Vervorming van de zeshoek!

Vorige week

Toen ik mijn vorige onderzoek had gestart wilde ik kijken wat mensen nou liet denken aan bijen. Als veel mensen denken aan bijen denken ze aan de kleur geel, het gezoem van de vleugels of de honingraten in hexagonale vormen. Om dit te testen heb ik een poster design gemaakt die verschillende factoren gebruikte om te kijken of ik mensen nog steeds aan bijen kon laten denken door 3 van de 4 factoren weg te nemen. Ik heb destijds een design gebruikt waar alleen 6 hoekige vormen in stonden. De kleuren waren totaal anders (paars, 2 kleuren blauw en roze). Daarnaast heb ik gezorgd voor stilte bij het design en de vulling en achtergrond verplaatst met hout. Hieruit bleek dat mensen zich het meest getrokken voelde naar de vorm. Die gaf nog steeds duidelijk bij aan of een link met bijen. 

Ik had tegen deze tijd al bakken met onderzoek liggen over bijen, honing maar nog weinig over het gebruik van de vormen en hoe ik hier op kon inspelen of verder op kon gaan. Echter liep ik op dit moment erg vast. Ik was veel te veel bezig met onderzoek en veel te weinig bezig met het designen en het proberen om te werken met mijn onderwerp en de vormen. Ik kwam er toen ook niet uit wat ik precies moest maken of hoe ik verder moest met mijn onderwerp.
Ik ben een persoon die veel te snel doordenkt en wil toe werken naar een einddesign of product. Dat is echter niet de bedoeling. Mijn originele idee was toen een wondzalfje te maken van honing waar ik mee aan het testen was. Ik had hier al mijn tijd in gestoken tot dinsdag om onderzoek te doen hoe ik dit moest maken en was al begonnen met wat vroege testen om te kijken hoe dit zou werken. Hier kwam ik achter alle helende functies die honing bezit, hoe ik functies kan verbeteren door het gebruik van verschillende andere planten of stofjes, welke stoffen ervoor zorgen dat het de helende effecten heeft en hoe ik dit zou kunnen maken. Echter lag dat te dicht weer bij een eind product en was te weinig bezig met het onderzoek doen.

Na een korte paniek aanval die ik had gehad tijdens een call met de leerkracht heb ik zijn advies toen ter harte genomen om gewoon maar wat te gaan proberen en zo van zelf op ideeën te komen.
Ik wilde iets doen dat verder terug sloeg op mijn design van de vorige keer. Ik moest dus iets gaan proberen met 6 hoeken.

Onderzoek

Om te beginnen wilde ik kijken of ik met verschillende producten of stoffen nog steeds 6 hoeken kon simuleren of dat ik door het gebruik van de vorm mensen op een andere denkwijze kon zetten. Aangezien uit het vorige onderzoek kwam dat mensen vooral door de vorm aan mijn onderwerp denken wilde ik de limieten opzoeken van deze vorm. Voor deze testen wilde ik gebruik maken van plastic, karton en een vloeistof aangezien al deze 3 onderdelen te maken hebben met beide zeshoeken en bijen.

  1. De plastic bak. Mijn eerste design bestond uit een plastic zeshoekige saladebak. In deze bak zitten meerdere plastic 6 hoeken geplakt, uitgeknipt uit een soort gelijk plastic.
    Het doel van deze test was om te kijken of ik door het gebruik van de vormen en een ander materiaal nog steeds bijen , honing of iets soortgelijks kom symboliseren. Zo kon ik kijken of door gebruik te maken van iets waar de meeste mensen niet aan denken als het over het onderwerp gaat ze er toch aan zouden denken
  2. Opgedroogde honing. Dit was misschien een te logische maar wilde ik toch proberen. Voor de tweede test had ik gebruik gemaakt van honing (de vloeistof) om te kijken of ik mensen door alleen de vorm en kleur aan bijen kon laten denken. Ik heb hier toen een zeshoek gesneden uit een diep plastic en de randen behouden om zo de honing te kunnen laten opdrogen in de zeshoekige vorm. Het zag er toen als volgt uit.
    Zoals hierboven te zien is, is de honing in een zachte 6hoek gezet en heb ik zo willen kijken of mensen zouden denken aan honing. Verder wilde ik ook kijken hoe honing zou verharden. Vaak weten mensen dat als ze gewone honing in de winkel kopen het snel hard word als je het ergens op een schaaltje gaat liggen. Het begint dan te verkruimelen en gaat aanvoelen als een vloeibare klei met een grindachtige consistentie. Pure honing is hier in anders. Pure en bio honing is niet gemengd met andere stoffen en deze krijgen dus niet zo snel die consistentie. Na de gele hint wilde ik verder kijken of het mogelijk was deze te laten verharden en hoe het er dan uit zou zien/of ik hier later nog verder mee zou kunnen gaan.
  3. Als laatste onderzoek wilde ik werken met een concept dat ik: “valse zeshoeken” noem. Valse zeshoeken zijn zeshoeken gemaakt vanuit andere vormen. Zo kon ik onderzoeken of ik door het gebruik van andere vormen nog steeds mensen aan zeshoeken kon laten denken of een link kon laten leggen naar het onderwerp. Om dit te doen heb ik op een stuk karton verschillende zeshoekige vormen gemaakt uit driehoeken. Deze driehoeken lijken alsof ze in een leuk patroon zijn gezet om de kijker te misleiden. Het zag er als volgt uit.

    Op de afbeelding kan je de verschillende patronen zien die gemaakt zijn. Rechts onder in de afbeelding heb ik tijdens de uitleg een hint proberen te geven wat het eventueel zou kunnen zijn door ze te linken om zo een andere soort zeshoek te maken. Dit zag er als volgt uit

    Uit deze afbeelding is bijvoorbeeld te zien dat door alles te linken je een zeshoek krijgt in design. Een zeshoek kan namelijk uit verschillende andere vormen bestaan en hier wilde ik dus nog verder mee experimenteren.

De resultaten:

De resultaten stelde een beetje teleur. Bij de plastic bak kreeg ik de feedback dat mensen er niet echt iets met bijen terug in zagen. Ze wisten niet precies wat het voor moest stellen. Hier was de vorm niet genoeg om te zorgen dat ze de link konden leggen. Om hier verder mee te gaan experimenten heb ik besloten te werken met kleur volgende week om zo misschien een extra hint te geven.

Bij het tweede ontwerp snapte de meeste het wel echter wiste ze er niet precies wat ze er van moesten maken. Ze zagen wel bijen terug komen door de honing maar vonden de zeshoek niet duidelijk genoeg. Hier kreeg ik de feedback van de meeste klasgenoten om de zeshoek misschien wat strakker te maken zodat het duidelijker de vorm zou weergeven.

De laatste viel nog al tegen. Na uitleg snapte ze wel wat ik had willen bereiken maar daarvoor snapte ze het niet. Ze zagen het als een aantal driehoeken en konden niet begrijpen  hoe je er zeshoeken uit zou kunnen halen. Het was dus zelfs met de hints te onduidelijk om hier de link te leggen. Wat ik hier verder uit kan meenemen is om wanneer ik werk met een zeshoek het duidelijker zie weer te geven.

Conclusie:

De conclusie uit de resultaten is dat zeshoeken en hun link niet duidelijk genoeg naar voren kwam. Dit kwam door het gebruik van de valse zeshoeken maar ook door het gebruik van producten die niet direct te linken waren met het onderwerp.

Volgende week:

Het doel is nu voor mij om verder te gaan met de feedback die ik deze week heb gehad. Ik wil nu kijken of ik meer kan gaan werken met de vormen om zo in te kunnen zien hoever ik kan gaan met vormverandering en nog de link kan houden met bijen en/of honing.
Mijn plan voor volgende week is om grote stukken karton te gebruiken, die net zoals op het karton hierboven in verschillende vormen te snijden/knippen en dan rond te hangen in de klas. Daarnaast krijgt elk een hint, van kleur tot een duidelijke vorm of zelfs een optische illusie. Hiermee wil ik door verschillende factoren gaat testen wat nou het beste werkt om de link te leggen met de vorm en het onderwerp.

Waarom heb ik sommige keuzes gemaakt?:

  1. Waarom heb ik gekozen voor het gebruik van plastic? Plastic is een product wat in constante link zit met honing, bijen, vervoer en de zeshoek. Wanneer je om je heen gaat kijken van je lamp, je ventilator tot de natuur zijn er zoveel dingen in deze vorm. Plastic heeft een directe link met alle onderwerpen die ik in dit project aan het onderzoeken ben. Als de link hiermee was gelukt had ik eventueel verder onderzoek kunnen doen om te kijken of bijen zich zouden kunnen ontplooien in een plastice korf als voorbeeld in plaats van houten korven die nu gebruikt worden bij imkers.
  2. Waarom heb ik gekozen voor karton?: Karton was puur omdat ik wat nodig had waarbij ik vormen in kon kerven. Op papier vond ik het niet goed overkomen en zag het er niet duidelijk genoeg uit. Ik wilde het ook niet nog eens online doen dus was karton voor mij de 2de beste optie. Hierin kon ik ook diepte duidelijker krijgen voor de vormen en zag het er overzichtelijker uit wat als resultaat de kans vergrootte dat de leden van mijn groep iets er terug in zouden zien.
  3. Waarom heb ik gekozen voor de honing? De honing was een test voor mezelf. Bij de honing wilde ik kijken hoe snel de honing hard zou worden of tot een consistentie zou komen waarbij ik hier dingen mee zou kunnen maken voor in de toekomst. Ik had in weel 1 al wat experimenten gedaan met honing maar had honing nog niet laten verharden. Het leek me dus interessant of ik honing misschien als een bouwsteen kon gebruiken voor een eventueel eindproduct.
  4. Waarom heb ik gekozen voor voor deze testen?: Ik wilde dit gebruiken als een vervolging op week daarvoor waar ik er achter kwam dat de vorm het duidelijkst is voor de meeste mensen om de band mee te leggen. Ik wilde met deze testen de limieten opzoeken om zo te kijken hoe ver ik van de vorm af kon streven zonder dat mensen de link kwijt zouden raken. Dit is in een zekere zin gelukt aangezien ze het niet snapte. Dit gaf duidelijk aan dat ik niet te ver van de standaard zeshoek af kan gaan. Daarom wil ik nu ook volgende week verder gaan met deze vormen om zo te kijken wat ik er nog meer mee kan doen op een andere manier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *