Recreatief drugsgebruik

Inleiding

Ik woon nu al zo’n anderhalf jaar in Utrecht, en het is de meest gezellige stad die ik ken. Lekker borrelen in de Nobelstraat of een festivalletje pakken is voor mij zeker geen onbekend terrein. Een ding wat me echter heel erg opvalt, is dat iedereen die ik tegenkom, drugs gebruikt.

Ik gebruik zelf recreatief drugs en al mijn vrienden (en bekenden) gebruiken ook, of zijn van plan het vroeg of laat te proberen. Vroeger had ik nooit gedacht dat ik drugs zou gebruiken (afgezien van het af en toe een keertje blowen), maar nu is het de normaalste zaak van de wereld voor mij. Waarom is drugs zo gebruikelijk en toegankelijk? Waarom is het zo dat iedereen die ik tegenkom in de kroeg niet vies is van een snuifje op zijn tijd? Of een pilletje op een feestje?

Ik wil tijdens dit project vooral focussen waarom studenten drugs gebruiken en hoe dat nou voelt. Ik wil de verschillende ervaringen die je met drugs kunt hebben visualiseren, en niet-gebruikers een beeld geven bij hoe het nou is om aan de drugs te zitten.

Context

Wanneer ik mensen tegenkom in de kroeg of op een feest, is “drugs” altijd een thema wat besproken wordt. Echter kom ik nooit mensen tegen die helemaal geen drugs gebruiken of er zelfs op tegen zijn. Dit vindt ik erg fascinerend. Waarom is het tegenwoordig zo normaal om drugs te gebruiken? Waarom denkt mijn moeder totaal anders over drugsgebruik als ik?

Drugsgebruik is in Nederland geen raar fenomeen. Het valt het waarnemingscentrum vooral op dat er tijdens muziekfestivals en andere evenementen veel drugs wordt gebruikt in Nederland (Drugsgebruik Nederlandse jeugd hoog vergeleken met Europa – Zembla – BNNVARA, 2017). Ook is het super makkelijk om aan drugs te komen. Van wiet tot XTC, en van truffels tot cocaïne, met één appje de deur uit en je hebt de dealer een uur later op je gewenste locatie staan.

Methode

Om een beter beeld bij het onderwerp te krijgen, heb ik in dit project een aantal deelvragen bedacht die ik ga beantwoorden.

  • Wat is een recreatieve drugsgebruiker?

Wanneer is er sprake van recreatief drugsgebruik? Welke motieven heeft deze doelgroep?

  • Wat voor soorten drugs gebruikt een student?

Wat zijn de meest voorkomende drugs in de studentencultuur en waarom?

  • Wanneer/waarom gebruikt een student drugs?

Bij welke gelegenheden gebruiken studenten drugs? Bij elk feestje? Of zijn er ook uitzonderingen?

  • Hoe komt het dat drugs genormaliseerd is onder studenten?

Onderzoek naar de vraag waarom het zo normaal is dat studenten drugs gebruiken en dat en studenten er niet raar van opkijken wanneer ze horen dat iemand een bepaalde soort drugs gebruikt.

  • Hoe komt het dat er zo’n grote generatiekloof is omtrent drugsgebruik?

Hoe komt het dat het voor mijn ouders niet vanzelfsprekend is om een pilletje te nemen op bijvoorbeeld een technofestival? Of af en toe een snuifje tijdens het stappen?

Ook ga ik niet alleen deskresearch doen. Ik wil vrienden van mij interviewen over hun drugservaringen. Hoe voelt het om een hele gram cocaïne te snuiven? Hoe voelt het om in een K-hole te zitten?

Bij deze ervaringen wil ik visualisaties maken, om het gevoel beter naar buiten te laten komen. Ik ben van plan om voornamelijk te experimenteren met beeld en tekst.

Verwacht resultaat

Met dit project wil ik nieuwsgierige mensen of niet-gebruikers een beeld geven bij hoe je verschillende soorten drugs kunt ervaren. Hoe het voelt om er lekker op te gaan, maar ook hoe het voelt om slechte trips/ervaringen te hebben.

Bibliografie

Drugsgebruik Nederlandse jeugd hoog vergeleken met Europa – Zembla – BNNVARA. (2017, 6 juni). Zembla. https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/drugsgebruik-onder-nederlandse-jongeren-hoog-vergeleken-met-europa

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *