Week update – week 4

Concept Diary week 3 en 4 ,

Het onderwerp voor mijn project is de abstractie van scheikundige processen. Mijn doel is om scheikunde abstract weer te geven. Dit betekend dat door het proces heen het proces zijn betekenis kwijt lijkt te raken. Abstract: zonder duidelijke betekenis, concreet en non-figuratief. Daar werk ik naar toe om de schoonheid van de reactie visueel weer te geven.

Onderzoek

In de eerste twee weken heb ik voornamelijk veel deskresearch gedaan. Om mijn onderwerp te definiëren. Hieruit bleek dat er veel verschillende kanten zitten aan het onderwerp: molucuulstructuren, schematische reactievergelijkingen en de visuele reactie. Om mijn onderwerp beter te kunnen focussen op de  abstractie van de reactie ben ik verder gegaan op de visuele reactie.

Hierna ben ik opzoek gegaan op welke makkelijk uitvoerbare proeven een duidelijk visueel effect geven. Toen kwam ik bij de experimenten:

  • Zoutkristallen
  • Melk-klei
  • Olie, water en bakpoeder lavalamp
  • Oxidatie van Fruit
  • Olifanttandenpasta

Olifanttandenpasta

Deze proef heb ik helaas niet kunnen uitvoeren omdat ik problemen had met het krijgen van één van de middelen. Wat ik persoonlijk erg vervelend vond want deze proef was mijn inspiratie voor dit project. Dit was wel de enige proef die een lastig verkrijgbaar component had.

Zoutkristallen

 

Ik heb zoutkristallen laten vormen met warm water en zout. Sommige gaf ik een kleur om te kijken wat dat zou doen met het experiment of dat het visueel aantrekkelijker zou maken.

Melk-klei

   

Voor de melk klei reactie heb ik natuurazijn bij warme melk gedaan waardoor het een aparte substantie vormde. Later heb ik het nog vergeleken als ik er een kleurstof bij voeg om de klei te testen op de structuur.

Olie, water en bakpoeder lavalamp

 

Voor de “lavalamp reactie”heb ik olie, water met kleurstof en bakpoeder bij elkaar gedaan zodat er zuurstof ontstond.  Ik heb dit met twee verschillende kleuren geprobeerd om te kijken wat dit met de olie zou doen. De olie verkleurd namelijk een beetje maar wordt ook kleurloos als de reactie is uitgewerkt.

Oxidatie van Fruit

 

Voor de oxidatie van fruit had ik een appel gebruikt. Dit heb ik gefotografeerd voor en na een uur in het proces.

Alle resultaten van de experimenten heb ik voorgelegd bij mijn medestudenten en docenten. Dit heb ik opgeteld bij mijn eigen inzichten waardoor ik kwam op de volgende inzichten.

  • Zoutkristallen: Uiterlijk interessant maar er is te weinig om me te doen om het visueel interessanter te maken de mogelijkheden zijn beperkt.
  • Melk-klei: Uiterlijk en reactie zijn minder aantrekkelijk. Met deze proef is wel meer te doen maar visueel minder aantrekkelijk, voornamelijk bij de medestudenten.
  • Olie, water en bakpoeder lavalamp: Visueel erg aantrekkelijk, er zijn nog veel mogelijkheden om de reactie visueel interessanter te maken. op verschillende schalen zou dit ook bijzonder zijn.
  • Oxidatie van Fruit: Visueel is de reactie goed zichtbaar maar minder aantrekkelijk. Er is veel te doen met deze reactie maar wordt wel beperkt door de voedselverspilling.

Uit de volgende resultaten ben ik verder gegaan met de “Lavalamp reactie”. Ik heb deze op verschillende formaten uitgetest. Ook heb ik de reactie verhinderd om te kijken wat er dan zou gebeuren.

                       

Zoals te zien is in de afbeeldingen hierboven blijkt het dus dat als de reactie wordt gehinderd doordat de flessen lucht dicht zijn kan de extra gemaakte zuurstof niet weg dus ontstaat er op de laag olie een combinatie van bakpoeder en kleurstof. Dit zorgt ervoor dat de dichtheid van de olie omhoog gaat en er geen andere dingen doorheen kunnen met een hogere dichtheid. Dir was een interessante inzicht want hierdoor kon ik gaan spelen met meerdere lagen. Misschien zelfs meerdere kleuren.

Ook heb ik om een andere vorm schets te kunnen maken van de reactie schematisch na gekleid om een beter beeld te krijgen wat er gebeurd. Ook heb ik balletjes gekleid want het lied me ook denken aan plastic ballen die in de rondte worden geblazen. Dit wilde ik ook namaken.

Hierop kreeg ik de feedback om meer te gaan doen met fotografie omdat beeld wel een stuk interessanter is van zichzelf. Voornamelijk met licht en compositie. Ook werd mij aangeraden om te kijken of ik schilderijen van mark rothko kon namaken in een fles en om te kijken naar cocaïne snel testen omdat die een gelijksoortige reactie hebben.

Hoe ga ik verder

Na aanleiding van deze twee weken weet ik dat ik zeker verder wil gaan met fotografie van de “lavalamp reactie” Omdat dit zeer interessant is. Ik wil onderzoek gaan doen naar abstracte fotografie volgende week. Ook wil ik gaan kijken of ik iets zou kunnen met verlichting en neon kleuren in de stoffen. Voor de abstracte  beelden is audio ook een goed idee om de belevenis een groter geheel te maken. Ik wil gaan praten met visueel artiesten en een scheikundige over de passie in dit werk. Geven mijn beelden dat gevoel wat men krijgt van zijn of haar werk. Wat breng ik over? Ook heb ik besloten om mezelf  niet meer in de weg te zitten. Ik vind abstract moeilijk omdat alles een verhaal moet hebben maar het doel van dit project voor mij is het verhaal laten vallen ik hoef het niet duidelijk te maken ik wil het abstract maken. Zo moet ik ernaar kijken

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *