gebarentaal Kirsten Velleman

In een onderzoek van Dr. Michael Arbib staat dat de handen veel eerder al communicatiemiddel werden gebruikt dan de vocale talen die wij nu spreken. Zelfs nu wanneer mensen elkaar niet verstaan omdat ze niet de zelfde taal spreken wordt er gebruik gemaakt van handgebaren om toch met elkaar te kunnen communiceren. 

In dit semester heb ik de opdracht gekregen voor een vrij project. Dit betekend dat ik met mijn fascinatie mag onderzoeken en uitwerken tot een tof project!

Tijdens mijn onderzoek naar  mijn eerste onderwerp Qanon kwam ik erachter dat er gebaren gebruikt word om met elkaar te communiceren. Gebarentaal  is een manier van met elkaar communiceren doormiddel van handgebaren. Dit wordt gebruikt door doven en slechthorende maar ook binnen de muziekbranche wordt er veel gebruik gemaakt van gebaren. Ondanks dat het niet de eerste fascinatie was waar ik mijn project mee begon ben ik wel gefascineerd over de manier van communiceren die zo anders is dan de “normale” manier van communiceren maar wat is een normale manier van communiceren? Binnen gebarentaal zijn er 130 soorten gebarentalen. Ik ga tijdens het project mijn focussen op Amerikaanse gebarentaal en Amerikaanse rap muziek.

Deelvragen
– Er zijn 130 soorten gebarentalen dus wat is het verschil tussen Amerikaanse gebarentaal en Nederlandse gebarentaal?
– Wat/ is er een verschil binnen Amerikaanse rap en gebaren?
– Wat/ is er een verschil tussen gebaren in de Amerikaanse rap en Amerikaanse gebarentaal van doven en slecht horende?
– Wat gebeurt er als je deze twee verschillende soorten gebaren met elkaar laat communiceren?

Maatschappelijk belang
Communiceren doen we de hele dag door. Is het niet door spraak dan is het wel met een beweging of met ons lichaamstaal. Gebarentaal is een taal die horende mensen niet leren en vaak ook niet weten wat er bedoeld wordt ondanks dat we het heel veel om ons heen zien. In de muziek wereld worden we onbedoeld ondergedompeld in gebaren waarvan we vaak niet eens weten wat het precies betekend. Tijdens mijn seminar ga ik opzoek naar de verschillen en een manier om ook gebarentaal toegankelijker te maken. 

Proces
In dit project ga ik mijn proces vast leggen doormiddel van video’s deze manier heb ik nog niet eerder uitgeprobeerd maar lijkt mij voor dit project een hele praktische vorm. Mijn onderzoek zal voornamelijk beelden zijn omdat gebarentaal een beeldende vorm van communicatie is. Daarnaast ga ik onderzoek op het internet over de verschillende gebarentalen. Ik kan tijdens het project niet 130 verschillende gebarentalen onderzoeken maar ik wil er 10 onderzoeken van verschillende delen van de wereld. Daarnaast ga ik op Youtube verschillende muziekvideoclips bekijken van Amerikaanse rappers waar gebaren bewust of onbewust gebruikt worden.

Verwachtingen
Na dit project verwacht ik meer te weten over gebarentaal en de eventuele verschillen tussen de gebarentaal voor doven en slechthorende en de gebaren in de muziekwereld. Daarnaast wil ik kijken of ik de twee verschillende soorten gebaren met elkaar kan combineren om een soort tussentaal te creëren en het toegankelijker te maken voor horende mensen. Naast de inhoudelijke verwachtingen verwacht ik ook in dit project meer te leren over video’s editen omdat mijn proces voornamelijk op video zal komen. Dit vind ik belangrijk omdat ik veel moeite heb met editen terwijl in ons vakgebied video best belangrijk is. 

Experimenten
– Alles vastleggen op video inplaats van alleen een verslag
– Zelf de basis van gebarentaal leren
– Combinatie maken tussen muziek gebaren en gebarentaal

Bronnen
Foto: U. (2020, 19 november). Learn Sign Language. Learn sign language. http://beforeimpushingdaisies.blogspot.com/2013/11/learn-sign-language.html

Onderzoek: Rizzolatti, G. (z.d.). Language within our grasp. academia. https://www.academia.edu/4596835/Language_within_our_grasp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *