Draft research proposal – Lorena Garritsen

De abstractie achter Olifantentandpasta,

Olififantentandenpasta, is een scheikundig experiment waarbij er een schuimachtige substantie ontstaat. Dit is naar mijn mening zeer inspirerend. De proef zelf en wat er allemaal niet mogelijk mee is. Met dit onderwerp wil ik gaan kijken welke desgin kant ik op kan gaan met de abstractie achter olifantentandpasta.  Omdat er veel met alle scheikundige componenten rondom het experiment te spelen is. Dit te vertalen naar desgin lijkt mij zeer interessant. Zelf heb ik een grote interesse in scheikunde. Ook ben in benieuwd hoe het zou zijn als CMD-er bij een scheikundig bedrijf. Dat ik zeker een kant die ik op zou willen gaan dus wil ik kijken wat het wel niet uniek kan maken door scheikunde in het design te verwerken.

Waar ik echt mee kan gaan spelen binnen dit project is toch wel alle scheikundige componenten en vormen. Hoe kan ik dit het beste weergeven in design hoe kan ik dit laten beleven. Wat voor materialen of andere middelen kunnen deze delfde vormen nabootsen, Dit zelfde gevoel geven. Dus er is veel om mee te werken.

Dit onderwerp heb ik gekozen omdat het een scheikundige proef waar ik naar mijn mening niet veel van weet, alleen de basis kennis. Ook omdat ik hier hele andere kanten mee kan opgaan en het me verder helpt met mijn zoektocht in de abstractie. Ik heb vorig jaar mijn vingers al gedipt in de wereld van de abstracte kunst. Alleen ik heb het gevoel dat ik mezelf verder kan pushen om er echt comfortable in te worden. Mijn eerste inspiratie van dit was een video van de ex nasa scientist Mark Rober (https://www.youtube.com/watch?v=BHiWygziyso&t=1280s). Dit onderwerp is relevant omdat scheikunde zich blijft ontwikkelen en altijd op nieuwe creatieve manieren naar buiten gebracht moet worden. Het is relevant en het blijft relevant.

Ik wil gaan onderzoeken hoe ik het experiment Olifantentandpasta abstract in design kan verwerken. Hoe ik dezelfde beleving kan geven van het experiment zonder het experiment continu moet uitvoeren. Dit wil ik gaan doen door:

  1. Een deskresearch te doen naar het experiment zelf. Om een goed beeld te krijgen waar ik mee bezig ben. Ook wil ik deskresearch gaan doen naar Abstracte kunst om verder te duiken in hoe het in elkaar zit en gebruikt kan worden.
  2. Aan de hand daarvan wil ik het experiment uitvoeren en fotograferen. Zodat ik een vormonderzoek kan gaan doen. Voornamelijk schetsen en maken.
  3. Hierna wil ik concepten gaan maken en testen welke kanten kan ik op gaan met dit idee. En uiteindelijk hierna wil ik prototypes gaan maken vast op de abstractie op het design gebaseerd op het vormonderzoek.

Ik heb gekozen voor deze methoden omdat het een goed begin is en het beste aansluit op de middelen en kennis die ik al heb van het onderwerp. Het is ook op deze volgorde gedaan omdat dit gemakkelijk op elkaar aansluit en er een logica in zit die het nog hele open houdt voor me om alle kanten op te kunnen gaan met het idee.

Mijn verwachtingen zijn dat ik veel meer ga zitten op vervangers van de vormen die komen uit het vormonderzoek. Ook denk ik de abstractie een hele andere kant kan inslaan waardoor ik terecht kom bij een standbeeld in plaats van de logische optie van een schilderij of tas etc.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *