Magnetisme

“Magnetism, as you recall from physics class, is a powerful force that causes certain items to be attracted to refrigerators.”

– Dave Barry

 

INLEIDING

Magnetisme is een natuurkundig verschijnsel dat zich uit in krachtwerking tussen magneten of andere gemagnetiseerde of magnetiseerbare voorwerpen, en een krachtwerking heeft op bewegende elektrische ladingen. Het word voor veel dingen gebruikt, denk aan bijvoorbeeld Dynamo, kompas en, misschien wel een van de belangrijkste dingen van tegenwoordig, in onze elektriciteit netwerken.
Van jongs af aan was ik al zeer gefascineerd door magneten. Ik speelde bijvoorbeeld vaak met Magnetix, stokjes met aan beide kanten magneten en metalen balletje die er tussen gezet konden worden, waarmee ik veel verschillende dingen kon bouwen dankzij magnetisme. Wat dus de reden is voor mijn gekozen onderwerp magnetisme.
Binnen dit Seminar project wil ik met behulp van veel experimenteren en creatieve onderzoekstechnieken een beter begrip krijgen van de wereld van magnetisme. Uit deze experimenten en creatieve onderzoekstechnieken zal ik vervolgens creatieve uitingen maken.
Voor dit project heb ik verschillende methodes gevonden die mij interessant lijken om uit te voeren. Ook wil ik graag veel gaan experimenteren omdat je met dit onderwerp daar ook veel mogelijkheden voor hebt.

PLAN VAN AANPAK

Onderzoekmethodes:

Binnen dit project ga ik verschillende methodes gebruiken om er achter te komen wat voor creatieve uitingen er allemaal mogelijk zijn dankzij magnetisme. Hiervoor heb ik een aantal CMD method packs onderzoekmethodes voor gekozen, maar ook wat onderzoek en testenplannen die niet binnen CMD method pack vallen.
CMD Methods Pack

Benchmark Creation
Wat doen huidig artiesten op de grond van magnetisme? Waar focussen zij op? Wat werkt wel en wat niet?

Moodboards
Aan de hand van moodboards hoop ik inspiratie op te weken om meer creatieve uitingen en experimenten te bekenden en te creëren.

Tinkering

Wat kan ik al maken met de huidige dingen die ik heb? Kan mij dit inspireren? Wat is wel en niet magnetisch?

Inspiration Wall

Onder dit project ben ik van plan om een Inspiration Wall te maken om mij doorgaans het project te inspireren, dankzij eerder bedachte ideeën, werk van artiesten en experimenten.

 

 

Algemeen Onderzoek

Ferrofluid

Een door NASA ontworpen vloeistoffen waarin magnetische Nano deeltjes zijn opgelost, waardoor ze aangetrokken worden door een magnetisch veld.

Elektromagneten
Een elektromagneet is een elektrische component die zich onder invloed van elektrische stroom als een magneet gedraagt.

Magnetisme en licht
Door de golven/trillingen van licht kan het magnetische veld op voorwerpen veranderen van polen.

Experimenten

Tekenen/Schilderen met magnetisme
Doormiddel van aantrekkingskracht de magneet verplaatsen waardoor er patronen ect ontstaan.

Ferrofluid
Verschillende experimenten met wat er mogelijk is met Ferrofluid.

Ijzervijlsel
Hoe reageren ze op verschillende magneten en magnetische velden en wat voorn vormen komen hieruit.

Polarisatiefilters
Verandert de polen van een magneet als er een juiste hoeveelheid licht op komt of warmte.

Zweven dankzij magnetisch veld
Testen van de sterkte van verschillende magneten. Wat kunnen ze omhoog houden en wat word door de zwaarte kracht terug getrokken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *