Research proposal Smaken/Proeven

Voor de cursus Studio Seminar wil ik me focussen op het onderwerp proeven/smaken. Als mens zijnde ben je geboren met een aantal zintuigen, waaronder proeven, doormiddel van je smaakpupillen. Je zou denken dat dit bij iedereen hetzelfde werkt, maar toch is dat niet zo, de een is namelijk gek op spruitjes en de andere verafschuwd ze weer. Zelf kan ik namelijk ook goed onderscheiden wat ik wel lekker vind en wat ik voor geen goud zal eten, maar hoe komt het nou dat ik iets anders ervaar dan bijvoorbeeld mijn zusje of ouders? Tijdens mijn onderzoek wil ik de volgende vragen proberen te beantwoorden; Kan een bepaalde smaak je emotie beïnvloeden? Kan je blij worden van een bepaalde smaak of juist verdrietig? Versterkt een smaak sommige situatie, zoals geluid dit bij beeld doet?

Door te gaan onderzoeken en experimenteren met smaak, kan ik een creatief onderzoek opzetten die relevant kan zijn voor verschillende doeleindes; etenswaar producenten, film en media industrie en de gewone burger. Mijn doel is om duidelijk te maken dat proeven en smaak vaker en beter ingezet kunnen worden dan nu gebeurt. Mensen nemen hun smaakpupillen gauw voor lief omdat je er ook vieze dingen mee ervaren.

Mijn onderzoek

Allereerst wil ik gaan onderzoeken hoe smaak werkt en de algemene theorie daarachter, dit wil ik gaan doen doormiddel van een desk research. Ook wil ik experimenteren met verschillende smaken en veel testen op mensen (hoe ervaren andere het). In mijn onderzoek hoop ik erachter te komen hoe je kan inspelen op iemand zijn persoonlijke smaak. Zo ben ik benieuwd of dit licht aan het beeld dat je van een bepaald soort eten hebt, de geur of misschien wat we zelf verwachten/hopen? Dit wil ik dus onder vinden door verschillende testen te doen met smaken -> blind laten proeven en dan de smaak omschrijven, kan ik hier mensen mee manipuleren?

Kort samengevat

Ik wil me dus gaan focussen in mijn onderzoek op de ervaringen die mensen hebben met bepaalde smaken, wat bepaalde smaken voor gevoel geven, valt er te manipuleren met verwachtingen of beeld, kan smaak misschien een film of moment meer tot leven brengen en ook ben ik benieuwd of mensen dingen kunnen proeven zonder letterlijk te eten.

Verwachting

Aan gezien smaak zo kan verschillen, verwacht ik veel verschillende resultaten uit mijn onderzoek. Dit zal mijn wel meer inzicht geven in hoe mensen het ervaren en of er bepaalde  redenen achter zitten dat mensen het anders ervaren dan andere. Ook verwacht ik dat ik na mijn onderzoek een beeld heb van hoe je smaak kan manipuleren, kan proeven zonder te eten en of mensen beïnvloed kunnen worden met wat ze proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *