Concept diary week 7 #Het karakter van een blikje.

Experiment met blikjes

Om erachter te komen hoe ik blikjes kan bewerken heb ik een tutorial gevolgd van Inventus, hij maakt vooral voertuigen uit blikjes. Ik heb deze tutorial gevolgd https://www.youtube.com/watch?v=P2TqZk-SzX8

Eerst heb ik alle losse onderdelen uit papier gemaakt, vervolgens heb ik al mijn blikjes opengeknipt om de onderdelen uit te kunnen maken. De losse onderdelen heb ik overgetrokken met liniaal en pen om een uitlijning in het blik te krijgen, later ging dit beter met een nagelschaartje.

 

Vervolgens heb ik alle onderdelen gevouwen en in elkaar gelijmd:

Het was even lastig met vouwen, het blik breekt namelijk snel. Ook is het erg scherp en moest ik oppassen dat ik mezelf niet continu in mijn vingers sneed. Door dit experiment ben ik erachter gekomen hoe ik blik kan bewerken, ik kwam erachter dat echt veel blikjes nodig zijn voor een klein product. Ook kwam ik erachter dat blik eigenlijk heel stevig materiaal is en je er stevige dingen mee kan ontwerpen. Ik heb dit gelijmd met een lijmpistool maar dit werkt toch niet heel netjes en laat snel los, ik moet in de toekomst nog wat testen toen met verschillende lijmen dus.

 

Wat is nou het karakter van een blikje?

Om er achter te komen hoe andere nou het karakter zien van het geluid van een blikje heb ik een soundscape gemaakt met allerlei geluiden van blikjes, hiermee kan ik gaan testen.

Ik heb een open vraag gezet in een enquête om het makkelijk te maken, door deze enquête naar heel veel mensen te sturen kom ik erachter welke karaktereigenschappen iedereen bedenkt, vanuit hier kan ik in mijn volgende stap daadwerkelijk een karakter gaan ontwerpen. https://www.survio.com/survey/d/K7A9B9B7S3E6W4E3I

Resultaten enquête met soundscape:

Deze eigenschappen kwamen het meeste voor:

 • Fel 7
 • Enthousiast 5
 • Energiek 5
 • Intens 4
 • Grappig 3
 • Zelfverzekerd 3
 • Scherp 3
 • Nieuwsgierig 3
 • Dominant 3

En sommigen maar één of twee keer, die me wel erg aanspraken:

 • Agressief 2
 • Boos 2
 • Heftig 2
 • Trots 1
 • Robuust 1
 • Sterk 1
 • Krachtig 1

 

Superheld

Deze eigenschappen doen me heel erg denken aan een superheld, daarom wil ik graag een superheld bouwen als karakter voor het blikje. Ik heb heir wat inspiratie bij gezocht:

 

Feedback

Van Wouter kreeg ik de feedback dat ik moet oppassen dat dit geen prulletjes wordt, het moet wel museum/kunst waardig zijn. Ik kreeg het gevoel dat er niet werd begrepen waarom ik op dit doel ben gekomen.

Wietske gaf mij de tip om terug te gaan naar mijn eerste doel, het ontwerpen van een verpakking. Deze feedback gaf mij eindelijk een goed doel voor dit project.

 

Toch een verpakking

Doordat ik terug ben gaan kijken naar mijn eerste doel, wil ik toch een verpakking gaan ontwerpen. Ik ben terug gaan kijken naar de designers die mij inspireerde, de designers die nieuwe soort verpakkingen op de markt brachten. Ik keek vooral terug naar Peter Pavlov, die de Doritos verpakking had vernieuwd. Hij heeft de Doritos verpakking herkenbaar gelaten, maar toch een hele andere vorm gegeven.

moodboard 3

 

Nieuwe blikjesverpakking

Mijn nieuwe doel is dus om een nieuwe vorm/verpakking van een blikje te ontwerpen, waar ik de karaktereigenschappen in terug laat komen. Dit omdat ik nog steeds gefascineerd ben door het feit dat geluid van een verpakking, een karakter kan bepalen. Ik ga een blikje ontwerpen die dingen weg heeft van een superheld, hieromheen komt natuurlijk een hele branding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *