Satisfying Animatievideo’s

Inleiding

Ik heb gekozen voor het onderwerp satisfying animatieshorts. De reden waarom ik hiervoor gekozen heb is omdat ik al een lange tijd een fascinatie heb voor 3d-art en 3d-modelleren. Deze korte video’s bestaan vooral uit technieken waarin zwaartekracht op verschillende manieren gesimuleerd wordt (“Introduction — Blender Manual”, z.d.). Mijn doel is om tijdens dit vak om een compilatie van korte bewegende graphics te maken in het programma Blender. Ik heb al een aantal keer geprobeerd om dit programma te leren, maar het is me nog nooit gelukt, want ik geef het elke keer te snel op. Dus leek dit me een goede kans om opnieuw een poging te wagen. Door middel van preliminair onderzoek ben ik al te weten gekomen dat het leren van Blender eigenlijk niet heel lastig moet zijn, en dat mijn doel haalbaar zou moeten zijn.

 

Context

Satisfying animatieshorts zijn dus korte, geanimeerde video’s. Deze video’s zijn erg kleurrijk en worden vaak gecompileerd met elkaar, wat in een grote video vol met kleine animaties resulteert (arbenl1berateme, 2019). Deze video’s zijn immens populair op online platforms zoals Youtube en Instagram. De reden hiervoor, volgens professor Rober Colombo, is dat deze video’s een set chemicaliën vrijlaat in je brein, en die chemicaliën zorgen voor onder andere het gevoel van blijdschap en positiviteit (Lemonade, 2019). Dit zorgt ervoor dat heel veel mensen dit kijken en het onderling delen. De manier waarop deze video’s worden gemaakt is door middel van 3d-software zoals Cinema4d en Blender. Deze programma’s hebben speciale methodes om bepaalde dingen zoals zwaartekracht te simuleren binnen een 3d-gemodelleerde omgeving.

 

Methode

Het plan is vooral om te zoeken wat de moeilijkheidsgraad en de learning curve is van deze techniek. Zoals eerder beschreven heb ik al een aantal keer geworsteld met 3d-software. Het verschil tussen mijn plan nu en mijn plannen voorheen is dat ik deze keer de basiskennis wel goed wil beheersen, want ik spring er eigenlijk altijd blind in. Ik prijs mezelf altijd op mijn affiniteit met verschillende designsoftware zoals Adobe programma’s, dus heb ik altijd het idee gehad dat 3d-software mij ook in een keer moet lukken. Ook wil ik te weten komen hoe deze designtechniek wordt ingezet in de praktijk. De vormen die ik tot nu toe veel heb gezien zijn niet bepaald commercieel, dus ik wil ook te weten komen of dit ook in de commerciële wereld toepasbaar is. In het kort wil ik dus graag de basiskennis van het programma Blender leren, en hoe je specefiek het effect van de satisfying video’s simuleert. Daarnaast wil ik ook te weten komen wat een video nou satisfying maakt en wat niet, dit wil ik doen door onder andere een aantal interviews te houden en eventueel ook een expert in dit gebied wil interviewen.

 

Verwachte resultaat

Het resultaat dat ik verwacht om te maken is een korte compilatievideo van satisfying animatievideo’s. Ik wil graag een professionele, maar hele speelse en kleurrijke sfeer afgeven binnen deze video’s. Verder hoop ik meer te weten komen over hoe deze technieken anders ingezet kunnen worden, dus in bijvoorbeeld een reclame of als beeldstijl voor een bepaald merk.

 

Bronnenlijst

Introduction — Blender Manual. (z.d.). Geraadpleegd op 20 november 2020, van https://docs.blender.org/manual/en/latest/physics/rigid_body/introduction.html

arbenl1berateme. (2019, 24 december). Oddly Satisfying 3D Animations [Compilation 5] – arbenl1berateme. Geraadpleegd op 20 november 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=iLRsCtd5P9s&ab_channel=arbenl1berateme

Lemonade, T. (2019, 5 september). This Is Why “Oddly Satisfying” Videos Are Trending on Instagram. Geraadpleegd op 20 november 2020, van https://www.lemonade.com/blog/oddly-satisfying-videos-instagram-reddit/#:%7E:text=According%20to%20Professor%20Robert%20Colombo,%E2%80%93%20namely%2C%20serotonin%20and%20dopamine.&text=So%2C%20in%20essence%2C%20we%20get,soap%20or%20crunching%20slime%20ourselves.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *