Mondkapjescultuur

Sinds Maart 2020 zitten we in een pandemie, daarbij kwamen allemaal maatregelen kijken. Ons leven kreeg een wending die niemand zag aankomen. Je kunt zeggen dat we in een soort mondkapjescultuur leven die voor iedereen weer verschillend is. Voor de een staat het mondkapje voor gezondheid en veiligheid, maar voor iemand anders staat het centraal voor de oppressie van de overheid op het volk. Wel zijn we er nu een soort gewend geraakt aan het opdoen van dat mondkapje, wanneer je de winkel in loopt of wanneer je de trein in stapt, het gaat bijna automatisch.

En dan begrijp ik wel dat sommige het niet fijn vinden als ze dat mondkapje op moeten. Met nadruk op moeten, we houden van controle hebben over hoe we ons presenteren aan de buitenwereld en wanneer we dat doen. Met ons gezicht communiceren we veel en met dat mondkapje wordt een deel van de communicatie belemmerd. Daar wil ik meer onderzoek naar gaan doen. Voor deze pandemie schermden we onszelf ook al af, een pet opzetten of oortjes in doen, maar hoe is dat verandert het afgelopen jaar en wat heeft dat betekent voor ons. En misschien het interessante is hoe we die controle toch weer bij onszelf gelegd hebben.

 

Methodes

Om erachter te komen hoe we ons afschermen wil ik veel beeldmateriaal gaan verzamelen. Ik ga naar wat drukkere plekken zoals stations of winkelcentra en ga daar beelden verzamelen (fly on the wall) door middel van fotografie en schetsen. Deze beelden wil ik gaan analyseren om te kijken welke trends er te vinden zijn. Daarnaast wil ik kijken welke producten mensen nog meer gebruiken om hun gezicht af te schermen en te kijken of daar patronen in te vinden zijn. Zullen de mondkapjes een trend zijn of zullen ze na de pandemie als essentieel kledingstuk gezien worden? En welke vorm krijgt het mondkapje na de pandemie? Op korte termijn is dat natuurlijk lastig om te onderzoeken maar misschien kan ik een gok in de goede richting doen.

Eerder had ik het over andere manieren waarop we ons gezicht bedekken. Door Benchmark creation toe te passen wil ik kijken of er soortgelijke producten zijn als mondkapjes. Wat is het verhaal van deze producten en hoe worden ze nu gezien door andere mensen. Al deze producten wil ik gaan verzamelen op een comparison table, zo kan ik de attributen en de karakteristieken vergelijken met elkaar. Ook kom ik er dan makkelijker achter welk attribuut en karakter het mondkapje heeft.

Zelf zou ik graag een verhaal willen vertellen over het mondkapje en wat het nu voor ons betekent. Ik wil kijken of ik een balans kan schetsen tussen de drama van het mondkapje maar ook de interactie die wij hebben met het mondkapje. Het liefste zou ik ook een expert willen spreken op het gebied van storytelling zodat ik weet hoe ik het beste mijn verhaal kan vertellen.

Zelf verwacht ik dat ik van het mondkapje een soort van symbool kan maken, een soort van uitdrukking voor de problemen waarmee we nu worstelen.

poster han seminar 23-4-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *