Draft proposal: Polyamory

Polyamorie, ook wel ‘meerdere liefdes’ is een concept met weinig begrip gevestigd in de mononormatieve Westerse samenleving. Hier geldt dat monogamie de norm is, en een polyamoreus huwelijk zelfs illegaal is. Er zijn vele misverstanden over deze seksualiteit -het is geen lifestyle, waardoor er veel stigma op polyamorie ligt. Zo zien veel mensen polyamorie als een vrijkaartje om vreemd te gaan, terwijl openheid, communicatie en afspraken juist ten gronde liggen van een niet-monogame relatie. 

De kern van polyamorie is de veronderstelling dat ieder mens verschillend is. Ieder heeft eigen normen, waarden en bovenal behoeften. Een veelvoorkomend probleem in monogame relaties is de mismatch van elkaars behoeften, bijvoorbeeld ongelijke libido’s, wat voor veel wrang kan zorgen in een relatie. In polyamoreuze relaties kan dit ook voorkomen, maar staan partners er vaak voor open om behoeftes te vervullen met meerdere partners, die ook betrokken worden in de vertrouwenscirkel. Het gaat hier dan ook niet om het vervullen van basale behoeftes, maar om het uiten van ieder zelf als mens. Het ontmoeten van nieuwe mensen voor enkel seks wordt dan ook als slecht gezien in de poly community, dit zijn vaak ‘open relaties’, welke geen onderdeel zijn van het polyamoreuze spectrum.

Omdat er zo’n nadruk ligt op de verschillen tussen individuen en het respecteren van elkanders behoeften en grenzen, vind ik het belangrijk om te onderzoeken welke vele situaties er mogelijk zijn binnen de polyamorie. Hieronder vallen verschillende liefdesvormen en -structuren, maar ook manieren waarop mensen bekend worden met het concept van polyamorie. Zo kan het erg lastig zijn om informatie te verkrijgen wanneer iemand geen leden van deze community in zijn of haar omgeving heeft. 

De groep polyamoreuzen is een minority group, waardoor de grootste doelgroep voor dit project waarschijnlijk de monogamen zijn. Het lijkt me dan ook interessant om de misinterpretaties vanuit de monogamie te belichten en middels dit voor te kunnen lichten over polyamorie. Dit middels een beeldende manier.

Ik wil vormonderzoek doen om erachter te kunnen komen welk medium het beste bij het onderwerp past. Dit middels collages, waterverf, grafiet- en finelinertekeningen, film, projectie en zo mogelijk ook linoleumsnijden en epoxygieting. Ook plan ik om tijdens het creatief onderzoek mijzelf op te sluiten in een boshutje op de veluwe, om daar zonder afleiding meerdere dagen mij volledig op creativiteit te kunnen storten.

Komende weken wil ik mij eerst verder verdiepen in de polyamorie. Ik wil beginnen met literatuuronderzoek. Hierin valt het meest geprezen boek in de community: More than Two: a Practical Guide to Ethical Polyamory van Franklin Veaux en Eve Rickert. Ook bevat dit boek stukken van Janet Hardy, één van de auteurs van ‘Ethical Slut’, een controversieel boek welke erg belangrijk is geweest voor de opkomst van seksuele openheid. Naast literatuuronderzoek ga ik ook aan deskresearch beginnen op fora en grote communitysites voor de polyamorie-community, om daar onderzoek te kunnen doen naar de verschillende ervaringen die mensen in de community hebben. Hieruit wil ik uiteindelijk belangrijke verschillen met monogamie kunnen concluderen.

Uiteindelijk hoop ik om mijn bevindingen te kunnen uiten in een voor de doelgroep passende, maar vooral laagdrempelige manier.

De kernwaarden die binnen de polyamorie gelden zijn tevens voor monogamie heel belangrijk (Lees; communicatie, openheid, zelfontwikkeling) en kunnen een leerzaam onderwerp zijn. Mogelijk kan ik middels film of projectie/animatie een verhalend concept opzetten om deze kernwaarden te belichten in hun natuurlijke, ingewikkelde werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *