Research Proposal – Wonder in de Wegwerp Maatschappij

Research Proposal Robin van Rijn

Inleiding

Het onderwerp: Wonder in de Wegwerp Maatschappij

We leven in een wegwerp maatschappij. Iets waar ik erg van bewust ben maar wel moeilijk vind om wat aan te doen. Ik vind het wel zonde om dingen weg te moeten gooien die het eigenlijk nog prima doen maar kan er vaak geen andere bestemming voor vinden. Uit het oog, uit het hart. Ik denk dat dat de gemakzucht is van onze wereld en dat we daarom zoveel afval produceren.

In dit seminar project wil ik gaan proberen om iets moois en bruikbaars te gaan maken van iets wat niet meer werkt, uit de mode is of iets wat iemand simpelweg niet meer wil hebben.

Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik sinds een aantal jaar een interesse heb ontwikkeld in houtbewerken. Ik heb altijd al willen werken met mijn handen en heb daarom ook voor een creatieve opleiding gekozen. Ik heb een bijbaantje in de bouwmarkt waar ik de afgelopen 8 jaar veel heb geleerd over verschillende producten en machines en veel kennis heb opgedaan over diverse onderwerpen. Verder ben ik zeer gecharmeerd van makers en YouTubers Simone Giertz en Bobby Duke. Zij brengen hun gekke ideeën tot leven.

Ik heb mijzelf in de coronatijd bezig gehouden met het maken van kunstwerken van afvalhout. Hier wil ik graag verder mee.

Persoonlijke / maatschappelijke relevantie

Door de klimaat crisis is er een steeds groter wordende behoefte aan milieubewuster leven. Dit ook met producten. Door een product niet weg te gooien, maar bijvoorbeeld een nieuw jasje te geven krijgt het product een meer waarde. Dit heet ook wel upcyclen. Zo schrijft Feltz in Day For Change (2019): “De naam UP-cycling komt voort uit het feit dat de materialen zodanig worden hergebruikt dat ze meer waarde krijgen en zij omhoog bewegen in de supply chain.”

Dit onderwerp past binnen de opdracht omdat ik hiermee mijn technische kennis kan ontwikkelen, wat kan leren over hergebruiken en hopelijk andere kan inspireren.

Context

Ik wil onderzoeken:

  • Waarom gooien we zo gemakkelijk spullen weg? En wat voor impact heeft het op het milieu?
  • Hoe moeilijk is het om een product te upcyclen? (Tijd, resources, kennis?)
  • Wat voor materialen zijn er beslist nodig en moeten aangeschaft worden? Kan dat ook anders? (Schroeven, draden, verf?)
  • Wat voor andere manieren zijn er om iets te maken van een oud product?

Methode

Hoe ga ik dat doen?

  • Ik wil heel graag een product maken welke voortgekomen is uit een willekeurige keuze vanuit de klas. Ik wil graag 2 willekeurige producten hebben en deze samen voegen tot 1. Dit wil ik doen als oefening om te leren werken met materialen.
  • Ik ga een meubel uit mijn huis upcylclen om er achter te komen hoe dat werkt en wat ik daar aan tijd, geld en materiaal aan kwijt ben. Is het wel zo efficiënt en duurzaam als ik denk dat het is?
  • Ik wil bij de kringloop, langs de weg, bij de afvalbak producten vinden die een 2de leven verdienen en daar wat bruikbaars van maken.

 

Verwacht resultaat

Ik hoop dat ik aan het eind van het project een product of kunstwerk te ontwikkelen die mensen aan het denken zet. Moet ik dit wel weggooien of kan ik, of iemand anders er nog wat mee?

Waarom is dit onderzoek relevant?

Ik geloof dat dit onderzoek relevant is omdat het mij, en de mensen om mij heen, nieuwe inzichten kan brengen over de wegwerp maatschappij. Ik kan veel leren van dit seminar project. Zowel op het gebied van maken als op het gebied van leren over het onderwerp.

 

Bronnen

Feltz, B. (2019, 18 november). Wat is Upcyclen? Day for Change. https://dayforchange.nl/wat-is-upcyclen/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *