Research proposal Cellulite

Inleiding

Voor Studio Seminar heb ik een onderwerp gekozen dat mij mateloos irriteert, namelijk body shaming. Om mijn onderwerp concreter te maken heb ik gekozen voor cellulite. Mijn inspiratie voor het kiezen van dit onderwerp was een post van de influencer Rianne Meijer. Op deze post is een foto te zien dat ze poseert, hier is geen cellulite te zien en een foto waarin je haar cellulite wel ziet. Het feit dat ze laat zien hoe ze er echt uit ziet inspireerde mij.

Hoofd en deelvragen

Hoofdvraag: Hoe wordt cellulite gezien binnen andere culturen?

Deelvragen: Hoe ervaren verschillende mensen cellulite? Waarom vinden Nederlanders cellulite ‘lelijk’? Wat zijn de Nederlandse ‘perfecties’? Wat zijn ‘perfecties’ voor andere culturen? Wat voor invloed heeft social media op cellulite?

Onderzoek

Voor het onderzoek ga ik als eerst kijken naar de geschiedenis. Waar komt het vandaan dat mensen body shamen? Hiervoor ga ik terug in de tijd en ga ik kijken naar hoe ze naar lichamen keken in 1800 en 1900. Om te kijken of er verschil zit naar het kijken van lichamen per cultuur ga ik de Marokkaanse cultuur vergelijken met de Nederlandse cultuur. Hier ga ik een moodboard van maken om mijn onderzoek te visualiseren. Om te kijken of sociale media ervoor heeft gezorgd dat body shaming erger is geworden met de jaren, ga ik een experimenteel onderzoek uitvoeren. Tijdens dit onderzoek ga ik 48 uur lang geen sociale media gebruiken (op WhatsApp en Teams na). Verder wil ik verschillende visualisaties maken van cellulite, om zo een goed beeld te krijgen hoe het er nou eigenlijk uit ziet. Wat ik niet ga onderzoeken is hoe je cellulite kan verminderen, dit zou mijn uitkomst juist tegenspreken.

Methode

De verschillende methode waar ik gebruik van ga maken zijn:

  • Deskresearch (geschiedenis onderzoek)
  • Documentaire ‘#eerlijkefoto’
  • Interview
  • Experimenteel onderzoek
  • Moodboard
  • Visualiseren/prototypen

Relevantie

Dit onderzoek is relevant, omdat de maatschappij baadt gaat hebben bij het onderzoek. Met mijn onderzoek wil ik ervoor zorgen dat mensen met cellulite dit gaan omarmen en zich er minder voor schamen. Ook wil ik het taboe rondom cellulite doorbreken. Er zijn zoveel meiden en jongens die onzeker worden van al die “perfecte” plaatjes en ik vind dat hier een eind aan moet komen. Iedereen is mooi zoals die is.

Context

Mijn onderwerp gaat over body shaming. Dit is een onderwerp wat momenteel naar mijn mening nog te vaak voor komt. Om mijn onderzoek concreter te maken heb ik ervoor gekozen om te kijken naar cellulite. Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Het komt vaak voor op de bovenbenen en billen. Het ontstaat door het toenemen van vetcellen in het onderhuids bindweefsel. Er zijn verschillende vormen en oorzaken van cellulite. Bijvoorbeeld sterke cellulite wat vaak veroorzaakt wordt door overgewicht (Weleda, 2020). Als je cellulite googelt dan krijg je voornamelijk artikelen met tips om cellulite te verminderen en artikelen over hoe je van je cellulite afkomt. Dit vind ik best zorgelijk, want waarom moeten we het verminderen en waarom kunnen we gewoon niet accepteren dat bijna iedereen het heeft en er iets moois van maken.

Verwacht resultaat

Tijdens mijn onderzoek verwacht ik op creatieve ingevingen te komen, om zo op een idee te komen om uit te gaan werken. Ik hoop dat ik iets kan gaan maken wat ervoor gaat zorgen dat cellulite bespreekbaar wordt. Verder hoop ik dat cellulite niet meer als lelijk wordt gezien, maar dat mensen hun cellulite gaan omarmen en mooi gaan vinden.

Bronnenlijst

Weleda. (2020). Cellulite of sinaasappelhuid? Opgeroepen op november 12, 2020, van Weleda: https://www.weleda.nl/advies-bij/verzorging/cellulite

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *