Een nieuwe piet

Inleiding

Zwarte piet zoals wij hem nu kennen verscheen voor het eerst in 1850 (Wikipedia, 2020). Sinds die tijd is hij hier en daar weliswaar wat veranderd, zo was hij bijvoorbeeld voor 1970 een stuk gemener, maar in de essentie bleef hij altijd hetzelfde: een hulpje van Sint Nicolaas (NPO Focus, sd). Voor mijn onderwerp voor studio seminar heb ik gekozen voor het creëren van een nieuw soort zwarte piet/roetveegpiet. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het redelijk actueel is en de zwartepietendiscussie inmiddels een van de meest beruchte fenomenen van onze samenleving is dat ondertussen ook internationale aandacht heeft gekregen. Zoals veel Nederlanders heb ik het sinterklaasfeest lief en ben ik van mening dat de jaarlijkse zwartepietendiscussie hier afbreuk aan doet. Daarom dus een poging voor een oplossing!

Deze research is in mijn mening voor veel mensen, namelijk mensen die iets hebben met het sinterklaasfeest, relevant. Het onderwerp past volgens mij binnen de opdracht doordat het een persoonlijke fascinatie van mij is en ook een maatschappelijk belang heeft.

 

Context

Wat ik van plan ben te onderzoeken is als eerst de basis van zwarte piet. Dus denk hierbij aan de geschiedenis van zwarte piet, waar die nou eigenlijk precies vandaan komt, hoe hij de afgelopen jaren is veranderd enzovoort. Daarnaast wil ik te weten komen welke verschillende versies van zwarte piet er zijn naast de traditionele. Als derde wil ik onderzoeken wat de meningen zijn omtrent zwarte piet. Denk hierbij aan de ergernissen die mensen hebben ten opzichte van zwarte piet of de varianten van zwarte piet. Denk hierbij ook aan waarom mensen zwarte piet willen behouden of waarom mensen de voorkeur hebben aan de alternatieven. Deze meningen zijn namelijk erg verschillend. Kijk bijvoorbeeld naar de vraag of mensen zwarte piet racistisch vinden in Almere (iamTVnl, 2013). Ik wil er hiermee achter komen wat voor een soort zwarte piet wel geaccepteerd zou worden maar de nostalgische elementen van de huidige zwarte piet behoud.

Hoofdvraag: Hoe kan zwarte piet zo worden veranderd dat hij de nostalgische aspecten van de traditie behoud zonder dat het overkomt als een racistische karikatuur dat als beledigend ervaren kan worden door bepaalde bevolkingsgroepen?

Deelvraag 1: Wat zijn de nostalgische aspecten van de traditie van zwarte piet?

Deelvraag 2: Hoe kan er voor gezorgd worden dat iedereen baat heeft bij een aangepaste zwarte piet?

Deelvraag 3: Wat is er volgens kinderen iconisch aan zwarte piet?

Deelvraag 4: Is het nodig om een nieuwe piet te creëren en waarom?

Methode

Hoe ik het onderzoek wil uitvoeren is door als eerst veel te experimenteren en mezelf in te lezen over alles wat met zwarte piet te maken heeft. Daarnaast wil ik interviews houden. En dan met name met bijvoorbeeld experts maar ook met gewone mensen om te kijken waar de ergernis zit bij zwarte piet en de alternatieven van zwarte piet. Verder wil ik doormiddel van deskresearch alles te weten komen omtrent zwarte piet. Tegelijkertijd wil ik een creatieve zoektocht beginnen waarin ik gebruik ga maken van verschillende onderzoeksmethodes en competenties om vooral veel te maken. Denk hierbij aan prototypes, shortfilms, moodboards, schetsen noem het maar op.

 

Verwachte resultaat

Wat ik denk dat het verwachte resultaat is van dit onderzoek is dat ik als eerst een beter inzicht ga krijgen in waarom de traditionele versie van zwarte piet geliefd is en de nieuwe versies minder gewaardeerd worden of vice versa. Daarnaast verwacht ik een soort richting te krijgen in het creëren van een nieuw soort zwarte piet/roetveeg piet die als een geschikt alternatief zal dienen en ook geliefd zou zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

APA bronvermelding

Bibliografie

iamTVnl. (2013, october 10). Is ‘zwarte piet’ racistisch? Opgehaald van YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=tNBcFX-Yt80

NPO Focus. (sd). Waar kwam Zwarte Piet vandaan? Opgehaald van NPOfocus: https://npofocus.nl/artikel/7472/waar-komt-zwarte-piet-vandaan-#:~:text=In%201850%20wordt%20Zwarte%20Piet,en%20het%20slavernijverleden%20van%20Nederland.

Wikipedia. (2020, november 17). Zwarte Piet. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *