Visuele Perceptie

Iedereen kijkt anders.

Heb je er ooit over nagedacht of de kleur die jij rood noemt er hetzelfde uitziet als de rood van een ander? Of hoe het is als je compleet geen diepte kunt zien? Leven sommigen in een wereld die compleet zwart-wit is?

Zelf ben ik kleurenblind, en nee, dat betekent niet dat ik alles in zwart-wit zie. Maar ik weet wel dat wat ik zie anders is dan de norm.

Blauw, paars en roze zijn niet uit elkaar te houden, maar geel en groen zijn ook geen makkie om te onderscheiden. Maar hoe zie ik anders? En omdat ik natuurlijk niet de enige ben die anders ziet, hoe zien zij anders? Kan ik de manier waarop iemand kijkt beïnvloeden? Om daar een antwoord op te vinden ga ik het volgende onderzoek verrichten:

Beginnend met een simpel experiment: Schilderen. Digitale kunst is voor mij gemakkelijk om te maken, je leert even uit je hoofd op welke plaatsen van het kleurenwiel zich welke kleuren bevinden en je komt er vaak wel uit. Precies om deze reden vermijd ik de traditionele aanpak altijd. Hoe dan ook, nu niet meer. Om mijn perceptie te vergelijken met dat van een ander ga ik met een vriend hetzelfde landschap schilderen. Wat gaat daar het resultaat van zijn? Geen idee, maar dat leidt ons tot de volgende stap:

Het aanpassen van de huidige perceptie. Door een zwaar getinte bril kijken maakt het onderscheiden van kleuren een stuk moeilijker. Daarnaast bestaan er ook brillen voor kleurenblinden, deze horen hen te helpen met het correct zien van kleuren. Werken deze? Daar hoop ik ook achter te komen. Met deze controletest ga ik na of de mogelijke fouten van het eerste experiment te verklaren zijn.

Wanneer ik op een rijtje heb gekregen wat ik zelf anders zie ben ik van plan dit met anderen te delen. Er bestaat geen reverse-kleurenblindenbril, maar met een variant van een kijkdoos denk ik erg in de buurt te kunnen komen.

Tot zover is er nog veel focus op kleur en ik verwacht hier ook het hele project mee te kunnen werken, maar als ik er de ruimte voor krijg wil ik graag uitbreiden naar allerlei soorten perceptie. Geen diepte kunnen zien, ontzettend bijziend of verziend zijn, maar ook juist het getrainde oog van een fotograaf of artiest werkt natuurlijk ook anders.

Omdat ik graag teken wil ik ook dagelijks proberen bekende karakters of ingewikkelde designs ervan na te tekenen. Normaal zal ik hier altijd een colorpicker voor gebruiken, maar wat voor resultaten kan ik krijgen als ik dit niet gebruik? Omdat ik alleen bekend ben met het RGB kleurenpalet zal ik voor deze tekeningen gebruik maken van het CMYK kleurenpalet waar ik veel minder bekend mee ben.

Kortom, maken, maken, maken en reflecteren.

Aankomende woensdag wil ik op zijn minst klaar zijn met het eerste schilderexperiment en alvast contact gelegd hebben met een oogexpert die mij kan helpen tot nieuwe inzichten te komen. Een klein vogeltje heeft mij verteld dat ik deze op de Padualaan van de HU kan vinden, dus ik ga maar eens snel op zoek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *