week #6 Capturing the power of light

Deze week ben ik met twee zwart-wit rolletjes de doka in gegaan om te leren ontwikkelen. Bij een doka in Utrecht heb ik hiervoor een cursus gevolgd.

Allereerst heb ik de twee rolletjes opgespoeld. Dit moet gebeuren in het complete donker, omdat er geen licht bij de film mag komen. Dit ging niet helemaal soepel, maar is met wat hulp uiteindelijk wel gelukt. Vervolgens gingen de spoelen met daarop de film in een lichtdichte trommel. Hierbij ging de ontwikkelaar. Beide films moesten 10 minuten ontwikkelen. Na de ontwikkelaar wordt een stopbad toegevoegd, om het ontwikkelen te stoppen (1 min). Als laatst wordt fixeervloeistof in de trommel gedaan om te zorgen dat het beeld op de film niet verkleurt of verdwijnt (5 min). Vervolgens wordt de film nog gespoeld met water.

Na het spoelen moet de film drogen. Wanneer deze volledig is opgedroogd kan de film op maat worden geknipt om in een contactvel te stoppen.

Met deze contactvellen kan een afdruk gemaakt worden om zo te kunnen zien hoe de foto’s er ongeveer uit komen te zien wanneer je ze gaat vergroten (afdrukken). Hiervoor maak je eerst een teststrook met diverse belichtingstijden (trapsgewijs) om te kijken welke belichttingstijd het mooiste effect geeft. Hoe langer je de foto belicht, hoe donkerder de foto wordt. Wanneer je de juiste belichtingstijd hebt gevonden kan je het hele contactvel afdrukken.

 

Vervolgens kan je de foto’s die je wil vergroten uitzoeken. Helaas is één van de rolletjes bijna compleet mislukt. Bij de foto’s die je gaat vergroten wordt ook weer een teststrook belicht om de juiste belichtingstijd te bepalen.

Om de foto’s te ontwikkelen is ook weer ontwikkelingsvloeistof, een stopbad en fixeer nodig. Zodra de foto is belicht moet deze 1,5 minuut in de ontwikkelingsvloeistof. Pas op dat moment zie je de foto verschijnen (de contactafdrukken en teststroken van hierboven zijn dus ook al ontwikkeld). Het hele proces van belichten tot fixeren gebeurt ook weer in het donker. Na de ontwikkelingsvloeistof gaat de foto voor een minuut in het stopbad en 5 minuten in de fixeervloeistof. Vervolgens worden deze ook weer gespoeld met water.

Nadat de foto’s gespoeld zijn in het water, moeten deze ook gedroogd worden. Dit gebeurt in een soort opgewarmde pers.

Hierna zijn de foto’s volledig ontwikkeld en afgedrukt. Hier zijn wat resultaten van de foto’s die ik heb ontwikkeld deze cursus.

Tevens ben ik er door het dubbel belichte fotorolletje van een paar weken terug er achter gekomen dat ik het leuk vind foto’s te maken met een surrealistisch tintje. Omdat ik wel binnen het thema licht wil blijven wil ik voor mijn eindwerk foto’s gaan maken die doormiddel van lichtmanipulatie een surrealistische uitstraling hebben. Hiervoor heb ik een moodboard gemaakt.

Bronnen:

CAFU (7 april, 2015) Artikel: “De Doka; hoe werkt het?”. Geraadpleegd van http://www.cafu.nl/artikel-de-doka-hoe-werkt-het/

CAFU (z.d.) Cursussen. Geraadpleegd van http://www.cafu.nl/cursussen/

Van Rosmalen, E. (4 juli, 2011) Analoog: zelf ontwikkelen of laten doen?. Geraadpleegd van https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/analoog/analoog_zelf_ontwikkelen_of_laten_doen.asp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *