Overvecht in een nieuw licht

Plan van aanpak  Dané van eikenhorst

Zelf woon ik in de Utrechtse wijk Voordorp, Voordorp ligt naast de wijk Overvecht. Het valt mij op dat in  Overvecht vaak een criminele en onveilige sfeer hangt. De wijk is erg vervuild en alles oogt vrij somber en donker.

Niet alleen ik merk dit maar ook familie en vrienden die rond of in Overvecht wonen. Als ik dan hier doorheen fiets dan denk ik vaak aan alles wat hier verbeterd zou kunnen. Ik denk dan vooral aan de flat gebouwen dit omdat deze erg prominent aanwezig zijn in de wijk. Daarom wil ik mij gaan richten op het verbeteren of misschien wel het nieuw ontwerpen van een flatgebouw. Maar dit zou nog alle kanten op kunnen gaan. Misschien ontwerp ik wel helemaal geen flatgebouw, maar komt hier heel iets anders uit. Ik laat me leiden door het proces van experimenteren en het goed observeren.

Het onderwerp is wat mij betreft nog best breed, ik wil doormiddel van onderzoek naar:

  • Waarom werden deze flatgebouwen vroeger als “mooi” gezien en tegenwoordig als “lelijk”
  • Kijken naar voorbeelden van gebouwen die zo lelijk zijn dat het mooi wordt.
  • Onderzoek naar gekke gebouwen waar mensen bijvoorbeeld in doosjes wonen.
  • Foto’s maken in de wijk zelf en dan niet alleen van flats. Maar ook naar de meest lelijke plekken van Overvecht. Dit zodat ik hier later nog andere richtingen mee op kan.
  • Om erachter te komen hoe ik de flats in dit eerste geval “mooier” kan maken. Wil ik er eerst achter komen wat mooi precies inhoud en wat dit dan voor mij betekend op het gebied van architectuur. Ik wil dit mede aan de hand doen van verschillende moodboards. Zelf heb ik al drie moodboards gemaakt. (staan ook op de concept poster). Deze wil ik nog verder gaan specificeren.

Ook wil ik vorm en kleur experimenten gaan doen. Uit de moodboards komt als voorbeeld dat er bijna geen geel wordt gebruikt in gebouwen. Ik kan dan met geel aan de slag gaan. Ik wil dan weer een nieuw moodboard met gele architectuur gaan maken. De gele kleur wil ik dan gaan testen op verschillende texturen. Hoe ziet de textuur van bijvoorbeeld hout of glas eruit als ik dit geel schilder. Ook ben ik benieuwd wat er gebeurd als een gebouw alleen maar uit bijvoorbeeld bladeren zou bestaan.                           ( groen kwam al veel voor in mijn huidige mooboards) Hier wil ik een kleine manquête voor gaan maken.

Woensdag 

Woensdag wil ik mijn resultaten uit het onderzoek delen. En mijn vorm en kleur experimenten laten zien. Ik weet nu nog niet wat hier uit gaat komen. Maar woensdag kan ik al meer vertellen over mijn vervolgstap voor de aankomende week.

Zie hieronder mijn concept poster.

Naamloos-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *