Blauw

Plan van aanpak

Allereerst heb ik een klein proces doorgelopen voordat ik bij mijn thema blauw ben gekomen. Ik ben gaan kijken naar verschillende influencer hen Instagram posts en wat me heel erg opviel was dat ze voornamelijk blauwe kleding droegen en dat er veel blauw in de foto zat. Ik ben bezig gegaan met foto’s maken in het dagelijks leven van blauwe dingen om te kijken of ik daar iets uit op kon maken.

Het waren voornamelijk foto’s van kledingstukken waardoor ik dacht hier moet ik iets mee en zo ben ik op mijn thema blauw gekomen en dan gericht op kleding.

Allereerst is blauw een kleur die veel terugkomt, het is een mooie makkelijke kleur. Als je een klaslokaal rondkijkt draagt waarschijnlijk meer dan de helft van de leerlingen de kleur blauw.

Ik ben benieuwd wat ik hiermee kan doen en ben daarom naar CMD Methods gaan kijken, de onderstaande sprongen er voor mij uit:

Benchmark Creation
Hiermee kan je kijken welke projecten er al zijn en bekijken hoe deze projecten zijn aangepakt. Misschien kan ik hier iets van leren voor mijn proces.

Comparison Chart
Deze lijkt me handig omdat je hiermee bijvoorbeeld ideeën, inzichten of andere dingen kan vergelijken en dat je uiteindelijk de beste optie kan kiezen.

Field Trial
Ik wil graag poolshoogte kunnen nemen van mijn project en een van de beste plekken lijkt me daarvoor op de plek waar het hoort, zo kunnen anderen ook goed hun mening over mijn project geven.

Inspiration wall
Hier kan ik misschien tijdens het proces ideeën op hangen en later ernaar kijken met bijvoorbeeld de comparison Chart welk idee uiteindelijk het beste is.

Peer review
Hiermee kan ik mijn project presenteren aan andere mensen van mijn klas om zo tot nieuwe inzichten te komen. De blik van andere mensen kan mijn project alleen maar verbeteren.

Sketching
Deze spreek voor zich, ik wil mijn ideeën en inspiratie op papier zetten zonder tekst te hoeven gebruiken.

 

Buiten de CMD Methods wil ik ook graag gaan experimenteren met de materialen om me heen.

  • Ik wil kijken wat ik met spijkerstof kan gaan doen wat dat is waar ik het eerste aan denk als ik denk aan blauw en kleding. Denk aan erop verven, bleken of tekenen.
  • Ik wil naar de kringloop gaan (of rondvragen) om heel veel blauwe kledingstukken te kopen en dan kijken wat voor verschillende texturen het kan hebben.
  • Kijken wat er gebeurt als ik het blauw juist weg haal of vervang voor een andere kleur.
  • Een foto omzetten in een kledingstuk of een foto maken en hier een kledingstuk bij zoeken en voor mezelf na gaan waarom past dit kledingstuk bij de foto (van bijvoorbeeld de foto’s die ik al gemaakt had).

 

Verder wil ik me door mijn proces laten leiden tot iets moois. Het zou fantastisch zijn als ik iets maak waar ik trots op ben en wat ik vet vind. Met in mijn achterhoofd de voor mij vertaling van iets wat ik vet vind is als ik een impact kan achterlaten op de mensen die naar mijn eindwerk kijken.

 

WEEK 2

Afgelopen week ben ik begonnen met het nadenken wat ik wil met deze opdracht. Ik heb gekeken naar mijn foto’s die ik gemaakt had en zag voornamelijk heel veel spijkerbroeken. De eerste belangrijke stap leek mij om zoveel mogelijk blauwe stof te verzamelen dan kan ik gaan kijken naar de verschillende texturen van stoffen. Ik ben langs een kringloop winkel geweest en heb rond gevraagd of mensen stoffen over hadden. Zo had ik een goed begin van verschillende blauwe stoffen.

Ik heb allereerst een broek gebleekt om te kijken wat er gebeurd als ik de blauwe kleur weg haal. Hieruit kwamen een aantal patronen naar boven die me wel aanspraken.

Daarna ben ik gaan verven en gaan tekenen op de verschillende stoffen hier vond ik zelf uiteindelijk niks aan, wel wil ik komende week meer gaan doen met de verschillende texturen van stof, hierbij denkend aan voelen van de stoffen en kijken wat opvalt en de stof als kwast gebruiken bij verven en kijken wat daar uit komt.

Om tot inspiratie te komen ben ik moodboards gaan maken in mijn dummy.

Dit bracht me eigenlijk bij voornamelijk refurbished fashion uit. Toen dacht ik ik ga gewoon allemaal verschillende stoffen aan elkaar naaien en kijken wat er gebeurd, misschien kan ik er wel iets van maken? Dit was overigens wel de eerste keer voor mij om een naaimachine te gebruiken.

Volgende week

Komende week wil ik aan de slag gaan met verven, van een broek iets anders maken dan een broek, oefenen met de naaimachine en een gevoel creëren bij de verschillende texturen van stoffen.

 

WEEK 3

(Concept deze week wordt nog aanngevuld)

Deze week ben ik aan de slag gegaan met de stoffen gebruiken als iets anders dan kleren. Dus iets anders dan waar het eigenlijk voor gebruikt wordt. Zo heb ik van spijkerstof stempels gemaakt en hier mee met verf stempels gemaakt.

Ik ben de betekenis van de kleur blauw op gaan zoeken: “Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam”. Dit inspireerde me om het filmpje hieronder te maken.

Dit is een stempel gemaakt van spijkerstof (met spijkerstof kon ik het beste stempels maken in vergelijking met andere stoffen.)

Met de stoffen heb ik ook verschillende patronen kunnen maken. Hier heb ik veel kleurencombinatie’s gebruikt om te kijken wat het met het patroon deed.

Als laatste ben ik ook bezig geweest met het voelen van de verschillende stoffen en texturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *