EXPERIMENTATIEFASE: WEEK 5

Week 5 

In de vijfde week van het blok stond het verder experimenteren met materialen en vormen en het ontwerpen van sieraden op het schema. Na het ontwerpen van de sieraden ging ik aan de slag met het fysiek maken van de eerste versies hiervan.  

 

Ontwerpen sieraden  

Om het sieraad bij ieder persoon zo goed mogelijk aan te laten sluiten heb ik er voor proberen te zorgen om in elk sieraad elementen terug te laten komen passend bij de persoon en de bijbehorende imperfectie. Zo heb ik allereerst gekeken naar materialen, vormen en kleuren die aansluiten bij elk persoon en/of de imperfectie. Deze informatie heb ik grotendeels gebaseerd op de uitslagen van de enquête. Ook heb ik rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren van elk persoon kijkend naar sieradensoorten. Van al deze belangrijke punten heb ik een schema gemaakt en uiteindelijk meegenomen in het ontwerpen van de sieraden.  

Voor het creëren van de sieraden heb ik gekozen om één soort stijl aanhouden wat terug te vinden is bij alle imperfecties van de modellen. Deze stijl bestaat uit het verwerken van verschillende contrasten in de sieraden. Bij elke sieraad is dit op een andere manier gedaan. Om bij elk sieraad het contrast op een andere passende persoonlijke manier toe te passen, heb ik van tevoren elk model aan een bepaald thema gekoppeld waarin het contrast, de imperfectie en het karakter van het model naar voren komt. 

Als eerst ben ik bezig geweest met het creëren van een sieraad voor Sharista, het model met de huidaandoening Vitiligo. De thema’s rond haar sieraad zijn transparantie en inkt, omdat ze haar imperfectie al heeft geaccepteerd (transparantie), maar ze toch ook vaak terugdenkt aan de donkere periodes in haar leven (inkt). Samen past dit ook goed bij het overkoepelende thema ‘contrast’, waar ik eerder oer heb verteld. Qua soort sieraad heb gekozen voor een ring, omdat zij de imperfectie op haar handen eigenlijk het mooist vindt. Ook is een ring rond en deze vorm staat voor verbondenheid en relaties. In de moeilijke tijden heeft ze veel kracht gehaald uit de relaties met haar familieleden en haar vriend en uit vriendschappen.  

 Het tweede ontworpen sieraad is gebaseerd op Susanne die een pigmentafwijking heeft aan de ene helft van haar gezicht en lichaam. Voor haar ben ik er nog niet helaal uit wat ik precies wil, maar heb ik wel ontwerpschetsen gemaakt bij de thema’s dag/nacht en organische/geometrische vormen. Het eerst thema past goed bij haar imperfectie en het laatste thema sluit juist goed aan bij haar persoonlijkheid en interesses. 

 Het derde sieraad wat ik heb ontwikkeld zijn deze gekleurde ‘doelgerichte’ oorbellen voor Daphne. De twee verschillende kleuren ogen van Daphne, blauw en geel, zijn de inspiratiebron geweest voor de kleuren van de oorbellen. Ook geven deze twee kleuren Daphnes karakter goed weer. De driehoekige vorm van de oorbellen geven doelgerichtheid weer en ook dit is iets dat goed past bij haar persoonlijkheid.  

 Het vierde sieraad is voor Samatha, die zeven jaar geleden haar been heeft moeten laten amputeren. Bij haar heb ik niet gekozen voor een traditioneel sieraad, maar meer een sieraad die de imperfectie extra benadrukt. Dit sieraad is een soort band, die zowel over de stomp als over haar kleding gedragen kan worden. De band wordt gemaakt van elastiek, omdat de stomp verschillende vormen aan kan nemen. Door het gebruik van elastiek kan de band makkelijk mee rekken en altijd op een fijne manier gedragen worden. De band heeft de vorm van een infinity-teken, omdat haar ziekte dystonie ook nooit zal verdwijnen. Het komt voortdurend weer terug. Op de band zijn diamantjes geplaats, omdat diamanten vrouwelijkheid, kracht en onafhankelijkheid uitstraalt. Dit past bij haar, omdat dit dingen zijn waar ze naar streeft. 

Ontwerpschets ring Sharista

Ontwerpschetsen oorbellen Susanne

Ontwerpschetsen oorbellen Daphne

Ontwerpschetsen infinity band Samantha

 

Fysieke eerste versies sieraden 

Naast het verdergaan met het ontwerpen van de sieraden, ben ik deze week ook bezig geweest met het daadwerkelijk proberen te maken van de sieraden. Ik vond het namelijk belangrijk om voor de kerstvakantie hier een begin mee te hebben gemaakt. Bij het maken van de sieraden verwacht ik dat er onverwachte problemen opkomen, en als ik hier te laat aan zou beginnen zou ik geen tijd meer hebben om deze (proberen) op te lossen.   

Ring Sharista 

Zoals ik eerder heb uitgelegd wilde ik voor Sharista een transparant materiaal gebruiken. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat je dit kan maken door giethars en siliconen te gebruiken.  Kort gezegd werkte dit proces als volgt. Als eerst heb ik siliconen malletjes gemaakt voor de ringen, om dit vervolgens te vullen met giethars. Echter zou een ringetje van alleen giethars slechts de transparantie laten zien, maar ik wilde ook het contrast en imperfectie erin terug laten komen zoals ik heb laten zien in mij ontwerpen. Daarom heb ik geëxperimenteerd met andere materialen zoals inkt, ecoline, verf en bosbessensap. 

   Zoals ik (helaas) had verwacht was het eindresultaat niet in één keer zoals ik hoopte. Het giethars bleek namelijk niet goed uit te harden en bleef plakkerig. Dit heb ik geprobeerd op te lossen door een UV lamp te gebruiken, ze (zowel buiten als binnen) in het zonlicht te leggen, meer harder toe te voegen en door andere ringmalletjes te gebruiken. De vlindervorm voor op de ring, die waarschijnlijk gemaakt zal worden van strassteen, heb ik nog niet gemaakt, maar dit wil ik pas gaan doen zodra de ‘basisring’ goed gelukt is.  

   Deze week heb ik echt mijn uiterste best gedaan om iets moois te maken. Om eerlijk te zijn was het in het begin wel even een teleurstelling toen er niet helemaal uitkwam wat ik had gehoopt. Toch ga ik er de komende tijd uiteraard alles aan doen om het wel te laten lukken en ben ik gemotiveerd om verder te experimenteren! Ik hoop heel erg dat het ook wel echt mogelijk is. 

De eerste gemaakte silicone mal

De tweede gemaakte silicone mal

Alle 10 gemaakte giethars ringen

 

Oorbellen Daphne 

Voor het sieraard van Daphne wilde ik met een heel ander en natuurlijk materiaal werken. Daarom heb ik besloten om een eerste versie te maken van karton, omdat dit makkelijk bewerkbaar en snijdbaar is. Door nog wat andere onderdeeltjes te gebruiken heb ik uiteindelijk een paar oorbellen gemaakt, die qua kleuren, vorm en soort sieraad goed aansluiten op de imperfectie en karaktereigenschappen van Daphne. Ik ga in dit stukje niet precies alle keuzes toelichten, maar de oorbellen zijn bijvoorbeeld simplistisch gehouden, omdat dit aansluit op de persoonlijke smaak van Daphne. 

 

Band Samantha

 

Bezoek aan de MakerSpace 

Tot slot ben ik deze week gaan experimenteren met gerecycled hout en acryl. Hiervoor ben ik naar de Makerspace gegaan en heb daar om advies gevraagd. Ook heeft een medewerker van de Makerspace mij wat uitleg gegeven over de mogelijkheden en het gebruik van de Lasercutter. Dit was zeer informatief en het is fijn om te weten dat dit een extra mogelijkheid is om sieraden te maken. Wat helaas wel onhandig is, is dat de Makerspace vanwege de vakantie dicht gaat. Dit valt helaas net samen met de periode waarin ik juist het meest gebruik zou maken van de Makerspace. 

Op de onderstaande afbeeldingen zijn een aantal ringen weergegeven die ik heb gemaakt.

  

De ringen zijn gemaakt van gerecycled hout en acryl,  om de natuurlijke ‘imperfecte’ beleving eraan te geven en om de transparantie (voor Sharista) erin terug te laten komen. Zo wilde ik experimenteren met deze materialen om te kijken of deze geschikt zouden zijn voor het maken van de definitieve sieraden.

Er zijn twee soorten vormen gebruikt: De eerste vorm zijn de ringen met meerdere lagen. Zo wilde ik experimenteren hoe je meerdere lagen kan opbouwen met verschillend materiaal en wat voor betekenis dit zou kunnen hebben. Deze ringen zijn gemaakt voor het model Sharista als tweede experiment. De tweede vorm zijn de ringen met de punt naar boven, waarmee ik ‘doelgerichtheid’ wilde laten zien. Deze ringen zijn gebaseerd op het model Daphne.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *