Concept Diary (Week 4): Karakters tekenen

In week 4 ben ik de challenge aangegaan om elke dag een nieuw karakter te ontwerpen. Ik heb 6 mensen gevraagd om random kenmerken op te schrijven van de karakter die ik ging tekenen. Dit gaf mij de kans om dingen te creëren en combineren die ik zelf nooit bij elkaar zou zetten. Hierdoor werd mijn creativiteit gestimuleerd en was het elke keer weer spannend wat voor karakter eruit zou komen. Ik heb me vooral gefocust op dat alle kenmerken in het karakter zaten en minder op de tips & tricks van het onderzoek die ik heb gedaan. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat ik mezelf niet wilde beperken in het creatieve proces. Deze tips & tricks wil ik wel goed na gaan leven als ik de officiële karakters ga ontwerpen voor mijn eindwerk.

De karakters

De slak

Voor de eerste challenge heb ik een vrouwelijke, verlegen, opgewekte, blauwe, vrouwelijke slak gemaakt van 63 jaar oud met een knapzak. Ik ben begonnen met eerst de lichaamsbouw in grove lijnen op papier te zetten. Ik ben begonnen met details toe te voegen bij het hoofd van de slak. Ik heb haar ouder laten lijken door het grijze haar en het brilletje die ze heeft. Verder heb ik haar ouder gemaakt door de parelkettingen. Ik heb haar een blije open mond gegeven om haar opgewekt te maken, maar haar ogen staan naar boven en komt zij toch iets verlegen over. Om deze karakter meer uit het blad te laten springen heb ik zwarte lijnen toegevoegd en een roze silhouet erachter gezet. Ik heb deze karakter met stift ingekleurd waar ik zoals je kunt zien wat moeite mee had. Daarom ga ik bij de volgende karakters andere teken materialen gebruiken om te experimenteren en kijken wat het beste bij mij past.

De alpaca

Voor de tweede challenge heb ik een verdrietige, slome, bruine, vrouwelijke alpaca gemaakt van 5 jaar oud met een kartonnen doos. Toen ik dit las dacht ik echt…

Mijn hemel, hoe ga ik een kartonnen doos met een alpaca kunnen combineren?

Ik dacht in de eerste instantie ik gooi die kartonnen doos over haar hoofd heen, maar dan zie je niet meer goed dat het een alpaca is en zie je niet goed dat ze verdrietig is. Tot dat ik het geniale idee kreeg van ”hey wacht eens even zij is ook sloom!”’. Daarom heb ik ervoor gekozen om de alpaca in een rijdende kartonnen doos te zetten, maar daar is zij natuurlijk niet zo blij mee en is ze daar verdrietig om. Ik vond dit karakter erg leuk om te maken, want hier kun je een verhaal uit halen. Waarom is zij verdrietig? Waarom zit ze ergens in? Ik heb dit karakter ingekleurd met aquarel potloden en omlijnd met een fineliner. Dit beviel me al een stuk beter dan de stiften.

De honingdas

Voor de derde challenge heb ik een terughoudende (eikel), stelende, zwart/witte, mannelijke honingdas gemaakt van 22 jaar oud met een potloodventerjas. Ik kreeg gelijk een soort vies mannetje in mijn hoofd waarvan dingen uit zijn lange potloodventer jas vielen. Mijn beste vriend die dit verzon is bioloog en vertelde erbij dat een honingdas zelfs leeuwen bang kan maken. Dit gaf mij het idee om de das een blik te geven van ”kom dan, je kunt mij toch niets maken”. Echter verstopt deze honingdas zichzelf wel een beetje in zijn lange jas, waardoor hij als terughoudend wordt gezien. Ik heb dit karakter weer met aquarel potloden ingekleurd, maar ik heb helaas de fout gemaakt door een te dikke kwast te gebruiken waardoor er teveel water op het papier kwam. Daardoor heb ik de kleuren niet goed uit kunnen blenden en ga ik weer andere tekenmaterialen zoeken.

De kameleon

Voor de vierde challenge heb ik een stille, jonge, vrouwelijke kameleon gemaakt met tegenovergestelde kleuren (opvallen) met een vliegenmepper. Ik vond deze wel ironisch, omdat een kameleon natuurlijk vliegen pakt met zijn tong, maar mijn kameleon is een beetje speciaal. Zij heeft namelijk een vliegenmepper nodig! Ik vond het erg lastig om te werken met tegenovergestelde kleuren, omdat het in mijn ogen niet helemaal lekker ging. Echter viel ze wel gelijk op, doordat ik neon kleuren heb ingezet. Ik heb ervoor gekozen om haar ogen groter te maken, zodat ze jonger ging lijken. Dit is de eerste karakter die ik met acrylverf heb ingekleurd. Het was een uitdaging en nam enorm veel tijd in beslag, maar de kleur kwam wel dekkend op de karakter. Hierdoor werd het meer een cartoon kameleon.

De schildpad

Voor de vijfde challenge heb ik een energieke, oude, babygroene, mannelijke schildpad gemaakt met rollerskates die op 1 poot kan staan. Ik ben begonnen met de lichaamsbouw tekenen in grote vormen. Ik heb de schildpad ouder gemaakt door hem wat dichtere ogen te geven en kleine vlekjes op de huid, want ouderen hebben vaker pigmentvlekjes dan jongeren. Hij is energiek, omdat hij in beweging is op rollerskates en zelfs op 1 poot kan staan! Bij de kleur babygroen is alleen iets fout gegaan. Ik had een babygroene kleur gemengd met acrylverf, maar zodra het opdroogde viel het wat meer gelig uit dan verwacht. Ik vond dit karakter 1 van de makkelijkste karakters om te maken, omdat er veel dezelfde vormen in terug komen en de elementen makkelijker met elkaar te combineren zijn.

De leeuw

Voor de laatste challenge heb ik een vriendelijke, heldhaftige, rode, non binaire leeuw gemaakt van 26 met een zwaard. Ik kreeg gelijk het gevoel van oké dit is de laatste van de challenge ik ga hier een knaller van maken. Ik wilde zoveel mogelijk details erin verwerken en heb daarom gekozen voor een ridders outfit die bij het zwaard aansloot. Ik heb de leeuw vriendelijk en heldhaftig gemaakt door hem trots te laten staan met een lief lachje op zijn gezicht. Ik heb enorm mijn best gedaan om deze leeuw zo non binair mogelijk te maken. De leeuw heeft wimpers, maar toch ook kort haar. Echter kan dit alsnog erg vrouwelijk overkomen en heb daarom gekozen om deze leeuw in lion king style te tekenen. Als je kijkt naar de lion king zijn de mannelijke leeuwen meestal geel of donker bruin en de vrouwelijke leeuwen een soort beige kleur. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze leeuw een wat donkere kleur te geven, zodat hij mannelijker overkomt. Ik vond dit karakter zo enorm vet om te maken! Ik heb voor mijn gevoel veel details erin kunnen verwerken en ik heb de stiften nog een kans kunnen geven. Ik ben erachter gekomen dat de stiften handig zijn om kleine dingen in te kleuren. Voor grotere oppervlaktes ga je al gauw lelijke lijnen zien en is acrylverf mooier. Tot slot vond ik het leuk om in lion king style te tekenen.

Feedback

Ik kreeg van mijn klasgenoten leuke reacties en ze zeiden dat ik originele dingen had gemaakt. Ze zeiden ook dat ze echt konden zien dat ik vooruitgang had gemaakt qua tekenen. Echter gaven ze aan dat ik voor de volgende keer meer de stappen moet laten zien van mijn karakters. Nu zie je namelijk alleen het eindwerk wat ik heb gemaakt en zij zouden het leuk vinden om te zien welke stappen er nodig zijn om een uitgewerkt karakter te maken. Als ik mijn karakters voor mijn eindwerk ga maken ga ik letten op dat ik het proces zo zichtbaar mogelijk maak. Van mijn docenten kreeg ik de feedback dat ik goed zicht moet hebben op wat mijn artstyle precies is, omdat ik soms nog wel eens wissel van stijl. Zo kan ik het mezelf makkelijker maken en passen de karakters goed samen in mijn eindwerk.

Reflectie en volgende week

Ik vond deze manier van dingen bedenken en creëren enorm leuk en wil graag anderen meer betrekken bij het ontwerpen van een karakter. Ik heb gemerkt dat als ik random kenmerken krijg die ik niet zelf heb uitgekozen ik originelere en creatievere creaties kan maken. Ik heb veel verschillende tekenmaterialen gebruikt en ben tot de conclusie gekomen dat ik acrylverf en stiften het fijnst vind werken. Voor volgende week wil ik met mijn neus in een paar tekenboeken duiken om te kijken of er nog meer dingen zijn die mij kunnen helpen bij het tekenen van een karakter. Tot slot wil ik volgende week mijn artstyle zwart op wit hebben, zodat de karakters qua stijl bij elkaar past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *