Relatiestructuren in polyamorie: Research Proposal

Research proposal Studio Seminar 2020-2021 Blok B

Onderwerp in het kort
Polyamorie, ook wel ‘meerdere liefdes’ is een concept met weinig begrip gevestigd in de mononormatieve Westerse samenleving. Hier geldt dat monogamie de norm is, en een polyamoreus huwelijk zelfs illegaal is. Er zijn vele misverstanden over deze seksualiteit -het is geen lifestyle, waardoor er veel stigma op polyamorie ligt. Zo zien veel mensen polyamorie als een vrijkaartje om vreemd te gaan, terwijl openheid, communicatie en afspraken juist ten gronde liggen van een niet-monogame relatie. 

De kern van polyamorie is de veronderstelling dat ieder mens verschillend is. Ieder heeft eigen normen, waarden en bovenal behoeften. Een veelvoorkomend probleem in monogame relaties is de mismatch van elkaars behoeften, bijvoorbeeld ongelijke libido’s, wat voor veel wrang kan zorgen in een relatie. In polyamoreuze relaties kan dit ook voorkomen, maar staan partners er vaak voor open om behoeftes te vervullen met meerdere partners, die ook betrokken worden in de vertrouwenscirkel. Het gaat hier dan ook niet om het vervullen van basale behoeftes, maar om het uiten van ieder zelf als mens. Het ontmoeten van nieuwe mensen voor enkel seks wordt dan ook als slecht gezien in de poly community, dit zijn vaak ‘open relaties’, welke geen onderdeel zijn van het polyamoreuze spectrum.

Omdat er zo’n nadruk ligt op de verschillen tussen individuen en het respecteren van elkanders behoeften en grenzen, vind ik het belangrijk om te onderzoeken welke vele situaties er mogelijk zijn binnen de polyamorie. Hieronder vallen verschillende liefdesvormen en -structuren, maar ook manieren waarop mensen bekend worden met het concept van polyamorie. Zo kan het erg lastig zijn om informatie te verkrijgen wanneer iemand geen leden van deze community in zijn of haar omgeving heeft. 

De groep polyamoreuzen is een minority group, waardoor de grootste doelgroep voor dit project waarschijnlijk de monogamen zijn. Het lijkt me dan ook interessant om de misinterpretaties vanuit de monogamie te belichten en middels dit voor te kunnen lichten over polyamorie. Dit middels een beeldende manier.

[Ingewikkelde visualisatie van de plek van polyamorie op het relatiespectrum]

Creatief onderzoek
Ik wil vormonderzoek doen om erachter te kunnen komen welk medium het beste bij het onderwerp past. Dit middels collages, waterverf, grafiet- en finelinertekeningen, film, projectie en zo mogelijk ook linoleumsnijden en epoxygieting. Ook plan ik om tijdens het creatief onderzoek mijzelf op te sluiten in een boshutje op de veluwe, om daar zonder afleiding meerdere dagen mij volledig op creativiteit te kunnen storten.

Bovenstaande technieken en media zijn allemaal nog vrij abstract, omdat ik op dit punt nog niet een beeld van uitwerking heb dat duidelijk genoeg is. Naar toepasselijke vormen is dus ook onderzoek nodig. Ik vind het hierom belangrijk om tijdens het theoretisch onderzoek een scherp oog te houden op mogelijke visualisatievormen van polyamorie. De seksualiteit ziet er in de praktijk weinig anders uit dan monogamie, behalve dat er in sommige gevallen sprake is van huishoudens met meerdere volwassenen die liefdes- en seksuele relaties delen. Toch verschillen ook deze situaties sterk van elkaar; sommige huishoudens delen daadwerkelijk elkaar, en participieren ook in trio’s of groepsseks en enkele tussenvormen, terwijl anderen het strict een-op-een houden. Het visualiseren van groepen van 3 of meer om daarmee polyamorie uit te beelden is door de grote mate van variate dus niet passend.

Een idee wat voortkomt uit dit inzicht is om juist een focus te leggen op de grote verscheidenheid van relatiestructuren en thuissituaties. Hierin kan een aantal categorieën gevormd worden, die uitgebeeld kunnen worden in kleuren, codes of symbolen en vlaggen. Deze richting beschrijft dan ook vooral mijn zoektocht en inventarisatie van alle variaties van polyamorie. Hierin is het belangrijk om te onderzoeken welke symbolen en uitingen er al bestaan en welke waarden en functies deze hebben. Ik vind het tevens belangrijk om de visualisaties ethisch te kunnen verantwoorden, wat betekent dat de uitingen moeten resoneren met de voorstellingen van de seksualiteit vanuit polyamorie zelf. Miscommunicatie zou kunnen zorgen voor verdere bevordering van de in polyamorie aanwezige stigma’s.

Relatiestructuren binnen de polyamorie kunnen erg ingewikkeld zijn. Om deze reden is het belangrijk om gaandeweg te besluiten of ik met mijn uitingen een versimpeling wil presenteren of juist de pure, ingewikkelde essentie vast wil liggen. Uiteindelijk gaat het hier om het beeld wat ik van de seksualiteit wil weergeven.

Tenslotte wil ik niet enkel tweedimensionaal mijn creatief onderzoek doen, maar vooral mijzelf aanmoedigen om buiten mijn comfort zone te gaan en driedimensionaal vormonderzoek te doen. Dit kan ik vanuit tweedimensionaal werk doen, of helemaal vanaf het begin in 3D. Mogelijkheden hierin zijn 3D animatie en new media.

 

[TeamLab, Japan]


Theoretisch onderzoek

In de eerste weken wil ik mij vooral verdiepen in de polyamorie. Mijn eigen ervaringen zijn beperkt en nieuw, en laten nog veel ruimte voor invulling over. Ik wil beginnen met literatuuronderzoek. Hierin valt het meest geprezen boek in de community: More than Two: a Practical Guide to Ethical Polyamory van Franklin Veaux en Eve Rickert. Ook bevat dit boek stukken van Janet Hardy, één van de auteurs van ‘Ethical Slut’, een controversieel boek welke erg belangrijk is geweest voor de opkomst van seksuele openheid. Naast literatuuronderzoek ga ik ook aan deskresearch beginnen op fora en grote communitysites voor de polyamorie-community, om daar onderzoek te kunnen doen naar de verschillende ervaringen die mensen in de community hebben. Hieruit wil ik uiteindelijk belangrijke verschillen met monogamie kunnen concluderen.Uiteindelijk hoop ik om mijn bevindingen te kunnen uiten in een voor de doelgroep passende, maar vooral laagdrempelige manier.

De algemene mening over polyamorie is gebaseerd op normen en waarden uit een samenleving waarin monogamie de standaard is. (lees: bijna de volledige westerse samenleving) Toch is het zichtbaar dat het niet de normen en waarden zijn die heftig conflicteren met polyamorie, maar juist vooral emoties. Jaloezie en angst zijn emoties die problemen kunnen vormen in veel relaties, wat in polyamorie niet minder waar is. Wel is het in polyamorie belangrijker om zorgvuldig om te gaan met deze emoties, in plaats van proberen deze te ontwijken. Communicatie en vertrouwen worden zorgvuldig ingezet (na veel ervaring en oefening) en kunnen zo een grondbeginsel bieden voor (meerdere) relaties.

De kernwaarden die binnen de polyamorie gelden zijn dus tevens voor monogamie heel belangrijk (Lees; communicatie, openheid, zelfontwikkeling) en kunnen een leerzaam onderwerp zijn. Mogelijk kan ik middels film of projectie/animatie een verhalend concept opzetten om deze kernwaarden te belichten in hun natuurlijke, ingewikkelde werking.

[Enkele relatiestructuren binnen polyamorie]

 

Verwachtingen

Op dit moment verwacht ik dat ik met installatiekunst een goede invalshoek kan bieden, vooral in combinatie met digitale technologie, omdat ik hiermee voorbij de grenzen van fysieke kunst kan gaan. Ik hoop te kunnen visualiseren met veranderende, digitale elementen en dit in combinatie met beeldende kunst elementen, zeker aangezien ik hiermee verschillende relatiestructuren hoop uit te kunnen beelden op een stilstaand onderdeel wat normativiteit kan uitbeelden. Ik houd hierin als inspiraties verschillende artiesten van Glow Eindhoven en TeamLab. Zo hoop ik uiteindelijk met een combinatie van beeldende media tot een interactief resultaat te kunnen komen.

 

Bronvermelding

Hardy, J. W. (2009). The Ethical Slut: A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships & Other Adventures (2nd editie). Celestial Arts.

teamLab. (z.d.). TeamLab. Geraadpleegd op 18 november 2020, van https://www.teamlab.art/

Veaux, F., Hardy, J., Gill, T., & Rickert, E. (2014). More Than Two: A Practical Guide to Ethical Polyamory (1ste editie). Thorntree Press.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *