De rest van de week ga ik hieraan proberen te werken. Wat wil gaan proberen:

  • Opnieuw mindmappen
  • Zingen met een drankje erbij, ja klinkt apart en ik wil alcoholisme niet aanmoedigen maar ik word daar meestal creatief van.
  • Alles wat er in mij op komt, bijv. onder de douche, in bed gelijk noteren hiervoor gebruik ik mijn kladblok in mijn telefoon.
  • Naar buiten gaan voor inspiratie.

Op repeat

Wat ik heel veel doe de afgelopen weken is het constant herhalen van het liedje zoals ik deze nu heb. Ik neem het dan op en ik luister deze af. Dan kijk ik naar wat er beter kan en of de melodie misschien op een andere manier toch anders kan. Ik begon met een best wel vlak lied en nu zitten er meer verschillende toonhoogtes en uithalen in en heb ik de tekst al meerdere malen aangepast. Op deze manier hoop ik mijn lied te verbeteren. Ik heb het liedje overigens ook al 7 keer herschreven op nieuwe beats.

Laten horen aan anderen

Iets wat ik heel lastig vind is het laten horen van mijn stem aan anderen. Ik heb dit altijd al gehad. Toch heb ik dit de afgelopen weken wel geprobeerd en heb ik zelfs voor 4 mensen live mijn liedje laten horen. De feedback die ik kreeg neem ik mee. Een vriendin van mij zei dat ik er meer uithalen in moest doen en dat ik lager moest zingen dan dat ik deed. Dit heb ik aangepast. Ook heeft Wietske mij overgehaald het toch een keer te zingen voor haar en mijn klasgenoten. Het was even een gedoe met de microfoon enz. maar het is gelukt. De vraag die ik wilde stellen was: Past de beat bij de boodschap? Het antwoord hierop was ja. Dus dat was fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *