Mythen – Nick van Hees

Inleiding
Het onderwerp wat ik heb gekozen voor het Seminar project is ‘Mythen’. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat verhalen in allerlei vormen al jaren lang mij fascineert. Eerst koos ik voor legendes & mythen, maar ik kwam erachter dat ik juist het godenaspect van de mythen het interessantst vind, daarom kies ik daarmee verder te gaan. Als kind keek ik graag tv, tekende ik veel en schreef ik dan ook mijn eigen verhalen. Op latere leeftijd ben ik meer gaan gamen en ben ik fan geworden van filmseries gebaseerd op de personages van Marvel en DC Comics. Voordat ik CMD ging doen op de HU heb ik twee jaar lang ICT Game Development gestudeerd op de HvA in Amsterdam. Dit omdat het creëren van een wereld en verhaal in games mij erg interesseerde. Tegenwoordig vind ik het leuk om de achterliggende gedachte achter mijn favoriete games te onderzoeken en te leren over de culturele legendes en mythen waarop ze gebaseerd zijn.

Mythen komen vooral uit de oudheid waar ze ook echt een belangrijke rol speelden. Tegenwoordig spelen ze geen grote rol meer en worden de termen ook voor andere situaties gebruikt. De oude volksverhalen hadden meestal wel een doel of een les die ze de luisteraar/lezer wilden leren, net als ieder modern verhaal. Mythologische verhalen of personages worden ook gebruikt voor tv series, films, stripboeken en games. Ik ben geïnteresseerd of een nieuwe, moderne mythe in deze wereld nog een les kan overbrengen wat effect heeft op de samenleving. Waar mensen een les, inspiratie of motivatie uit kunnen halen.

Door me te verdiepen in mijn eigen fascinatie hoop ik de skills te ontwikkelen waarmee ik een inspirerend verhaal kan creëren.

 

Context
Voordat ik over kan gaan naar een product maken moet ik eerst meer onderzoek doen naar het onderwerp. Ik pak een specifieke mythe en ga daar onderzoek naar doen. Waar is het uit opgebouwd, welke elementen bevat het, wat betekende het voor de mensen, etc. Daarna wil ik soortgelijke mythe vinden van andere volkeren en kijken of er overeenkomsten zijn. Wanneer dit verhaal onderzoeken dood loopt zal ik weer verbreden en andere verhalen zoeken, leren kennen en vergelijken. Hierna kan ik samenvatten welke elementen een nieuwe mythe moet bevatten wil het de boodschap over kunnen geven. Deze informatie moet me verder helpen in het creatief onderzoek.

 

Methode
Ik zal voornamelijk informatie over mythen zoeken op het internet. Ik wil bronnen lezen die mij de mythen vertellen en uitleggen wat de betekenis ervan is. Ook wil ik video’s kijken die mij hier meer over vertellen. Daarnaast wil ik leren wat misschien een verband is tussen de verschillende mythen en hoe ik een goed verhaal schrijf.

Mijn creatief onderzoek bestaat uit het laten inspireren door mythische afbeeldingen en film en andere vormen van media die al een versie van deze mythen hebben uitgebeeld. Deze verschillende stijlen en versies wil ik uitproberen. Vooral op papier, met verschillende tekenmaterialen, maar ook digitaal.

 

Conclusie
Met dit onderzoek verwacht ik genoeg informatie en inspiratie te verzamelen om tot een moderne legende of mythe te komen die de mensen van de toekomst zouden inspireren om beter te leven.

Dit onderzoek is relevant omdat het aantoont hoe er d.m.v. beelden en verbeelding gedragsverandering kan ontstaan bij de mens. Dit heeft jaren geleden zo gewerkt en kan wellicht nog op dezelfde manier werken nu. De volken van de moderne wereld zijn verdeeld en de verschillende meningen en opvattingen resulteert vaak in vernietiging, verlies en verdriet. Er is dan ook behoefte aan een frisse blik dat niet spreekt over verschillen en fouten, maar dat juist de verbintenis aangaan motiveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *