Concept Diary versie 1 Waseem Al Khadraa

Premissie en synopsis:

 

Alleen met mijn stem, wil ik het verhaal vertellen van hoe beatboxen mijn leven vorm heeft gegeven.

 

Op mijn 14de zag ik iemand op een talentshow aan het beatboxen. Vanaf dat moment begon ik met het oefenen en beatboxen werd mijn passie. In 2015 ben ik naar Nederland gevlucht door de oorlog in Syrië. Toen ik naar Nederland kwam had beatboxen een grote rol in mijn leven gespeeld. Beatboxen heeft nog steeds veel persoonlijke relevantie voor mij en het heeft veel impact op mijn leven en keuzes, zelfs op het kiezen van de opleiding CMD.

Concept, Scope & Synopsis

Omdat ik geïnteresseerd ben in audio storytelling en mijn passie is beatboxen, wilde ik voor seminar deze periode die twee combineren om mijn beatbox verhaal te vertellen. Dat wilde ik doen door alleen beatbox geluiden (Sound effects) en mijn stem met hulp van audiodesign programma’s zoals Adobe Audition en Abelton live 10. Ik wilde ook kijken naar andere beatboxers ervaringen, om te kijken of beatboxen ook een grote invloed heeft gehad op hun leven.

Daarom ben ik begonnen met het onderzoek over storytelling en audio storytelling met de hoofdvraag: Hoe kan ik het verhaal over hoe beatboxen mijn leven vorm heeft gegeven alleen met mijn stem? (Beatbox sound effects en praten).

Daarbij kwamen de volgende Deelvragen in mij op:

 • Hoe kan ik een verhaal vertellen alleen met audio?
 • Hoe kan ik het verhaal een perspectief geven?
 • Hoe kan ik een nieuwe deel (scene) in het verhaal introduceren?
 • Heeft beatboxen grote invloed ook op andere beatboxers levens?

Onderzoek audio storytelling

Om te beginnen heb ik onderzoek gedaan naar storytelling. Wat maakt een verhaal een goed verhaal? Welke elementen moet een verhaal hebben?

Op verschillende bronnen kwam ik tegen dezelfde elementen, namelijk:

 1. Setting.
 2. Character.
 3. Plot.
 4. Conflict.
 5. Theme.
 6. Point-of-view/ prespectief.
 7. Tone.
 8. Style.

Figuur1Figuur1: Elementen van een verhaal. (Dreamerswriting.com, 2020)

Ik heb die elementen verwerkt in mijn experimenten. Dat ik heb gedaan door aan het begin van het verhaal de setting te introduceren door bepaalde geluiden en daarna de rest van de elementen.

Daarna ging ik kijken naar audio storytelling elementen. Daarover kon ik veel nuttige tips en elementen vinden. Aan het begin ging ik naar de technieken kijken om bijvoorbeeld een nieuwe deel van het verhaal te introduceren. Ik kon op de YouTube kanaal The Royal Ocean Film Society heel goede tips vinden. The Royal Ocean Film Society analyseren de video’s en audio in films:

 • Introduce a new scene with multiple layers and then slowly drawn everything out to only to a few key sounds.
 • Use sounds to transition scenes or times in audio.
 • Silence sometimes can be strong emotionally.” (The Royal Ocean Film Society, 2017)

Deze tips heb ik toegepast in mijn experimenten bijvoorbeeld door langzaam een nieuwe scene of een nieuwe deel van het verhaal te introduceren. Dat deed ik door het beginnen met een of twee geluiden en daarna pas de rest van de geluiden toevoegen.

Andere praktische tips om goed te kunnen opnemen en meer zelf vertrouwen te ontwikkelen tijden het praten in mijn opnames:

Figuur2
Figuur2

Figuur2: A beginner’s guide to audio storytelling: what you need to know.

Ter inspiratie keek ik naar het werk van een van de grootste sound designers ter wereld Ugo Derouard. Hij heeft het geluid van veel bekkende films gemixt. In een video op YouTube ligt hij uit hoe hij werkt en geeft nuttige tips voor mensen die willen audio mixen om storytelling te ondersteunen. Ik heb van zijn video over de Room tone geleerd: “Silence Record at location when no dialog is spoken, so it fills the space between the gaps of the sounds.” (Ugo Derouard, 2017),

Daarnaast heb ik veel verschillende soorten van audioverhalen beluisterd. Ik heb daarin opgelet op de elementen hoe ze de rest van de resultaten van het onderzoek hebben toegepast.

Onderzoek beatboxen

Hier heb ik eerste gekken naar de impact van beatboxen op mijn leven toen ik naar Nederland kwam. Door beatboxen heb ik Nederlands geleerd en veel vrienden gemaakt en zelfs het kiezen van de opleiding CMD.

Ik wilde in mijn onderzoek ook naar andere beatboxers leven, om te kijken of beatboxen heeft ook een grote invloed op hun leven heeft gehad. Ik probeerde om berichten te sturen naar professional beatboxers zoals Vocodah: Wereld kampioen 2020 online battle, maar helaas ik heb nog geen reactie van die beatboxers.

Insta screenshot

Daardoor heb ik besloten om online onderzoek te gaan doen. Toen ontdekte ik Yogetsu Akasaka, hij is een monk beatboxer/looper door de tsunami in zijn stad Fukushima in 2011 werd hij een full time Busker in verschillende landen zoals America en Australia. Nu heeft hij meer dan 2 miljoen views op een van zijn video’s op YouTube en meer dan 80000 abonnees.

Figuur3:  Beatboxing Buddhist monk Yogetsu Akasaka with his loop machine. (Scmp.com, 2020)

Bronnen:

Figuur1: Elementen van een verhaal D. (2020, July 22). Elements of a Story Explained. Geraadpleegd november 20, 2020, van https://www.dreamerswriting.com/elements-of-a-story/

The Royal Ocean Film Society. (2017, May 17). Storytelling With Sound. Geraadpleegd november 25, 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=q4NBKiJ33Ag

Figuur2: A beginner’s guide to audio storytelling: what you need to know. W. (2018, November 29). A beginner’s guide to audio storytelling: what you need to know. Geraadpleegd november 26, 2020, van https://whatsnewinpublishing.com/a-beginners-guide-to-audio-storytelling-what-you-need-to-know/

This Guy Edits. (2017, May 18). Audio Design: Sound is 70% of What You Se Geraadpleegd november 26, 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=Jb2RRoEt4_M

Figuur3 Lord, R. (2020, June 16). Beatboxing Buddhist monk creates music to relax you and lift you up. Geraadpleegd november 28, 2020, van https://www.scmp.com/lifestyle/entertainment/article/3089162/beatboxing-buddhist-monk-creates-music-relax-you-and-lift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *