Concept diary #05 – De beleving achter brood

Vorige week had ik een gave inspiratiebron gevonden, hier kom ik later op terug in deze blog. Hierin werd een verhaal verteld door iemand dat de basis vormde voor de beleving van de video. Als referentiemateriaal voor mijzelf heb ik het gesprek dat ik had gehouden met de bakker opgenomen en deze achter elkaar gezet voor mijzelf om terug te kunnen luisteren en wellicht stukken te kunnen gebruiken.

Ik ben opzoek gegaan naar het magische achter ‘zelf dingen maken’. Hierbij kwam ik vele dingen tegen, maar ik vond er één die, na aanpassingen van mijzelf, heel goed aansloot bij wat het betekend voor mij:
“Doing things ourselves makes us feel good. Creating and making things yourself also gives you a sense of pride and defines your personal style – it allows you to stand out from the crowd and make something unique. To top it off, new skills are often learned, and your time is spent in a ‘flow’, whereby you are focused on the task at hand, which is a form of mindfulness.
Dit zie ik heel erg terug bij mijzelf en de bakker waar ik ben geweest. Die trots en focus herken ik en zag ik ook heel erg terug bij de bakker.

Afgelopen week ben ik begonnen met het sounddesign voor een eerdere stop-motion video die ik had gemaakt. Dit was grappig om te doen en ik merkte uit het resultaat dat hierdoor heel veel was toegevoegd en ik hiermee in de hand had hoe het beleefd zou worden. Van het sounddesign had ik één versie gemaakt met daaronder twee verschillende achtergrondnummers. Dit vormde een groot verschil voor de beleving, dit zal nog sterker worden als het sounddesign er ook specifiek op aangepast zou worden. Wel merk ik en andere dat het specifiek moet zijn voor wat ik zou willen bereiken. Dat ligt dan aan de toon en sfeer van de effecten.

[aesop_video src=”vimeo” id=”551625568″ align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

[aesop_video src=”vimeo” id=”547956196″ align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Verder ben ik associaties gaan maken bij onderdelen van het maken van brood. Hier had ik al wat aantekeningen van en tijdens feedback kreeg ik mee dat ik mij daarop moest focussen om het niet alleen op brood te houden. Associaties heb ik gemaakt en ik ben nu bezig met hiervan beeld en geluid te maken en verzamelen. Ik verwacht hier volgende week meer mee te kunnen en dit te kunnen laten zien en horen.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-01-d-20/wp-content/uploads/sites/60/2021/05/Brainstorm_associaties-broodbeleving-scaled.jpg” panorama=”off” imgwidth=”330px” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ook ben ik op gaan schrijven wat ik zou willen vertellen over het maken van brood. Dit uitte zich in een soort script. Hierdoor zag ik ook dat het eigenlijk heel erg op het creatieve proces lijkt. Iedere keer is brood anders, soms gaat het goed, soms fout, maar daar leer je van. Zoals de bakker ook zei: “Je bent zelf het meest kritisch over je product, en dat is juist goed”. Wellicht dat ik hier nog meer mee wil en kan in de vorm van een associatie.

Inspiratiemateriaal

Ik heb ondertussen al meerdere interessante en leuke inspiratiebronnen. Vorige week, en de bron waar ik het eerder in deze blog over had, had ik al iets waar iemand een verhaal vertelde ondersteund door beeld en geluid.

 

Van de vorige feedback een prachtige commercial van Auping. Het onderdeel waar het om draait komt niet duidelijk in beeld, maar toch voel je heel goed wat er bedoelt wordt. De stem leid je door het verhaal ondersteund met beeld en sterke geluiden.

Nu had ik er nog een waar juist met muziek ook veel gedaan werd. Dit deed mij ook denken aan een film die ik laatst had gezien waar dit ook heel sterk en gaaf in terug kwam. Een aanrader: The Atomic Blonde. Ook het kleurgebruik in die film is erg gaaf.

Hier haal ik uit wederom hoe belangrijk geluid is. Op zichzelf, maar helemaal om beeld te ondersteunen. Het brengt dingen in beeld naar voren, waar jij de focus wilt hebben. Je kunt er dus bepaalde dingen mee bereiken en het kan leuk en grappig zijn.

Vooruitblik

Komende week wil ik gaan bedenken hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Ik had feedback gekregen dat ik een knoop door moest hakken wat ik ging verwerken, ik was namelijk dingen van mijzelf en de bakker door elkaar aan het opnemen voor experimenten. Ik wil verwerken wat ik afgelopen tijd heb geleerd en meegekregen. Nu heb ik al gefilmd en geobserveerd bij de bakker plus dat ik zelf nu echt weet uit ervaring wat ik over wil brengen in beeld en geluid. Ik denk nu aan een verhaal dat wordt verteld door de bakker bij beelden en ondersteund door geluid. Dit plannetje ga ik uitschrijven in een script. Hierdoor weet ik wat ik precies nodig heb en wat ik nog moet gaan opnemen.

 

 

Bronnen

https://www.houzz.com.au/magazine/why-diy-is-good-for-your-soul-not-just-your-home-stsetivw-vs~31502370

https://www.youtube.com/watch?v=y7ln90AROlc&list=WL&index=4&t=12s

https://www.youtube.com/watch?v=681JsX49_r4

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *