Week 6 Typografie

Week 6 Typografie gebaseerde cover art

 

Voor deze week kies ik weer een verschillend onderwerp uit wat ga ik onderzoeken en waarvoor ik schetsen maak. Ook nu zal ik beginnen met het maken van onderzoek en moodboards. Ik kijk het meest tegen deze week op, omdat ik mijn mening typografie heel lastig kan zijn. Er zijn heel veel regels en vastgestelde basisformaten voor letters waar je maar tot een bepaald niveau kan afwijken. Omdat ik deze week het meest uitdagend vind, ga ik ook bepaalde YouTube tutorials volgen, zodat ik een leidraad heb om mee te werken en niet zelf in de knoop kom.

Alleen letters kunnen al een bepaalde sfeer schetsen en neerzetten. De opties voor typografie zijn dan ook ontzettend breed en divers. Zo heb je nette lettertypen en juist simpele, dikke lettertypes voor andere reden. Ook met hoofd- en kleine letters kun je spelen door de standaard regels op ze kop te gooien. Binnen typografie heb je ook vele soorten stijlen en fonts. En dan komt er ook nog eens bij kijken dat typografie gecombineerd wordt met foto’s, afbeeldingen of andere kunst elementen. Soms is de typografie heel groot en een focuspunt, maar soms is het ook kleiner en meer een detail punt. Dat maakt deze week extra uitdagend.

Ook voor deze week wil ik dezelfde tijdslimieten gebruiken voor me schetsen. Voor de schetsen heb ik besloten een maximum tijd aan vast te zetten. Hierdoor raak niet te erg verdwaald in maar 1 schets en kan ik sneller door naar andere schetsen met alsnog genoeg tijd. Er zullen ook uitzonderingen zijn waar ik over de maximum tijd ga, maar het is meer een richtlijn zodat ik genoeg tijd heb en niet te verzeild raak in 1 schets. Ik kan namelijk altijd nog terugkomen op de eerder gemaakte schets en dat  aanvullen of verbeteren. Voor deze week wil ik gebruik maken van YouTube video’s, Illutrator, Photoshop (als dat nodig is) en internet bronnen over typografie.

Omdat ik merkte dat veel album covers een combinatie met typografie zijn en hierbij niet het hoofd focus punt zijn, ga ik mij voor de moodboards richten op album covers waarbij typografie een focuspunt is wat een belangrijk of groot onderdeel uitmaakt van de album cover. Anders is het heel lastig om je alleen te focussen op typografie met de vele combinaties ervan. Door album covers te kiezen waarbij typografie meer aandacht hebben, word ik minder afgeleid door andere elementen als afbeeldingen en kan ik meer focussen op de letters.

De rol van een album cover is over de jaren veranderd. Vroeger kon je door middel van de cover art op LP platen muziek herkennen en uitzoeken. Tegenwoordig is het een aanvullend kunstwerk wat het album ondersteunt. Omdat het gebruik van bepaalde lettertypes als Sans en Sans Serif zo vaak voorkomen dat handgeschreven tekst erg persoonlijk en intiem overkomt. Sans Serif is verre weg het meest gebruikte font. Daarna komen handgeschreven en Serif lettertypes. Hand lettering en zelfgemaakte letters was in 2019 razend populair.

Verschillende lettertypes voor verschillende tijdsperken. Tegenwoordig heb we keuze uit al die lettertypes en veel meer. Niet alleen voor lettertypes zelf, maar ook voor de plaatsing ervan zijn talloze opties. De letters kunnen bovenop een afbeelding gezet worden of kunnen juist dieper in een afbeelding of album cover verwerkt worden. Zo kunnen de letters deel uit maken van afbeelding, voorwerp of kunstwerk. (Kumer, 2020)

Toen ik deze week bij vrienden was, had ik het geluk van een groot assortiment LP platen tot me beschikking te hebben. Zijn moeder had namelijk tussen de 100 en 200 LP platen van de jaren 60, 70 en missschien ook 80. Met namen als Abba, Sinatra en andere grote namen, maar ook totaal onbekende en nationale LP platen zaten ertussen. Als een klein kind in een speelgoedwinkel, zat ik daar op de bank door te LP platen te scrollen alsof het mijn Instagram is. Door het ien van zoveel design en ook typografie heeft dit me enorm geholpen met de motivatie voor deze week. Ik merkte ook heel erg dat de het eerder gelezen artikel over onderzoek naar typografie op album covers erg overeenkwam. Dit was erg gaaf om te zien en voor mij ook een bevestiging dat het onderzoek betrouwbaar is. In de jaren 1980 kwam fotografie veel meer te pas en kwam typografie als een bijzaak erbij. Vandaar dat ik opzoek ga naar simpele typografische album covers van de jaren 70 en 60 of andere simpele typografische design. Dit past beter mijn skillset en zo kan ik me meer focussen op typografie. Op rateyourmusic.com heb ik grote lijst van allerlei soorten album covers ontdekt(Alphabet Objects, z.d.)

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *