Draft Research Proposal

Inleiding
Een fascinatie die ik van kleins af aan al heb, is de fascinatie voor het bakken van taarten. Toen ik eenmaal bekend werd met het TLC programma Cake Boss, toen is deze fascinatie alleen maar groter geworden. Ik ben hierdoor gaan inzien dat het bakken van een taart een soort vorm van kunst is. Er zijn zoveel technieken op het gebied van zowel bakken als decoreren. Taarten zie ik dan ook als eetbare stukken kunst, ze zijn allemaal stuk voor stuk uniek. Iedereen kan immers wel een taart bakken, maar toch kan je een taart van een amateur makkelijk onderscheiden van een meester patissier. Een echte patissier beheerst immers de moeilijkste technieken, waardoor hij een taart er kunstzinnig uit kan laten zien.

Een andere fascinatie van mij, is fotografie. Ik ben er zelf niet veel mee bezig, maar ik vind het altijd super mooi om te zien hoe mensen herinneringen kunnen vastleggen in een foto. Foto’s dragen bijna altijd een boodschap en een herinnering, die je kunnen terug brengen naar het moment dat je die gebeurtenis meemaakte.

Fotografie past zeker binnen seminar, omdat dit een zeer creatieve vaardigheid is. Taarten lijken op het eerste oog misschien geen directe connectie te hebben met seminar, maar dat hebben ze in mijn ogen wel. Ik zie taarten als vorm van kunst en kunst is zeker iets wat past bij CMD.
En daarbij zijn dit fascinaties van mij, waardoor deze onderwerpen zeker binnen seminar passen. Je moet immers aan de slag gaan met onderwerpen die jou fascineren.

Context
Tijdens Studio Seminar wil ik dus graag twee van mijn fascinaties gaan samenvoegen tot iets heel tofs! Wanneer ik denk aan het samenvoegen van fotografie en taarten, dan denk ik al snel aan food fotografie. Dit lijkt mij de perfecte balans tussen deze twee fascinaties!
Hiertoe zal ik uiteraard wel onderzoek moeten doen naar de twee onderwerpen, om uiteindelijk te kijken hoe ik deze onderwerpen kan koppelen aan food fotografie.

Uiteraard zijn er al veel food fotografen, die taarten fotograferen. Vaak zijn deze foto’s terug te vinden in bakboeken (recept boeken). Maar ik vind deze boeken vaak erg op elkaar lijken. Taarten worden heel vrolijk afgebeeld en er worden vrolijke pastelachtige kleuren gebruikt. Maar waarom lijken al deze foto’s in bakboeken zo erg op elkaar? En stralen deze foto’s de kracht van de patissier wel uit? Dit zie ik naar mijn mening veel te weinig terug, terwijl de patissiers zoveel meer waardering verdienen. Ze beheersen namelijk echt hele moeilijke technieken, die zeker niet iedereen kan.

Ik denk dus dat dit beter kan. Taarten zijn niet alleen lekker om te eten, maar ze zijn ook bewonderingswaardig. En er moet naar mijn mening ook meer beseft worden dat al die prachtige taarten niet zomaar op die foto’s terecht zijn gekomen. Ze zijn gemaakt door mensen, die uren steken in het maken van zo’n taart.

Methode
Maar hoe is de huidige stijl van food fotografie rondom taarten te beschrijven? Van welke standpunten wordt gebruik gemaakt? Welke kleuren zie je veel terug? Etc.
Om hierachter te komen, wil ik verschillende bakboeken met elkaar gaan vergelijken, om een patroon te ontdekken in de manier van fotografie. Dit wil ik doen via deskresearch, maar ook door naar een boekenwinkel te gaan en verschillende bakboeken door te spitten. Hier wil ik graag een moodboard van maken.

Ook zou ik hierover graag een expert willen spreken, dus iemand uit het vak. Waar let diegene op tijdens het maken van foto’s van taarten en wat vindt die persoon belangrijk bij food fotografie?
Wanneer ik dit op een rijtje heb, kan ik gaan kijken wat ik belangrijk vind aan een goede taart foto en wat niet. Hiermee kan ik wellicht gaan werken richting een eigen stijl.

Wat ook van belang is, is om onderzoek te doen naar fotografie zelf. Ik ben nog niet erg vertrouwd met een fotocamera. Het zal voor mijn creatieve proces dus nodig zijn om onderzoek te doen naar het werken met een camera. Daarna kan ik dit onderzoek convergeren richting de technieken voor food fotografie, maar dan ben ik inmiddels hopelijk wel bekend met het werken met een camera.

Verwachte resultaat
Bij het vergelijken van verschillende bakboeken, verwacht ik veel dezelfde fotografie stijl tegen te komen. De standaard foto’s van voren en de vrolijke pastel kleurtjes. Ik verwacht dus een consistente manier van food fotografie te ontdekken. Ik denk dat de opvattingen van een expert hierbij aan zullen sluiten.

Ik verwacht dat het werken met een camera nog wel lastig gaat worden. Ik moet goed onderzoeken welke functies een camera heeft en wat ik met elke functie kan. Ik verwacht dat dit een uitdaging wordt, waarbij ik ook veel zal moeten experimenteren, voordat ik alles goed onder de knie heb.
Wel verwacht ik dat als ik dit eenmaal onder de knie heb, ik de technieken rondom food fotografie beter zal kunnen toepassen.

De komende weken wil ik gaan toewerken naar een vernieuwde, unieke en gewaardeerde food fotografie stijl. Hierbij wil ik vooral de patissier naar voren brengen, omdat ik graag wil benadrukken dat het bakken van taarten een hele kunst is, die niet iedereen beheerst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *