Zien zonder zicht

Als vormgever is je zicht een belangrijk onderdeel van je leven. Vrijwel alles wat je maakt geef je vorm door middel van zicht. Ziet het er wel mooi uit en straalt het uit wat jij zou willen? Zijn vragen die je jezelf vaak stelt als vormgever. Maar wat nou als je zicht wegvalt? Blinde mensen geven op een hele andere manier vorm aan dingen. Zij gebruiken andere zintuigen, zoals voelen en horen. Zij kunnen, net zoals jij en ik, ook kunst maken, en dát is wat mij fascineert.

Als eerst heb ik een documentaire bekeken van George Kabel. Hij is een Nederlandse kunstenaar, die lijdt aan het syndroom van Usher. Dat houdt in dat je zowel blind als doof wordt. Op dit moment is hij zijn zicht al volledig verloren en zijn gehoor gaat ook steeds verder achteruit. George laat dit echter niet in de weg staan om kunst te creëren. Hij geeft vorm aan zijn kunst aan de hand van gevoel. Hij voelt welke vormen en texturen fijn voelen om aan te raken en welke fijn in de hand liggen. Daarom ben ik dit project begonnen door zelf blind te gaan kleien; ik heb een blinddoek om gedaan en puur op gevoel iets gecreëerd. Niet iets wat al bestaat, maar puur iets wat voor mij fijn aanvoelde. Toen ik de blinddoek af deed, moest ik een beetje lachen. Het beeldje zag er een beetje gek uit, iets wat ik met zicht nooit zou maken. Maar dat was precies wat ik zo bijzonder vond; zonder zicht “zag” het beeld er voor mij totaal anders uit dan met zicht.

Vervolgens heb ik mijn verfspullen erbij gepakt en ben ik (blind) gaan schilderen. Wederom geen bestaande onderwerpen, maar ik heb weer puur gekeken naar welke bewegingen en patronen ik interessant vond. Veel soepele lijnen en stippel-patronen waren dingen die ik terugzag in de schilderingen.  Daarna wilde ik proberen hoe het zou zijn als ik wel bestaande onderwerpen blind zou gaan schilderen. Dit was meteen een stuk lastiger, omdat ik niet kon zien wat ik maakte en of het er ook daadwerkelijk op leek. Uiteindelijk bleek dat je met simpele vormen al een heel eind kan komen, en dat je dus zelfs blind kan schilderen. Alleen weet ik natuurlijk hoe het onderwerp er uit zou zien, en iemand die vanaf diens geboorte al blind was zou dit dus heel anders kunnen ervaren.

 

Wat ga ik doen?

Voor dit project heb ik een aantal methodes uit het CMD-Methods Pack gekozen; benchmark creation, a day in the life, co-creation, moodboards, en ga ik daarnaast veel experimenteren.

Benchmark creation

Ik ga onderzoeken welke blinde kunstenaars er zijn en wat zij maken. Hoe maken zij kunst en welke elementen zie ik terug?

A day in the life

Om me goed te kunnen inleven in blinde kunstenaars, wil ik een dag(deel) blind gaan leven. Ik doe een blinddoek om en ga ontdekken welke zintuigen het van mijn ogen over gaan nemen.

Co-creation

Ik ga met iemand met een visuele beperking samen dingen creëren, denk aan schilderen, kleien etc. Ik ga goed bestuderen waar zij nou op letten tijdens het creatief handelen en wanneer iets voor hen “mooi” is.

Moodboards

Ik ga een tastbaar moodboard maken. Een moodboard vol met interessante stoffen, vormen en materialen. Die misschien voor het oog niet mooi is maar wel interessant om te voelen.

Experimenteren

Verder ga ik veel experimenteren. Ik ga elke dag blind schilderen, en kijken wat dan uiteindelijk het verschil is tussen dag 1 en dag 30. Word ik er beter in of blijft het hetzelfde, en hebben externe prikkels zoals muziek ook invloed op mijn kunst? Dat zijn de dingen waar ik mij nu op ga focussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *