Attractie door de Ruimte – Research Proposal

Inleiding

Ik ga aan dit project werken omdat het twee van mijn interesses combineert. Ik vind de ruimte (ruimtevaart, buitenaards leven, planeten) ontzettend interessant, en ik ben binnen het werkveld gefascineerd door storytelling in pretparken. De ruimte fascineert mij al vanaf jongs af aan. Ik ben naar veel expo’s hierover geweest en heb in een van de eerste projecten van CMD (de zine bij Safari) het thema ruimte ook al eens toegepast. Daarnaast bezoek ik graag pretparken en vind deze vooral fascinerend door de vorm van storytelling die in veel parken wordt toegepast, zoals bijvoorbeeld in de Efteling, Disneyland en Phantasialand. Deze verhalen en omgevingen roepen bij mij echt een wow-gevoel op, en dit gevoel van verwondering en magie wil ik graag ook zelf op andere mensen over kunnen brengen.

Foto van de eerste spread van een zine. Links is een planeet getekend en deze is met naam omschreven. Rechts is tekst te zien en nog een getekende astronaut die 'Hallo!' zegt met een spraakbubbel.
Afb. 2: Eerste spread zine Reis door de Ruimte gemaakt in 2019
Foto van de voorkant van een zine met de titel 'Reis door de Ruimte'. Op de voorkant is een astronaut weergegeven in een cartoon achtige stijl.
Afb. 1: Voorkant zine Reis door de Ruimte gemaakt in 2019

Ik verwacht dat dit project leuk zal zijn en mij me verder zal laten ontwikkelen binnen het werkveld. Ik heb me nog nooit kunnen verdiepen in pretparken maar wil dit wel graag. Ook valt het immersive gedeelte dat hier ongetwijfeld bij zal komen kijken buiten alles wat ik al gedaan heb.

Relevantie

Dit project is relevant voor mij omdat ik wel in het werkveld van pretparken terecht zou willen komen na de opleiding. Het lijkt me fascinerend om in mijn dagelijks leven hier met mijn werk me mee bezig te houden. Daarnaast is de immersive storytelling kant van dit project ook relevant voor mij omdat ik graag in het derde jaar van de opleiding de specialisatie Immersive Design wil gaan volgen. Door dit project al gedaan te hebben kan ik mij vast oriënteren op dit onderwerp en nadenken over welke onderdelen hiervan mij het leukst en leerzaamst lijken.

Context

Als onderzoeksvraag heb ik gekozen voor: “Hoe kan ik een attractie ontwerpen die gebruik maakt van storytelling binnen het thema ‘Ruimte’?”

Mijn project zal gaan over het maken en overbrengen van een verhaal. Dit verhaal wil ik overbrengen in een attractie, waarbij ook de wachtrij en omgeving van de attractie meegenomen zal worden. Hierdoor wil ik een immersieve ervaring ontwerpen die de bezoeker een gevoel geeft van verwondering en een gevoel van het verplaatsen in een andere wereld. Het verhaal wat door de attractie wordt verteld zal gaan over de ruimte en zal een duidelijk begin en einde hebben.

Methode

Eerst moet ik aan het verhaal beginnen, zodat ik een uitgangspunt heb om het ontwerp van de attractie op te baseren. Dit kan ik gaan doen op basis van een bestaand verhaal door deze aan te passen zodat het in een attractie pas, of ik kan zelf het verhaal bedenken. Dit zelf schrijven zou ik kunnen doen aan de hand van de ‘Five Elements of Fiction’ (Rcboe, z.d.).

Nadat de basis van het verhaal er is kan ik aan de slag met het ontwerp van de attractie. Hierin ga ik de attractie zelf vormgeven en de wachtrij van de attractie, aangezien deze een grote bijdrage kan leveren aan de storytelling van een attractie. Ook zal ik de omgeving van de attractie erbij betrekken, zoals de natuur en decoratie eromheen bij een buitenattractie en de buitenkant van het gebouw bij een binnenattractie. Ik ga voor het vormgeven hiervan verschillende methodes uitproberen, ik denk hierbij bijvoorbeeld aan fysieke/digitale tekeningen, het maken van een maquette en het gebruik van muziek.

Resultaat

Ik verwacht dat ik aan het einde van het project mij meer heb kunnen verdiepen in zowel de wereld van immersive storytelling als de wereld van pretparkdesign. Ook verwacht ik dat ik een eindproduct heb kunnen neerzetten waar ik trots op ben, of dit nou een illustratie is of een maquette of heel iets anders.

Bronnen

Rcboe. (z.d.). Five Elements of Fiction: Plot, Setting, Character, Point of View, Theme. Geraadpleegd op 22 april 2021, van https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwib_I6WlJLwAhWWtqQKHQMPB-MQFjAVegQIAhAD&url=https%3A%2F%2Fwww.rcboe.org%2Fcms%2Flib010%2FGA01903614%2FCentricity%2FDomain%2F4395%2FElements%2520of%2520a%2520Story.pdf&usg=AOvVaw3klwtZHFpysAGmE9_zrvpF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *