Research Proposal – Vergeetachtigheid

Inleiding

Voor de cursus Studio Seminar heb ik ervoor gekozen om als onderwerp vergeetachtigheid te kiezen. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat het onvermijdbaar is om het niet te gebruiken en omdat ik er in het dagelijks leven vaak mee struggle door de aandoening ADD. ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het houd in dat je last hebt van concentratie problemen. Een van de symptomen van ADD is vergeetachtigheid. Maar niet alleen ik struggle met dit probleem. Er zijn heel veel mensen die het probleem vergeetachtigheid hebben. Aan dit probleem wordt niet veel aandacht aan geschonken. Daarom vond ik dat het handig is om hier meer bewustwording voor te creëren.

Het past binnen de opdracht omdat ik op een creatieve manier wil laten zien wat het verschil is tussen iemand die vergeetachtig is en iemand die dat niet is. Dit wil ik in mijn eindwerk graag laten zien in vorm van een filmpje.

Wat wil jij gaan onderzoeken?

Ik wil gaan onderzoeken waarom mensen zoals ik veel dingen vergeten of vergeetachtig zijn. Hierbij moet je vooral denken aan de kleine taken of handelingen zoals boodschappen doen, dingen die aan je gevraagd worden op werk of dingen die je jezelf beloofd hebt. Verder wil ik ook vermelden dat het hier specifiek over het korte termijn geheugen gaat en niet over het lange termijn geheugen. Dus eigenlijk wil ik het verschil onderzoeken tussen een vergeetachtig iemand en iemand die niet vergeetachtig is. Hierbij wil ik dus het proces naast elkaar leggen en kijken wat de uiteindelijke gevolgen & emotionele gevolgen zijn zodat hier bewustwording voor gecreëerd kan worden.

Hoe ben je van plan op dit te gaan doen?

Ik wil een aantal onderzoeksmethodes gebruiken. De eerste methode die ik wil gaan gebruiken is deskresearch. Deze onderzoeksmethode zorgt ervoor dat ik concreet antwoord kan krijgen op vragen die er in dit onderwerp toe doen. De tweede methode die ik wil gebruiken is een interview met een expert die veel van vergeetachtigheid weet zodat ik hier betrouwbare informatie uit kan halen. De derde methode die ik wil gaan gebruiken is een woord web te gebruiken om tot nieuwe invalshoeken en inzichten te komen voor mijn potentiële eindwerk.

Welk resultaat verwacht je?

Ik verwacht dat het resultaat een duidelijk beeld creëert van vergeetachtigheid naar de mensen die dit probleem niet hebben. Ook wil ik dat het duidelijk wordt wat de gevolgen/emotionele gevolgen van het probleem zijn. Het filmpje moet dus een goed beeld geven van iemand met en zonder het probleem zodat de groep zonder het probleem zich goed kan inleven en hierdoor kan zien hoe moeilijk/fataal de gevolgen kunnen zijn.

Waarom is mijn onderzoek relevant?

Mijn onderzoek is relevant omdat het onderzoek/methodes bevat die mijn de juiste informatie geven. Bij deskresearch ga ik vooral opzoek naar artikelen van deskundige op het gebied van vergeetachtigheid zodat de informatie valide/betrouwbaar is. Hetzelfde geld voor het expert interview. Verder wil ik het juiste persoon (iemand met vergeetachtigheidsproblemen) interviewen zodat ik het niet alleen vanuit mijn perspectief bekijk maar het ook vanuit het perspectief van iemand anders kan zien. Ook wil ik meerdere personen interviewen zodat de resultaten betrouwbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *