EXPERIMENTATIEFASE: WEEK 6

Week 6

De afgelopen week was de derde week van de experimentatiefase. Ik heb het experimenteren met het maken van de sieraden voor de modellen voorgezet, waarbij ik deze week ook kon beginnen met het maken van vernieuwde versies op basis van de kennis die ik had opgedaan bij het maken van de eerste versies. In deze blogpost zal ik dit verder toelichten.

 

Ring Sharista – vlindervorm maken

Zoals ik in vorige blogposts heb uitgelegd bestaat het ontwerp voor Sharista uit een transparante ring met een vlindervormige steen erop. Deze week ben ik gaan kijken naar hoe ik deze vlindervorm kan maken. Door meerdere verschillende basisvormpjes te gebruiken heb ik deze vlindervormpjes proberen te creëren. Deze basisvormpjes waren heel uiteenlopende objecten. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt met gummetjes, maar ook met macaroni. Vervolgens heb ik deze vorm in siliconen gedrukt, waardoor ik een vlindervormig malletje kon maken. Door deze malletjes daarna met epoxy te vullen ontstond er dus een soort “steentje” in de vorm van een vlinder.

Daarnaast had ik een plastic malletje gevonden in de vorm van een hartje. Dit heb ik meerdere keren opgevuld met epoxy en verf waardoor er een soort roze ‘vlekachtig’ vormpje uitkwam. Ook heb ik een paar experimenten uitgevoerd met het verwerken van echte stukjes vlinder in de epoxy, om toch de vlinder erin terug te laten komen. Een metaal bakvormpje bleek helaas niet te werken, aangezien het geen onderkant had waardoor de epoxy eruit liep. Hierdoor droogde het niet en ontstond er geen vormpje. Naast het vlindervormpje wat ik graag wilde maken, heb ik dus ook andere experimenten uitgevoerd om te kijken of deze beter zouden werken of passen.

De vlindervorm gemengd met roze verf, gemaakt uit de vorm van vier gummetjes.

De vlindervormpjes gemaakt uit de vorm van macaroni.

De hartjesvormpjes gemaakt uit de silicone mallen. Bij de linkervorm is het verf

erin gemengd en bij de rechtervorm is er verf over de giethars heen gedaan waardoor

er barsten ontstonden op het hartje.

De hartjesvormpjes gemaakt uit de silicone mallen. Hierin zijn echte stukjes

van een vlinder verwerkt.

De mislukte vlindervorm gemaakt uit de bakvorm.

 

 

Oorbellen Daphne – tweede versie

In de blogpost van vorige week heb ik verteld over mijn ideeën voor de oorbellen voor Daphne en een eerste versie van karton laten zien. Deze week ben ik hier mee verder gegaan en heb ik een tweede, verbeterde versie gemaakt. Bij deze versie zijn een aantal dingen aangepast ten opzichte van de eerste verzie. Om te beginnen heb ik bij de tweede versie gebruikt gemaakt van een ander materiaal, namelijk resthout. Dit is een natuurlijk materiaal en dat past beter bij Daphne, omdat ze zelf ook weinig bezig is met het ‘verbeteren’ van haar uiterlijk door middel van make-up. Ook is de vormen- en kleurenindeling op de oorbel net wat aangepast. Dit is goed te zien op de onderstaande plaatjes, die zowel de eerste als de tweede versie laten zien. De tweede versie lijkt nu meer op een soort zonnetje, wat warmte, blijheid en geluk uitstraalt. Tot slot heb ik in de tweede versie geprobeerd het sieraad wat ruimtelijker te laten lijken. Dit 3D-effect zou het overkoepelende contrastenthema meer benadrukken. In de volgende stap wil ik gaan kijken of het gebruik van andere natuurlijke materialen mooiere resultaten oplevert en ga ik de oorbel perfectioneren.

   

Oorbellen Susanne – inspiratie 

Voor het design van de oorbellen dat ik voor Susanne vorige week had gemaakt, ben ik opzoek gegaan naar al bestaande oorbellen die lijken op dit ontwerp. Zo heb ik thuis meerdere simpele oorbellen gevonden die organische en geometrische/ vierkante vormen hebben. Van beide soorten oorbellen heb ik er eentje genomen, om vervolgens te kijken hoe van deze twee (verschillende) oorbellen één setje kan maken. Ook heb ik met ijzerdraad gekeken hoe ik deze vormen kon nabootsen. Het lijkt misschien dat ik met dit sieraad iets minder vergevorderd ben dan met de andere sieraden. Dit betekent echter niet dat ik dit sieraad niet belangrijk vind en ik dan ook zeker hier de komende tijd m’n ideeën in de praktijk uitvoeren. Zo wil ik gaan kijken naar hoe en met welke materialen ik deze vormen op een passende, persoonlijke en betekenisvolle manier kan gaan maken.

 

Inspiratie oorbellen met ronde en organische vormen.

   

Zelfgemaakte oorbellen eerste versie met organische en vierkante vormen van zilverdraad.

Zelfgemaakte oorbel met organische vormen van zilverdraad.   

 

Band Samantha – experimenten

Zoals ik de vorige keer al aangaf wil ik voor Samantha geen traditioneel sieraad maken, maar eentje die specifiek past bij haar imperfectie (geamputeerde been). Het materiaal dat ik hiervoor wil gebruiken is elastiek, zodat de band kan mee rekken. Wel ik wil ervoor zorgen dat deze band wel echt getransformeerd wordt naar een sieraad, in plaats van dat het lijkt op een medisch hulpmiddel zoals verband. Ik heb geëxperimenteerd met hoe ik deze band verschillende vormen kan geven zodat het past bij haar imperfectie, maar niet op een negatieve manier. Een voorbeeld hiervan is dat ik een versie heb gemaakt waarin de band gevlochten is, wat symbool staat voor het feit dat haar ziekte in haar leven geworven oftewel ‘gevlochten’ zit. Voor de kleur van de band heb ik gekozen voor een ‘subtiele’ blauwe kleur, aangezien Samantha tijdens het interview aangaf dat ze kracht haalt uit het gevoel wat ze krijgt als ze bij de zee is. In de enquête kwam bovendien naar voren dat blauw wordt geassocieerd met hulpvaardigheid/ zorgzaam en dat kenmerkt Samantha. Ook gaf ze zelf aan dat blauw een passende kleur voor haar is kijkend naar waar de kleur voor staat.

 

Infographic/ persona

Om elk persoon beter in beeld te brengen en om duidelijk te laten zien hoe hun persoonlijkheid en imperfectie passen bij het sieraad die voor hun ontworpen worden, ben ik begonnen met het maken van een soort infographics. Eigenlijk zijn het meer een combinaties tussen infographics en persona’s van de modellen. Deze infographics bestaan uit meerdere elementen bevat twee pagina’s. Op de eerste pagina staat de persoon centraal, op de tweede pagina het sieraad. De eerste pagina bevat vier geselecteerde foto’s van de fotoshoot, uitleg over de imperfectie, karaktereigenschappen en sieraadvoorkeuren. Op de tweede pagina komt het uiteindelijke ontwerp, foto’s van het sieraad en beschrijvingen van hoe het sieraad past bij de persoon en haar imperfectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *