Concept Diary (Week 5): Artstyle

In week 5 heb ik vooral terug gekeken naar wat ik heb geleerd en gedaan van de week met de challenge. Zo kwam ik erachter dat ik bepaalde kennis over tekenen nog niet helemaal beheerste, maar nog wel meer over wilde weten. Verder kwam ik erachter dat ik het moeilijk vond om handen te tekenen en wilde hier meer mee oefenen. Door terug te kijken naar mijn karakters heb ik een verband kunnen leggen tussen de verschillende karakters namelijk mijn eigen artstyle. Deze stijl van tekenen heb ik samengevat in een soort styleguide.

Texturen en Pegasus

Als allereerst wilde ik me meer gaan verdiepen in tekentechnieken en kijken welke kennis ik nog niet had en wat ik eventueel nog meer kan gebruiken bij het schetsen. Ik heb een boek over het tekenen van mythische figuren doorgebladerd (Dobrzycki, 2007). Zo stuitte ik op een hoofdstuk waar het tekenen van texturen van dieren werd uitgelegd en laten zien hoe je dat tekent. Ik heb toen alle texturen geprobeerd te schetsen. Deze texturen heb ik allemaal onder elkaar gezet, zodat ik gemakkelijk terug kan bladeren om een textuur op mijn karakters toe te passen voor meer feel.

Zo stond er in het boek over mythische figuren ook stap voor stap hoe je zo’n figuur tekent. Ik heb er toen voor gekozen om dat voor een keer de kans te geven en heb geprobeerd Pegasus zo goed mogelijk na te maken. Ik merkte dat ik het erg moeilijk vond om alles precies hetzelfde te positioneren als het boek en me echt aan deze regeltjes te houden. Daarom ga ik dat niet meer doen ;), maar het was een leuk experiment.

Handen tekenen

Het is bij elke artiest wel een erkend probleem, handen tekenen. Nou bij mij ook hoor! Wat een pain in the ass om alles perfect te krijgen. Dit probleem kwam ik tegen toen ik mijn laatste karakter maakte (de leeuw). Dit karakter had een zwaard in zijn handen, maar hoe krijg je die hand normaal om dat zwaard getekend? Die hand heb ik echt 80 keer opnieuw gedaan. Daarom ben ik ik het super dikke complete tekenboek gedoken (Barber, 2o11). Ik heb een hoofdstuk over handen gelezen en heb de stappen gevolgd om handen te tekenen. Ik ben begonnen met mijn eigen hand over te trekken en alle herkenbare aspecten erin te tekenen. Bij de schets van de binnenkant van mijn hand heb ik richtlijnen toegevoegd om het voor mezelf duidelijker te maken waar welke vinger ongeveer moet komen te staan.

Nadat ik die oefening had gedaan heb ik 2 handen in een andere positie getekend. Dit ging tot mijn verbazing echt goed! Eerst leek het helemaal nergens op, maar als je meer details en schaduwen toevoegt begint het ergens op te lijken.

Mijn artstyle

Ik ben begonnen terug te kijken naar welke elementen in mijn karakters terugkomen en heb daar een styleguide van gemaakt.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn stijl eenvoudig, maar gedetailleerd is.

Feedback

Op dinsdag 18 mei heb ik een presentatie gehouden over mijn challenge en mijn artwork. Daar heb ik heel veel feedback over mogen ontvangen. Wouter en Wietske gaven de feedback op de karakters die ik al had gemaakt dat ze erg statig waren. Voor de officiële karakters zou het leuker zijn als ze in een actie positie staan zoals klimmen of rennen. Op deze manier is er echt verbinding met de wereld waar ik deze karakters wil laten samenkomen. Sam gaf toen de goede tip om te kijken naar line of action of een foto van een bepaalde pose te maken en die na te tekenen. Verder gaf Wietske aan dat ik nog meer dingen in het karakter kan verstoppen, waardoor hij echt een verhaal uit zichzelf verteld. Zo kreeg ik van Roy te horen dat ik mijn karakters kan testen bij mensen of zij de kenmerken in de karakter zien. Als die kenmerken nog niet goed zichtbaar zijn zou ik het karakter nog kunnen aanpassen tot mensen de kenmerk wel zien. Omdat ik al een start wil maken met het schetsen van mijn officiële karakters gaf Alec de tip om de crazy 8 te gebruiken. Dat is een oefening waarbij je 8x een minuut iets anders gaat tekenen, waardoor je veel verschillende soorten schetsen krijgt.

Reflectie en volgende week

Ik vond het leuk om een stuk te lezen over texturen en die uit te proberen. Ik ga kijken of ik texturen kan toepassen bij mijn officiële karakters voor mijn eindwerk voor meer details. Verder ben ik blij dat ik me verder heb verdiept in de theorie over handen tekenen ”it makes more sense know”. Ik ben blij dat ik mijn artstyle zwart op wit heb staan, zodat ik bij twijfel altijd even terug kan kijken, zodat mijn karakters altijd qua stijl bij elkaar passen. Zo ben ik ook tot de conclusie gekomen dat ik meer de cartoon kant opga met mijn artstyle. Ik heb 2 afspraken staan met experts om te spreken over character design. Tot slot ga ik volgende week echt beginnen met het schetsen en ontwerpen van mijn officiële karakters voor mijn eindwerk.

Bronnen

Dobrzycki, M. (2007). Mythische figuren tekenen (1ste ed.). Librero Nederland B.V.

Barber, B. (2011). Het complete tekenboek (1ste ed.). Librero Nederland B.V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *