ALGART

Als mensheid hebben wij, zeker in Nederland, een rare relatie met de natuur, enerzijds willen we allemaal genieten van de natuur, anderzijds zijn we er ook niet vies van om grote stukken bos te kappen voor economisch gewin. In Nederland wordt ook steeds meer bos gekapt om plaats te maken voor andere natuur. Deze andere natuur is echter minder goed in het afvangen van CO2 en fijnstof. Om het opgeslagen CO2 verlies te compenseren zal Nederland drastische stappen moeten zetten in het herontwikkelen van onze natuur. Het bijplanten van nieuw bos is op lange termijn niet duurzaam. Daarom is er een drastisch andere perceptie van natuur nodig.

 

Je omgeving bepaald voor een groot deel hoe jij je voelt en gedraagt, al geven we dat niet graag toe. Daarmee is de natuur behalve puur utilitair ook een maker van gevoelens en gedachten. Het is hiermee een essentieel onderdeel van ons leven en zal dat ook moeten blijven. Je begeven in de natuur kan je een ongekend gevoel van vrijheid bieden waarbij je vrijheid niet ligt in het hebben van verschillende keuzes, maar in het bewegen in een “grenzeloze”  ruimte, het niet hebben van invloed op de dingen die je waarneemd, in de natuur heb je de vrijheid om je overtegeven.

 

Om te onderzoeken of natuur ook op andere manieren ervaren kan worden ga ik onderzoek doen naar algen. De alg wordt meestal als een plaag gezien, denk maar aan blauwalg bijvoorbeeld. Echter is dit een erg vooringenomen idee. De alg is namelijk de meester als het gaat om CO2 opslag en zuurstofproductie. Algen kunnen zelfs tot 400 x beter CO2 verwerken dan bomen. Toch staan bioreactoren vol met algen nog niet in de meeste achtertuinen.

 

Via een kunstzinnige manier wil ik ontdekken wat je allemaal met algen kan. Met dit project wil ik zowel mijn eigen perceptie van algen veranderen als die van de kijker/gebruiker. Hiervoor ga ik eerst allemaal verschillende samples aan algen verzamelen bij mij in de buurt. De samples kunnen uit de natuur komen, maar ook uit de supermarkt denk bijvoorbeeld aan zeewierbladen. Deze samples ga ik fotograferen om daarna te kijken of er opvallende dingen zijn in de textuur en kleur van de algen. Deze algen ga ik vervolgens proberen te verwerken in tastbare en draagbare objecten. Hierbij ga ik spelen met hoe licht veranderd door het door bepaalde media met algen te schijnen. Ook ga ik algen uitdrogen om er vervolgens groei bare inkt van te maken. Mijn doel is om levende kunstobjecten te maken met ook een esthetische waarde. De esthetiek van de objecten moet de natuurlijke vorm van de algen complementeren.

 

Ook wil ik dat het object toekomstgericht is en iets zou kunnen zijn wat mensen “normaal” vinden in de toekomst. Hiervoor ga ik verschillende speculative design methoden gebruiken:

  • Cover story

Hierbij is het de bedoeling dat je een verhaal verzint over je onderwerp wat in de toekomst in de krant zou kunnen staan.

  • Futures Wheel

Hiermee kan je toekomstige consequenties in kaart brengen van het ontwerp of ontwerpen

  • Futurething

Dit is een spel om samen met een groep ideeën over de toekomst te brainstormen.

jpg2pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *