Research Proposal – Daniëlla Jansen

Inleiding

Het bakken van taarten is altijd al een fascinatie van mij geweest. Al van jongs af aan vond ik het super leuk om taarten te bakken. Toen ik eenmaal bekend werd met het TLC programma Cake Boss, is deze fascinatie alleen maar groter geworden. In dit programma is bakker Buddy Valastro te volgen en hier krijg je een exclusief kijkje in de keuken van zijn zeer succesvolle bakkerij. (“Carlo’s Bakery ‘Cake Boss’ in New York”, z.d.)
Wat ik hier zo leuk aan vind, is dat er ontelbaar veel manieren zijn om een taart te bakken. Houd je het simpel, werk je met lagen, werk je met verschillende vormen? Geen enkele taart is hetzelfde en dat vind ik zo leuk aan taarten. Ik vind het heel leuk dat je aan de hand van eten echt iets moois en ook nog eens iets lekkers kan creëren. Ik ben hierdoor gaan inzien dat het bakken van een taart als een soort vorm van kunst te beschouwen is. Iedereen kan immers wel een taart bakken, maar toch kan je een taart van een amateur makkelijk onderscheiden van een meester patissier. Een echte patissier beheerst immers de moeilijkste technieken, waardoor hij een taart er kunstzinnig uit kan laten zien.

Een andere fascinatie van mij, is fotografie. Ik ben er zelf niet veel mee bezig, maar ik vind het altijd super mooi om te zien hoe mensen herinneringen kunnen vastleggen in een foto. Zo neem ik regelmatig een kijkje in oude fotoboeken samen met mijn moeder. Om sommige foto’s kunnen we heel hard lachen en om anderen weer huilen. Foto’s dragen bijna altijd een boodschap en een herinnering, die je kunnen terug brengen naar het moment dat je die gebeurtenis meemaakte. Dat maakt dat ik fotografie zo fascinerend vind.

Doel

Mijn doel met dit project, is om de standaard food fotografie van taarten te doorbreken. De food fotografie van taarten is namelijk in zowat alle bakboeken nagenoeg hetzelfde.

Daarbij wil ik mensen het ambacht van bakken duidelijk maken. Die mooie taarten in bijvoorbeeld patisserieën zijn daar niet zomaar gekomen. Daar zitten uren aan werk en ambacht in.
Ik heb het idee dat dit niet genoeg gewaardeerd wordt.
Daarom hoop ik met dit Seminar project een maatschappelijke boodschap over te brengen. Namelijk dat taarten bakken een ambacht is wat we moeten waarderen. Die lekkere verjaardagstaart op je verjaardag is daar niet zomaar gekomen, daar zit werk in, menselijke arbeid. Dit hoop ik op maatschappelijk gebied te bereiken.

Context

Seminar lijkt mij de uitgelezen kans om mijn twee grootste fascinaties te combineren en hiermee een tof eindproduct te realiseren. Hiertoe kwam ik al snel op het onderwerp Food Fotografie, uiteraard gericht op taarten. Dit lijkt mij de perfecte balans tussen deze twee fascinaties!
Ook geeft het mij de kans om aan de slag te gaan met een nieuwe creatieve vaardigheid, namelijk fotografie! Dit is iets wat ik al langer wilde doen, maar het is er nooit van gekomen.

Kijkend naar de food fotografie van taarten, dan is er een duidelijk patroon zichtbaar. Ik ben in de eerste week van Seminar naar een boekenwinkel gegaan en hier heb ik vijf bakboeken doorgespit. In totaal heb ik zo’n 30 food foto’s van taarten met elkaar vergeleken. Hierbij was een duidelijk aspect te zien, wat in zowat alle foto’s terugkwam. De foto’s waren statisch. Er zat totaal geen beweging in, terwijl er een heel actief proces vooraf gaat aan een taart.
Dit patroon wil ik doorbreken, door een nieuwe, toffe en actieve food fotografie stijl te ontwikkelen.

Zoals ik al eerder heb aangehaald, wordt het ambacht van het bakken zeer ondergewaardeerd. Zo is mijn oom al drie keer ontslaan bij patisserieën, omdat deze kortweg failliet gingen. Er was niet genoeg waardering, waardoor mensen er niks kochten. Dit alles terwijl de beroepsgroep van patissier al in het leven werd geroepen in 1566. (Hartog, 2020). Toen konden mensen het werk van patissiers heel erg waarderen, maar waarom is dat nu zoveel minder? Ik wil hier verandering in brengen met mijn Seminar project.

Hoofdvraag
Op welke wijze kan ik een fotografiestijl ontwikkelen, waarmee ik de actie en het ambacht van bakken benadruk?

Deelvragen

  1. Waar moet goede food fotografie aan voldoen?
  2. Hoe zorg ik ervoor dat mijn fotografie stijl onderscheidend is?
  3. Hoe kan ik het ambacht van bakken overbrengen?
  4. Hoe zorg je voor beweging/ actie in een foto?
  5. Hoe komt het dat het beroep van bakker/ patissier niet genoeg gewaardeerd wordt in Nederland?

Methode

Ik heb dus al wat oriënterend onderzoek gedaan naar de huidige stijl van food fotografie van taarten. Echter wil ik hier nog wat verder op inzoomen. Dit wil ik doen aan de hand van een expert interview. Hiertoe heb ik contact gelegd met professioneel food fotografe Kamile Kaveckaite. Zij is een food fotograaf, die een stijl hanteert die mij erg inspireert! (Kave, z.d.). Aan de hand van dit interview hoop ik tips en tricks te achterhalen, die ik wellicht kan toepassen een mijn eigen stijl.

Ook wil ik gaan experimenteren met fotografie, op zowel algemeen vlak als natuurlijk op het vlak van food fotografie. Om mijn fotografie skills te verbeteren, ben ik van plan om een fotografiecursus te gaan volgen. Hierdoor hoop ik vertrouwd te raken met de camera, waardoor ik uiteindelijk een kwalitatief eindproduct kan opleveren.
Op het gebied van food fotografie wil ik via onderzoek en experimenten achterhalen op welke manieren ik beweging kan verwezenlijken in food foto’s. Ook hierbij zal het expert interview een rol spelen.

Verder wil ik ook graag in gesprek met bakkers. Hoe denken zij over de waardering van hun beroepsgroep? Hoe lang werken zij aan een taart? Hoe houden zij het vol om financieel rond te komen? Wat vinden zij belangrijk aan een taart?
Wellicht dat ik hieruit ook nieuwe inzichten opdoe voor dit project.

Verwachte resultaat

Na dit project verwacht ik vertrouwder te zijn met een fotocamera. Ik verwacht dat ik de basiskennis beheers en misschien nog wel meer kennis heb vergaard. Op het gebied van food fotografie verwacht ik genoeg tips en tricks te hebben vergaard, om een eigen unieke food fotografie stijl van taarten te ontwikkelen.

Ook verwacht ik meer te weten te komen over het ambacht van het bakken van taarten. Dit verwacht ik te achterhalen, door in gesprek te gaan met bakkers. Ik verwacht dat ik hier veel over te weten kom en ik hoop dat ik dit met mijn Seminar project over kan brengen op mensen.

Bronnen

Hartog, B. A. B. V. M. D. (2020, 25 september). Wat is patisserie? Geraadpleegd op 14 november 2020, van https://vanfransebodem.nl/2019/01/14/wat-is-patisserie/

Carlo’s Bakery ‘Cake Boss’ in New York. (z.d.). Geraadpleegd op 14 november 2020,  van https://www.newyork.nl/eten-en-drinken/carlos-bakery-cake-boss-new-york/

Kave, K. (z.d.). Food Photography. Geraadpleegd op 16 november 2020, van https://www.kamilekave.com/

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *