Angst voor muizen (draft) – Lotte van de Burgt

Inleiding

Ik heb eigenlijk altijd al een ontzettende fascinatie gehad voor de verschillend emoties die een mens voelt. Dit komt voornamelijk omdat ik zelf ook heel bewust ben van mijn eigen emoties. Ik ben een echt gevoelsmens en bij mij thuis staat het uiten van gevoelens vaak ook centraal.

Seminar is voor mij daarom de uitgelezen kans om dieper in de emotie angst te duiken. Angst wordt vaak gezien als een negatieve emotie, terwijl het er juist voor zorgt dat wij actie ondernemen tijdens bijvoorbeeld levensbedreigende situaties. Het laat ons snel denken en zorgt dat we paraat staan. Daarnaast vind ik het heel interessant dat angst bij iedereen anders werkt.

Om het onderwerp nog concreter te maken heb ik gekozen voor de angst voor muizen. Bij mij op werk hebben we ’s winters altijd erg veel last van muizen in het magazijn en in de kantine. Ik kijk er daarom ook nooit van op als ik weer eentje voorbij zie draven. Mijn collega’s daarentegen staan nog net niet gillend op een stoel en willen ook absoluut geen muis opruimen of aanraken. ‘’Lotte, wil jij die muis alsjeblieft opruimen? Ik vind het zóó vies!’’ is iets wat ik dan ook regelmatig hoor.

Wat zorgt ervoor dat sommige mensen bijna gillend op een stoel staan als ze een muis zien? En kan ik het algemene beeld (vies en eng) van een muis veranderen naar schattig en lief?

Context

Angst zorgt ervoor dat we gevaar vermijden en onszelf beschermen. De hersenen registreren bij prikkels van gevaar de angst en of het terecht is. Het laat ons weten of we moeten wegrennen of kunnen blijven staan. Angst is dus een hele nuttige emotie in de meeste gevallen. Het zorgt ervoor dat we alert blijven en binnen een paar tellen klaar zijn voor actie.

Bij mijn collega’s is het dus wel degelijk angst die zij ervaren. Muizen staan historisch ook bekend voor het overdragen van ziektes en bewegen ze zich ook snel en onvoorspelbaar. De angst die sommige mensen ervaren bij muizen zal dus deels instinctief zijn, omdat ze weten dat muizen ziektes overdragen.

Methode

Ik wil het project aftrappen met een algemeen onderzoek naar angst in de hersenen. Dit, om een nog beter beeld te krijgen van wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt in het lichaam en welke symptomen er aanwezig zijn. Met deze kennis wil ik een koppeling maken naar de angst voor muizen. Welke symptomen vertoont deze angst en hoe uit zich dat?

Naast deskresearch wil ik ook een beeldend onderzoek gaan doen. Ik wil experimenteren met hoe ik het algemene beeld van een muis kan veranderen. Voordat ik hiermee kan beginnen moet ik uiteraard eerst onderzoek doen naar hoe mensen een muis zien. Wat maakt een muis nou zo eng? Dit wil ik in de vorm van interviews gaan realiseren. Met deze uitkomsten wil ik een vergelijking maken met mijn eigen ervaringen en gedachtes over muizen.

Verwacht resultaat

Een goed beeld van wat mijn onderzoek op gaat leveren heb ik nog niet echt voor ogen. Wel hoop ik doormiddel van het onderzoek de angst voor muizen goed in beeld te brengen en de muis zodanig te veranderen dat deze als lief en schattig wordt gezien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *